Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Mi nincs benne az új alkotmányban?

2011.04.26. 09:03 Humperdickk

Nincs benne az igazságszolgáltatás szabadsága, az öregségi ellátáshoz, nemi, vallási, világnézeti szabadsághoz való jog; és még ki tudja, mi minden nincs benne… De kit érdekel, hisz nincs benne a szabadság, és nincs benne egymás feltétlen és igazságos, mindenek felett álló tisztelete, nincs benne az Istenetek, aki türelmes, aki szeret és megbocsát. Nincs benne az Örömhír.

Nincs benne, mert nem fért bele. Kevés volt az idő: segíteni kellett a sorsnak, hogy kész legyen huszonötödikére, hogy kész legyen a Feltámadásra, hogy kész legyen a Győzelem Első Évfordulójára, ami vezéretek szerint egy és ugyanaz. Így hát nincs benne tehát a türelem se. És így nincs benne az értelem, a szerető és az odafigyelő értelem se.

Így hát nincs benne az út mellett megálló, az elesetteken segítő, a feltétel nélkül elfogadó értelem. Nincs benne a magadat más mellé egyenlőnek rendelő elme. Nincs benne az undor, amit elfojtasz, ha éppen undort elfojtani kell. Így hát nincs benne az alázat, amivel csak megfigyelsz, és amivel csak megszeretsz csendben.

És nincs benne a csend, amivel csak másokra figyelsz, és nincs benne a zsivaj se, amikor velük vitába szállsz. Nincs benne a vita, mert nincs benne a mások érve, mert nincs benne a mások érvének zaja, mert nincs benne a mások érvének zajának zenéje sem. Ami zaj van benne, az csak a tapsvihar. Ütemes, üres, kopogó.

Nincs benne a várakozás. Nincs benne a megérkezés. És nincs benne olyan, amire várni kelljen, mert megérkezik. Ami benne van, az itt van, és itt is lesz mindig, vagy jobban teszi, ha inkább semmit sem ér: jobban teszi, ha nincs is.

Nincs benne a küzdelem: nincs benne a türelmetlen, a toporgó vágy. Nincs benne az ércszobrokkal szemben érzett zsigeri, minden szobrot minden áron megdönteni vágyó szabad akarat. Nincs benne a tavaszi szél, a monstrumokat is ledöntő zivatar.

És nincs benne az alkonyatban egyet még megfürdő Nap fénye a badacsonyi kéknyelűvel töltött pohár karimáján, ahogy utolsót csillan. Nincs benne a hegyről leomló őszi pompa, nincs a fák alá szorult árnyakon áttűnő fénypaszomány. Nincs benne a hóvirág. Sem az orgona ága, a cseresznye pimasz mosolya. Nincs benne a tóba hulló forró este, nincs a szalonnánk, ami a tűzőn izzad. Nincs benne a szerelem.

És nincs benne a festékfoltos konténer mellett levarrt és otthagyott leány mosolya a kisbabára. És nincs benne az első alma, az első canga, az első szerelem. Nincs benne a megbocsátás.

És nincs benne a rákos tüdő levegőt síró szusszanása, és nincs ott a kézben a kéz sem, ami ilyenkor sosincs ott. És nincs benne a fény, ha elillan.

Mert nincs benne az Isten. Mert csak az áldása fért bele. Mert csak a hatalma kell.

Kit érdekel hát a Teremtése?

3 komment · 1 trackback

Címkék: isten alkotmány alaptörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr402855788

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Levendel Júlia - VIRTUÁLIS ÉLŐKÉP 2011.04.26. 10:09:35

A kultúráért felelős államtitkár ajánlotta, hogy az alkotmány aláírásának napján, húsvét hétfőn, fanfárok és díszőrségi ceremóniák után, a „magyar újjászületés”-t jelképező esemény megkoronázásaként több helyszínen egy időben rendezzenek ha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyilkos fűegér 2011.04.26. 20:34:17

Ezek a faszok nagyobb felhajtást csapnak a LOLkotmány körül, mint Sauron a Gyűrű körül, pedig az tényleg meg volt rendesen csinálva...

Te meg ne idegeskedj, lazíts egy kicsit, itt egy gyönyörű ferdeszemű kiscsajszi zongorázza Liszt Magyar rapszódiáját:
www.youtube.com/watch?v=D9-2jM5RNSs

Béke!

janoskovacs 2011.05.04. 22:09:02

Giccs, könyörgöm, giccs.

Nagy vagy mégis.

sületlenke 2011.05.05. 17:36:19

Én semmiképpen nem gondolnám, hogy giccs az, ha az átlagnál érzékenyebb - mondjuk művészközeli - valaki nem úgy fogalmazza meg a ki nem mondható (?) kívánalmait a mindenkori alkotmányok nem szó szerint leírt, de minden normális országban sugallni akart céljairól, ahogy oly sokan megtették azt már mostanában.

Ez, amit ezek most annak helyébe szánnak, megoszt és nem összeköt, kisajátít és nem egyesít, nem segítő kezet nyújt, hanem cserbenhagy és hátat fordít, képmutató módon ráadásul egy - keresztény - Isten nevében és nem szellemében, ha már egyáltalán őt (melyiket,) említeni kell.

Attól, hogy Humpi ezt orgonával, cseresznyével illusztrálva írta le, már giccs lenne? Ő azt írta le, milyen érzések, hangulatok biztonságát sugallaná egy olyan alkotmány, ami tényleg mindenkié lehetne.

Meg amúgy ezek mind úgy vannak egy ténylegesen nemzeti alkotmány lelkében benne, hogy anélkül, hogy egyáltalán gondolna rájuk az átlagpolgár, mindezek biztonságát nyújtják kimondatlanul és megfogalmazatlanul.

Attól, hogy valaki a naplemente utolsó sugarainak bágyadt fényét említi, az még nem giccs - legyen bármennyire is szubjektív a giccs meghatározása.

Egy mindenkinek szóló, igazi alkotmányban ezeknek igenis megfogalmazatlanul érződniük kell, védően és sérthetetlenül, hogy az átlagpolgárnak még csak gondolnia se kelljen arra, mi van leírva, és kétsége se legyen, hogy netalántán máshogy lehet.
süti beállítások módosítása