Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Jelentés az atlantiszi tojáspiacról

2012.03.26. 05:05 Humperdickk

Ránk zárult az Uniós tyúkketrec – írta az index.hu nemrég, és milyen igaza volt. Megváltoztak ugyanis Európában a tojástermelő szakmunkások kínzásának szabályai, és ez azt eredményezte, hogy büszke, szabad hazánkban (vö. „Foglalod a kurvanyádat” by Petőfi) a tojás ára hirtelen ötven forint felé kúszott.

 

Sőt, szavahihetőnek tűnő, de alkoholt csak módjával fogyasztó, ennek okán mégsem teljesen megbízható ismerősöm szerint látott ő már tojást hetvenért is. Mondjuk említett kolléga nyilván hülye: kiköltözik a budai Hegyvidékre és fáj neki az élet. (Plusz narancsos sört iszik, de ne fokozzuk.) Én itt vidéken tudok negyvenötért is, de ha szépen mosolygok a szelídgesztenyefához képest szembeszomszéd Áginénire, odaadja negyvenkettőért is. És az friss, szabadon tartott tyúkból származó házi tojás: úgy is mondhatnám, hogy a sok futkározásban szinte elfelejti az a szegény állat, hova nyomta ki a kis trónörököst.

 

Mondjuk, az is igaz, hogy télen nincs tojás. Tehát nem az van, hogy van tojás, csak nyolcvanszázhuszontizenkilencötért van, és ha nem kell, ott hagyod, hanem közli az Áginéni szadista kegyetlenséggel, aszott arcára azért mégis némi kedvességet erőltetve (vesd össze: berúzsozni a bioszszertárban a koponyát), hogy nincs. Mármint tojás, az nincs. Merthogy nem tojnak. Mert tél van, hideg van, azért nem tojnak. Mert fázik a seggük, vagy mijük van azoknak.

 

Télen tehát nem tojik az ökotyúk. És nem, akkor sem, ha tizenkét elempés aktivistalány szerelmesen néz reá. Namármost: engem mondjuk nem érdekelnek az egyenletes tojásellátás makrogazdasági vonatkozásai (szemben az aktivistalányokkal), mivel konkrétan a tojás se nagyon. (A tojás körülbelül az egyetlen dolog, amiből nem lehet pálinkát főzni, beleértve a használt biciklibelsőt is.) Ennek ellenére érdemes egy pillanatra végiggondolni ezt a tojáskérdést. A fentiek alapján ugyanis levezethető, hogy csak állatkínzással egybekötött haláltáborokban rentábilis a tojástermelés hazánkban, vagyis hogy itt csak akkor olcsó a tojás, ha saját szarában döglik meg érte az anyja.

 

Joggal merül fel tehát a kérdés: mi a fontosabb, a rántotta vagy a ökotudatosság? Nyilván, hogy a rántotta sifferbandi, de milyen áron? Kijelenthető-e, hogy érdemes méregdrága argentin ökotükörtojást reggelizni Karácsonykor? Vagy hagyjuk a francba, Karácsonykor nincs tojás, mert nincs neki szezonja? Kell a szarnak az sok bejgli! (Igen, ahhoz is kell tojás. Az asszony mondta, és neki hiszek, mert ugyan ő se iszik, de legalább ismerem a családját.)

 

De jó, nem eszünk tojást, kibírjuk, éljen a fenntartható szabórebeka. Volna itt azonban egy másik, súlyosabb probléma: hogyan van az, hogy kitalál az Unió egy ilyen valamit (huszonhat évvel ezelőtt!), ami azon minutában taglózza le a magyar tojástermelőket? Mármint úgy értve az „azon minutában”-t, hogy eltelnek az évek, évtizedek, nyárra tél jön, télre megint nyár (a köztes átmeneteket újabban takarékosságból ki szoktuk hagyni), és ezek a szép, egészséges magyar tyukászok (az elmúlthuszonkétév minden kormányának csendes asszisztálása mellett) mindközönségesen lófaszt sem tesznek, csak várják, várják az elkerülhetetlent? Azaz csak ülnek kint a padon, hullik fejükre a vérzivatar uniós direktívák képében, és az égvilágon semmilyen formában sem találnak ki semmit arra a fontos problémára, hogy a szlovák tojás olcsóbb lesz nemsokára. Tehát arra, hogy ők tönkremennek.

