Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Harmadnapon

2011.04.18. 21:29 Humperdickk

Az Alaptörvény elfogadásának napja semmiben sem különbözött a többitől. A Vezér, amikor megnyomta a gombot, voltaképpen nem is várhatott mást. Mégis csalódást érzett, mert többre, másra számított: hogy megmozdul valami, tán hogy megrezzennek a gyönyörű épület cirádái, hogy megcsendülnek a díszekben az évszázados titkok. De semmi, csak a házelnök csilingelt, de az is csak véletlenül, mert a bajsza beleakadt a mikrofonba. A Vezér idegesen rezzent a zajra: még legyintett is a kezével, mintha el akarna hessegetni valamit. A csilingelést vagy a csalódottságot? Csak ő tudja.

Két nap is eltelt, de semmi sem történt. Minden ment, mint annak előtte: az emberek felkeltek, elmentek otthonról, dolgukra, és dolguk végeztével este megint haza. A verebek csicseregtek, a macskák nyávogtak (kivéve, mikor verebet ettek), az autók tülköltek, gázt adtak és fékeztek, pöfékeltek, mint rendesen. Semmi, de semmi se változott.

Így jött el a harmadik nap: az aláíratás napja. Az Elnök palotájában izgatottan és, mi tagadás, kissé fáradtan ébredt: fél éjszaka a nevét gyakorolta, hogy pont a nagy napon el ne rontsa! Ruháit szinte csak úgy magára rántotta, szerény reggelijét is kapkodva falta, a reggeli tornát meg egyszerűen elbliccelte, ami pedig évtizedek alatt kétszer, ha előfordult vele. Sietett dolgozószobájába: a nagy Mű már ott várta, az asztalon, rajta a kis rózsaszín elefántot formázó levélnehezékkel, előzékenyen a vonal fölé téve, ahova majd a szignóját kell helyeznie: ne kelljen már ezt a szép délelőttöt saját neve hosszas, kínos olvasásával töltenie! Megvolt hát: odafirkantotta az áhított szignót.

És abban a pillanatban, amikor aláírta, megtörtént! A Vezér először halk csilingelést hallott, ami lassan, fokozatosan ment át méltóságteljes harangzúgásba. A verebek abbahagyták a csiripelést, a macskák a verébevést, és az autók egyszerre mind megálltak. Az emberek kiszálltak belőlük, de kijöttek mind a házaikból is, és mozdulatlanul, tátott szájjal, áhítattal nézték az eget. És az megnyílt egyszerre, és a földre hulló fénypászmán angyalok ereszkedtek alá. Egy sereg angyal egyszerre fújta meg a harsonáját, és mikor abbahagyták, hatalmas fényesség szállt a földre. És ekkor az égre aranyszínű betűk égtek!

A Vezér tudta, ez neki szól, egyedül őneki. Szemébe könnyek tolultak, de letörölte őket, férfiasan. A fény vakító volt, és a zúgás is egyre erősödött, mázsás súllyal nehezedett a földön minden csendre. A vezér ekkor homályos tekintetét ismét az égre vetette. Hunyorogva nézett fel, hogy elolvassa az aranyló feliratot:

    Semmelweiss Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb Pszichiátriai Klinikai Csoport

    És akkor egyszerre csend lett, és minden elsötétült.

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr902838065

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milyen nap volt tegnap? 2011.04.19. 17:01:12

„Mint tudjuk, az alkotmány egésze, így a preambuluma is jogértelmezés céljára felhasználható. Ezt fontos tudni. Ezért a preambulumban benne foglalt ideológiai kategóriák, ha nem is olyan mértékben, de szintén veszélyesek a későbbi joggyakorlat sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.04.19. 14:40:36

@IGe: trackbackkelj máskor nyugodtan. (Szerkeszés/Speciális tulajdonságok). :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.04.19. 22:57:36

"Az Elnök palotájában izgatottan és, mi tagadás, kissé fáradtan ébredt: fél éjszaka a nevét gyakorolta, hogy pont a nagy napon el ne rontsa!"

be-szar-tam a rö-hö-gés-től! :-DDDDDDD

JohnLeCarré 2011.04.20. 01:19:33

H.d., zseni vagy, barátom! Ez az évtized szövege!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.04.20. 08:37:05

@JohnLeCarré: ne túlozzunk! Csak az utolsó másfél évé - ez az évtized 2010. január elsején kezdődött, ugyanis :))))

Baldrick68 2011.04.20. 08:57:10

Bassz majdnem lebuktam hogy hangosan felröhögök a monitor előtt :-)

sületlenke 2011.04.20. 13:33:44

Mindig mondtam, hogy nem akárkit melengetek itt a keblemen:)
Ennek jeléül meg is lettél említve "sokak által értékelt" nickem alatt egy kommentben a Varánuszon a legutolsó poszt alatt -:D

Annyi apró kiegészítést tennék csak a fentihez, hogy én a Vezírt a mielőbbi üdvösség, meg mindannyiunk érdekében inkább az égből egy használaton kívüli, de annál drágább Gripenkében irányítanám ama kezelésre, landolással valamely hatékonyabb egészségüggyel megáldott helyen, urban legend szerint lehet akár Graz, Bécs, mittomén, csak csendben, halkan, hogy senki meg ne hallja...

Oszt' ilyen rövid távon a levegőben történő utántöltés hiánya sem akadály, ott lehet semmi perc alatt
süti beállítások módosítása