Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Nem angol hülyék

2011.08.18. 12:14 Humperdickk

Létezik egy rendkívül fontos, első látásra egyszerűnek tűnő, de később szinte teljesíthetetlen feltételeket támasztó életvezetési szabályrendszer, amit csak a férfiak ismerhetnek, hiszen csak ők találkoznak vele: a nyilvános helyen való pisilésről lesz szó.

Illetve ne finomkodjunk, pisilni legfeljebb az angolkisasszonyok szoktak, mi, férfiak nem tökölünk, a mi esetünkben ezt bízvást nevezhetjük hugyozásnak. Hiszen, lássuk be, a nyilvános férfivécék egy légtérben, intenzív húgyszagban elkövetetett, obligát köpködéssel, valamint alig is leplezett fingással eltöltött intim együttlétét nehezen is hívhatnánk másként. Ez amolyan férfias dolog, talán a tesztoszteron hozza ki az emberből, vagy a hagymásbab, fene tudja. A lényeg nem is ez, hanem sokkal inkább a tény, hogy a női vécék intim kis szeparéival ellentétben a klozettba érkező férfiember azonnal az élet sűrűjével szembesül. Ahol is nincs mese, döntenie kell. Illusztrálom:

(Kép innen.)

Bár elsőre talán nem egyértelmű, de ez olyannyira kardinális kérdés, hogy még online játék is született a kínos szituációk elkerülésére. Nem mindegy, ugyanis, hogy a szabad piszoárok közül melyiket foglalja el az ember. Komoly, igen komoly testi sértéseket lehet megelőzni ezen viszonylag egyszerű szabályrendszer elsajátításával!

De az életben vannak persze ennél súlyosabb döntések is. Például az, hogy milyen nyelvet tanuljon a gyerek. És bár a piszoár is angolvécé (mivel vízöblítéses), esküszöm, nem erről jutott eszembe ez a hoffmannrózsa. Mármint nem konkrétan a hoffmanrózsa, hanem a legújabb csodálatos ötlete az angol nyelv visszaszorításának kívánatos voltáról. Hanem onnan jutott az eszembe, hogy végső soron az angol is egy szabályrendszer, ami az államtitkárság szerint szintén túl egyszerű, és akár a piszoárválasztás szabályait, az angolt is maguktól elsajátíthatják a diákok, például a videoklipekből. Más szóval tehát az angol ragad az emberre, akár a húgyban ázó vécépapír a cipősarokra.

Ez az a pont, ami még a mandinernél is kiverte a biztosítékot – felteszem, ez a kedves rajcsányigellért nem vette észre, hogy az angol nyelv világjárványszerű terjedése tulajdonképpen a nemzethalállal egyenértékű, sőt, nem egyértelműen kizárható, hogy az angol voltaképpen a magyar nyelv kipusztítása végett jött létre. Mondjuk, emiatt nem aggódom, majd a kedves, vérszomjas szittya kommentelőik helyrebillentik, ami láthatóan kizökkent itten, hagyjuk. Ellenben magam is érintett vagyok a kérdésben. Több okból is.

Az első ok egzisztenciális: feleségem franciatanár, így nyilván anyagilag igen jól járna a készülő tervezettel; de na bumm, legfeljebb kevesebb téliszalámit veszünk (bár ennél kevesebbet már nem lehet nem venni, mindegy). Érintett vagyok azért is, mert az angolt én tényleg harmadik idegen nyelvként tanultam (vagy kettő és feledik nyelvként, hiszen a német után a holland jött), és bár nem volt könnyű, az meg nyilván az én hibám. (Naná, majd az államtitkár asszonyé!) De főként azért vagyok érintett, mert nyelvész a végzettségem, és történetesen én ehhez értek.

