Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Nem túl „kultúrált"

2011.04.08. 10:25 Humperdickk

„Because it’s over, it’s past. And everybody said that OK, this wording were wrong, I said it. And now it’s over. And that you find this an argument to counter my critics on Hungarian democracy I think it's culturally not very strong.” (Daniel Cohn-Bendit – a lenti videóban 4:13-nál.)

A cím szándékosan rossz helyesírással íródott. Én ugyanis tudom, hogyan kell helyesen leírni ezt a magyarban idegen szót: ezt a szót, amelyen keresztül az egyik legszebb fogalom zavarja meg a butább népek kollektív tudattalanját már az ókori görögök óta – hogy messzebbre már ne is menjünk, mondjuk, Egyiptomba vagy akár „Sumériába”, ahol olyan népek éltek, akiknek sokak szerint egyenes ági leszármazottai vagyunk.

Nos, rossz hírem van: nem úgy néz ki, hogy mi bármilyen kulturált nemzet fiaborja lehetünk. De persze van megoldás: szinte már várom, mikor ad ki egy közleményt, nyilatkozik egy böszmét valahol, vagy ír be valamit egy ki nem szarja le bögrecsárda vendégkönyvébe a Magyar Köztársaság (még egy darabig, utána simán Magyarország) elnöke arról, hogy a „kultúra” minden magyarul szabályosan toldalékolt alapjával együtt idegen szó, ne használjuk. Helyette ott van a „magyar”, meg a „nemzeti”, és ezzel a kettővel el is leszünk a következő évezredekben. Hisz pár elvetélt próbálkozástól: Mátyástól, vagy a Nyugatosoktól eltekintve eddig is megvoltunk.

De hát annyira mindegy: hiszen már most sem használjuk. És nem a szót (azt, néha, tévesen, mégis), magára a jelentésre nem tartunk már igényt. Ezer példát látunk erre: a magyar országgyűlésben (gittegyletet szigorúan kisbetűvel – copyright by Fabius) lehet valaki haldoklásának örülni, amire annyi a válasz, hogy most meg lettek sértve a baloldali emberek (lásd Ranschburg Zoltán cikkét a múlt heti Mancsban). Vagy: nálunk nem gond, ha az alkotmánybíróság szerint illik (a. m. kulturált, arch.), megmondani a parasztnak, miszarért kellett kirúgni a vérbe: a kormány megkeresi a megoldást. Vagy: nálunk ki lehet jelenteni bíróról, ügyészről és rendőrről, hogy hazug disznó mindahány, semmisek, úgy ahogy vannak. Vagy: le lehet „hellerékezni” agg filozófusnőket, vagy ki lehet pellengérezni nyomorultakat névvel-címmel, amiért nem vették át a májkonzervet Vásárhelyen. Bármit meg lehet csinálni. Még kulturált európai politikusokat is le lehet buzipedofilozni – hogy aztán a másik oldalon megvédjük a „bohócot”. Mert az menő.

Tegyük tisztába: bizonyított tény, hogy Daniel Cohn-Bendit nem pedofil. Aki ilyet állít, az hazudik. De innen üzenem: nem is bohóc. Mert legyetek nyugodtak, drága jobbosok és balosok, egyéb kulturálatlan barátaim: a smittpali a bohóc. Azért, mert butákat beszél, mert nem tud helyesen írni, mert akárhányadik rendszert szolgálja ki fenntartások nélkül: ezer oka van annak. De elég egyetlen egy: mert őt tette meg bolondjának a másik bohóc: a Vezér. Az, aki most alkotmányt Alaptörvényt akar a nyuszitól. És kábé ennyire is kell komolyan venni, mint azt a kibaszott csokitojást.

Mert még annyit sem ér, mint a mogyorós milka zörgős papírja: mert minden és mindenki más ellenében teszi. Minden olyan ember ellenében, akinek a sorsa, egzisztenciája nem tőle függ. Akit nem csábít a hús szaga. Aki mer gondolkodni, tud tévedni, azt beismerni. Aki tud érvelni, vitázni, vitában meggyőződni. Akit nem zavar, ha valaki más. Azaz a Vezér minden más ember ellen cselekszik.

Remélem, én más vagyok. De ha nem, mostantól minden erőmmel összpontosítok rá, hogy más legyek. Mint a lenti videón az az ember. Pont olyan más. Pont olyan kulturált.

2 komment

Címkék: kultúra orbán hülyemagyar alkotmány kohn bendit

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr202809067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.04.08. 17:29:24

egy kicsit szomorú vagy és/vagy kiakadtál, nem? nem szoktál ilyet tenni. :)
süti beállítások módosítása