 

Illetve ne legyünk igazságtalanok, hisz újabban történtek intézkedések is: rendelkezve lett nagy tömeg előtt történő kinyilvánítás által, miszerint nem leszünk gyarmat. Kilépünk tehát az EU-ból, mert veszélyezteti az ősi magyar hagyományokon alapuló nagyüzemi tojástermelésünket, gondolom. Ez eddig rendben is van (eddig is a jobbik programjának konszolidálása történt fideszileg, most már ne álljunk meg), de akkor mi van, ha legközelebb nem az EU, hanem a vásárlók (ezek ugyanazok, mint a zemberek, csak nem hülyék) fognak kitalálni valamit? Például hogy nekik innentől nagyképernyős, távirányítós tojás kell, mert lusták elmenni érte a konyháig, de amíg sül, addig is nézni akarják rajta a diszkoverit? Vagy épp ellenkezőleg: a szabórebeka aláírásával hitelesített farmtojás kell nekik? Mert bizony az is diktátum lesz: a piac, a vásárlók, a fejlődés diktátuma. Akkor ki ellen fog vonulni a béketábor? Mi lesz a jelszó: le az emberekkel?

 

És hogy teljes legyen a káosz: napokban kelt ki magából egy bukott politikai államtitkár, amiért a kisparaszt helyett a fideszkompatibilis oligarcha kapott lehetőséget Lepsényben, vagy hol a bánatban. Mert hogy nem ezt ígérték. És tényleg nem: azt ígérték, hogy odaadják a kisparasztnak a földet, hadd kapirgáljon rajta a kendermagosa. De időközben fontosabb érdekek következtében inkább az állattartásra pillanatok alatt átállni képes, tőkeerős szolnoki ügyvédek kaptak lehetőséget a kétharmadtól. Ők egyébként meg tudnák termelni az uniós értelemben vett tojást is, igaz, a mélyalmos kitojása egyelőre még kifog rajtuk. Bár fene tudja, nem jártam még mezőgazdaságilag pallérozott ótépévezérek klozettjében.

 

Ez így tehát még nem konvergál. De ha jól értjük, már csak annyi a teendő, hogy megvárjuk, míg százforintos tanyasi tojást akar mindenki, sőt, egyidejűleg méla undorral köpi szemközt az ötvenforintos szlovákot kínáló multit. Ebben az ihletett pillanatban fog majd egymásra találni a nemzeti értelemben vett populista, az ökofasiszta, meg a nemzetiszocialista is, de még a Magyar Élményszocialista Muszájpártnak sem lehet egy szava sem. Addig természetesen tönkremegyünk, elhúz mellettünk a világ, de mi csak ülünk, ülünk a laposon, fittyet sem hányva a minket körülvevő világra.

 

De van másik lehetőség is: olvasom, külföldre költözik egy egész ország, mert a klímaváltozás elönti a szigeteiket. Nem tudom, de lehet, hogy le lehetne bizniszelni velük: ők jöhetnének ide, mi oda. Ők biztos elégedettek lennének, fizetnének akármennyit, nekünk meg olyan mindegy: tojás itt se, ott se lesz. Sőt, ha így megy tovább, más se.

 

És nem, nem süllyedünk. Atlantisz nem süllyedhet.

16 komment

Címkék: fidesz eu tojás lmp ángyán nem leszünk gyarmat

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr904339271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyfejű 2012.03.26. 11:06:14

Ez a tojás példa is mutatja a a nagy magyar szentháromságot: hazzafyasch szósszal leöntött nemzetiszín pántlikából kialakított háromszög, csúcsain: rétestészta, lucaszéke, patópálúr.
Arra kiváncsi lennék amúgy, mekkora összeget fizettek ki eddig az átállás elősegítésére.

Salinas River 2012.03.26. 20:13:58

@Hiteles007: Nem keresnél a hülye nyomulásodnak valami méltóbb célpontot, hozzád méltó címlapos agyonsztároltat, vagy akár szart is netalántán?
Rondíts máshova, kreténkénk!

Salinas River 2012.03.26. 20:27:28

@Salinas River: sőt, most látom, hogy belebüfögött ez a nyomorult még a verses blogba is.
Honnan a francból megy ez Humper után és mi a fenét akar..

Ritkán finomkodok ennyire, de szerintem nyugodtan kussoltasd ki mindenhonnan, Humper!

Mr Neanderthal 2012.03.27. 10:20:45

remek blog ismét!
eljön még a nap, hogy ott kapirgál majd a tyúk meg a disznó a lakótelepek között a betonon

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.03.27. 15:03:30

@egyfejű:

Nem hallottad, mikor Viktor Bajorországban nyilatkozott valami újságnak: "Mintaország leszünk!"