Ami azért fontos, mert az államtitkárság meg szemlátomást nem. Ez elég egyértelműen látszik: nincs ugyanis olyan, hogy könnyű nyelv.Minden nyelv pontosan ugyanolyan bonyolult, amin emberek beszélnek egymással: hiszen beszélnek egymással az élet bonyolult dolgairól, az élet meg bonyolult, hisz trolibusz, lábkörömgomba, meg hogy messzebb ne menjünk, államtitkárság is van benne, és azt azért ne gondoljuk, hogy egy angolnak, franciának vagy hottentottának egyszerűbb az élete. (A rasszizmusnak is van egy határa.) Másrészt az is tény, hogy az, aki kétnyelvű közegben nő fel, könnyebben tanul meg később egy harmadik nyelvet, és ezt mindenféle kutatás igazolta, azt meg semmilyen kutatás nem igazolta, hogy kivéve, ha az egyik első nyelv az angol. (Ennyi erővel az angol anyanyelvűek nem tudnak megtanulni más idegen nyelvet…) Az meg, hogy videoklipekből (tényleg, van még ilyen?!) meg lehet tanulni egy nyelvet, már tényleg a dilettantizmus szédítő mély sötétjével játszik.

És ez, ismerve az államtitkárasszony eddigi teljesítményét, joggal villantja fel a döbbent kérdést: ezt a nőt mi a túróért fizetik?! Más szóval: ha megígérem, hogy csak feleennyi hülyeséget beszélek össze, ám szintén nem csinálok jóformán semmit, lehetnék én is államtitkár?

Én legalább a férfivizeldék szabályaival tisztában vagyok. És, elnézve a felhozatalt, az is valami.

7 komment

Címkék: angol ámokfutás hoffmannrózsa

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr963162516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyfejű 2011.08.18. 17:05:50

Drága Rózsa néne!

Önmagát pedagógusnak tartó - bár szvsz a tanitói színvonalat sem elérő - emberként nem kellene elgondolkodnia a XXI. századi világ folyásán? Nem tetszik észrevenni, hogy itten Önből a cirkuszi bohóc archetípusát állítják elő? Eddigi munkássága kimerül a "helyből körberöhögjük" és az "úgy marhaság, ahogy mondja" két véglete között. Majd másfél év alatt 0, azaz nulla, a hasznosítható végeredmény.

Ez a legutóbbi izé is - elnézését kérem, másnak az ilyen felvetést nem tudom minősíteni, valamelyik észlény samesza még azt is nyilatkozta: sajnos (wtf!) az angol jelenleg a tudomány meg az egyebek nyelve, abcúg -, ami a nyelvtanulásról szól. Állítólag gyakorlattal rendelkező nyelvtanárként nem azzal kéne például ebben a témakörben foglalkoznia, hogy legalább konyhai szinten beszéljék a tanult nyelvet a nebulók érettségi után? Saját tapasztalatom mondatja ezt velem, frissen angolból érettségizett ismerősöm nem tudott segíteni az őt angolul kérdező holland turistáknak. Részemről ez a nagyon nagy sajnos, Drága Rózsa néne és észlény samesza, ez kívánna megoldást, nem a latin meg egyéb véletlenszerűen előkerülő nyelvek oktatásának erőltetése. Meg például az is, hogy lányom nem tudja a megkezdett francia(!) tanulmányait folytatni az egyetemen, mert ott épp nem van olyan.

Drága Rózsa néne!
Végezetül elmondanám, hogy olyan nincs, hogy nem tudok lemondani. Javasolnám, kissé jobban erőltesse. Ráadásul, minél hamarabb megteszi a mindenki által hőn áhítva várt lépést, annál hamarabb lesz ideje Humpitól megtanulni a férfivizeldék szabályait!

Fabius 2011.08.18. 18:57:32

A feleségem 5 idegen nyelven beszél. Az angol-orosz után megtanulta a franciát az olaszt és a németet is.

Rózsi nénit kérdezném, hogy akkor most az asszony zseni, vagy csak élő cáfolata ennek a marhaságnak?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.18. 21:51:10

@Fabius: jó, kicsit túloztam, a holland nekem is csak érettségi szintű... :)

ftk 2011.08.19. 16:24:00

Hump, bólogatok nagyon hevesen :)
Kiegészítve azzal - nem neked, csak a nem nyelvész olvasók további épülésére -, hogy ugyebár már van egy nyelvünk, amelyhez képest tanulunk bármilyen idegen nyelvet, a saját anyanyelvünk. Ha ennek átlátjuk a nyelvtani struktúráját, akkor máris van viszonyítási alapunk egy következőhöz... meg egy utána következőhöz... és minden újabb nyelv egyre könnyebben elsajátítható (elvileg, én csak két idegen nyelvet beszélek úgy-ahogy, saját tapasztalatból nem tudom).
No mármost az első (!) nyelvünkhöz mint szilárd alaphoz "csak" jó magyartanítás kell...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.19. 19:01:30