Olyan, mint a ...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.03.27. 15:41:13

@Salinas River: kitilottam, de ezek úgyis visszajönnek, más néven. Engem egyébként nem zavar, csak a látogatóim miatt, különös tekintettel a rajongóimra ;)

egyfejű 2012.03.27. 16:44:15

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: sőt, az újabb diplomáciai ámokfutását is hallottam: "Nem irritál bennünket egy gazdag német üzletember”, mondta. Majd halkabban hozzátette: „Egy osztráknál már más a helyzet”.
A többi baromságát nem elemezném, inkább legurítok egy pofa sört. :)

Salinas River 2012.03.27. 18:32:40

@Humperdickk: veszem a fáradságot a válaszra, bármennyire nevetséges is, hogy ilyen faszságon rágok be.

1.Ez a hiteles menjen mondom a jó büdös francba a ker. spamjével egyetemben, ez itt - sajna, vagy nem - nem egy címlapra önmászó blog, mi a fene haszna van, ha ideokád
2. Ráadásul berohasztotta magát a tényleg nem akármilyen Ultima ratio blogodra is az agynyomoronca
3. Én semmilyen szmájlival nem vagyok alkalmas rajongónak, tudod, ahogy kifejtettem a Gépnarancson is a múltkor, egyszerűen csak értékelem az egyéniséget meg az egyedit, benned is ez érdekel.
4. Ha véletlenül valamelyik posztod - mondanivalójától függetlenül - nem kelt bennem műalkotás érzetet tokkal-vonóval, akkor nem szólok hozzá, ezt észrevetted gondolom.
5. Remélem, rendben a család meg minden...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.03.28. 09:04:34

@Salinas River:
1. Nem fog elmenni. Nézd meg a smitpalit. Sexpírnél van, hogyha a király beteg, az egész ország rohad. (Én ezt a Bécsybácsitól tanultam, Isten nyugosztalja.) Smittpaliról egyébként poszt készül, de nem lesz ínyedre, lásd 4-es pont.
2. Minnyákimoderálom onnan. Aztakeservit! :)
3. A szmájli az irónia jele akart lenni. Bocs, ha nem sikerült, a nevében is.
4. Ezt eddig nem vettem észre, de innentől figyelni fogok rá. (Nincs szmájli; hogy miért, lásd 3-as pont.)
5. Család jól van, nekem rohad a lábujjam, de nem érdekes, megműtötték, azóta párosával szedem a szteroidos fájdalomcsillapítókat, és igyekszem nem inni rá. :)

ftk 2012.03.29. 12:10:41

Hump, ez a hiteles mindenhová spammel, az én boldogtalan blogom két éve nem frissült, még oda is benyomta a cuccosát. Pechjére az egy távmunkás témájú blog, pont betette magát illusztrációnak az átverős ajánlatok poszthoz :D

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.03.29. 15:11:30

@egyfejű:

Ne szopass, tényleg ezt mondta??? Ez beteg.

egyfejű 2012.03.29. 15:56:25

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: csak tiszta forrásból:
www.miniszterelnok.hu/beszed/magyarorszag_sikererol_szolnak_majd_a_kulfoldi_lapok_is
A pontos idézet pedig: "Nem irritál minket egy gazdag német ember, egy osztrákkal más a helyzet vagy egy gazdag franciával."
Még sikerült magának fogadtatást kibrusztolni Seehofer bajor kormányfőnél, mert ugye Merkel asszony már lassan bottal sem ér hozzá. Fenti izét, és még sok egyéb baromságot, a Bajor Gazdasági Szövetség székházában adta elő.

Sanko13 2012.03.30. 14:41:10

@egyfejű: A szövegkörnyezetben egy kicsit másként hangzik, de egy miniszterelnök szájából akkor is vállalhatatlan...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.03.30. 16:09:12

@egyfejű:

Bezzeg a szaúdi terroristákból mekkora botrány lett... :D

egyfejű 2012.03.30. 17:38:34

@Sanko13: a szövegkörnyezet mutatja, amit a mondat első fele: horizontális és vertikális nyelvcsapások a pénz reményében. A második rész meg szépen mutatja, mennyire elvesztette legjobb barátját, a valóságot. Merkozy Európájában sértegetni a franciákat nem jó ómen, a sógorék sem repdesnek az örömtől. Ahogy Barroso úr mondta: Nem érti a demokráciát. Én hozzáteszem: sőt Európát sem.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.04.01. 17:06:36

arra, ha volna szíves válaszolni valaki, hogy ha a ketrecek számának növelése miatt nőtt a ketreces tojás ára, akkor a biotojás, meg a ketrec nélküli háztáji, vatszóevör ára miért nőtt legalább ugyanakkora mértékben.

azt ne írjátok, hogy hazudott valaki anyagi érdekekből, mert azt úgysem hiszem el...
süti beállítások módosítása