A nyelvet úgy tanuljuk, mint a menést, a sétálást meg az evést-ivást: észre se vesszük és már megy is. Annyi a különbség, hogy ha ledobnának mnondjuk engem Kínában, ahol csak "kínaiul" lehetne beszélni, nehezebben, lassabban tanulnám meg, mint egy ott született csecsemő. Ennek érdekes okai vannak, de mindenesetre nem attól függ, milyen nyelveket tudok, vagy hova dobnak le.

A lényeg, hogy mindegy, milyen nyelvet tudok, vagy későúbb még milyet tanultam: ha szarul tanítanak, lassan fog menni a következő. És a napvilágra került elképzelés írója a jelek szerint nem így tudja, tehát ő hülye, már ami a nyelvtanítást illeti.

Ettől még persze kiváló bolgárkertész, feleség és anya lehet, csak az nem indokolja, hogy oktatási területen államtitkár legyen, és e minőségben beszéljen hülyeséget a nyelvtanításról, és ezzel még valag pénzeket is keressen, amire én aztán irigy lehetek. Ugye? :)

ftk 2011.08.20. 11:27:49

Persze, mert a kisgyerekkori nyelvelsajátításnak más a mechanizmusa (pl. együtt megy az artikulációs bázis megszilárdulásával, hogy egyebet ne említsek).
Később viszont (mondjuk úgy saccra kamaszkortól), egyetértve veled, aminek _nincs_ különösebb (vagy semmilyen) jelentősége, az a már beszélt nyelv(ek) jellege, aminek pedig _van_, az
- a nyelvi környezet (az eredeti hanggal sugárzott filmektől az elérhető tv-adásokon át - ez azért jutott eszembe, mert most kellett épp olcsóbb csomagra váltanunk, amiben persze nincsenek idegen nyelvű csatornák a közelünkben kommunikációra elsődlegese használt nyelvekig)
- ha formálisan (is) tanulom, akkor a tanfolyam/óra jellege, résztvevői létszáma, intenzitása és a tanár módszertani eszköztára
- és azon nyelvek _mennyisége_, amiket már beszélek. Ugyanis a váltás a különböző nyelvi struktúrák és lexikonok között rugalmasabbá tesz (ezt most szakmailag nem tudom megfogalmazni, az idegennyelv-tanulással nem sokat foglalkoztam) az újabb struktúrák és szókincs befogadására. (Egyébként hasonló helyzet van pl. akkor, amikor azonos természetes nyelven ugyan, de különféle regiszterekben vagy stílusrétegekben kell mozognunk: aki több ilyenben mozog otthonosan, az jóformán erőfeszítés nélkül érti és veszi fel az újabb stílusokat, míg aki jellemzően csak egy nyelvi regiszterben működik, az jóval lassabban, csikorgósabb úton fogja megtanulni a másodikat használni. A harmadikat persze már valamivel könnyebben...)

egyfejű 2011.08.22. 15:45:53

www.origo.hu/itthon/20110819-egyetlen-nyelvvizsgakozpont-dolgozna-ki-a-feladatokat-a-nyelvoktatasi-strategia-szerint.html
Ismét egy álmegoldás Rózsa néne konyhájából. Nem az akreditációs feltételrendszer áttekintése, esetleges átalakítása a cél, helyette szuperközpont, ami még vizsgáztat is.

Emlékszem a régi szép időkra, amikor a Rigolya utcában volt ez a szuperközpont. Barátom, aki 8 évet dolgozott az NDK-ban, sosem tudott ott leviszgázni. Ennek fejében a német doktorival rendelkező üzletkötő kollega mindig őt kérte a tárgyalásaira, mert szüksége volt tolmácsra.
süti beállítások módosítása