Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

A hiány kétharmada vagy a kétharmad hiánya

2011.03.26. 23:38 Humperdickk

Elhangzott itt a minap, miszerint 4,2% az előző éves hiány. Az a bizonyos kőbe égetett, elmúlnyócéváltal mindenbűnözött, ámde nemzeti kormányunk által hálajóistennek helyreigazított, egyébként éppen majdnem pontosan 3,8%-osra tervezett hiány. És állítólag az önkormányzatok miatt lett annyi egyébként, de azzal a ténynek látszó izével még nem lett egyeztetve, miszerint az önkormányzatok is fideszesek, így erre még ne vegyünk mérget. Lehet, hogy a gólyák hozták, vagy a kikericsekkel bújt ki, illetve nincs is, mindközönségesen.

És ez utóbbi a legvalószínűbb. Mindenek előtt tehát tegyük is tisztába, mit értünk a hiány fogalmán!

Ezen a ponton nem árt rögzíteni, hogy a hiány, mint olyan, ontológiailag képtelenség. Felteszem, egészséges gondolkodású magyar olvasóim azonnal tisztában vannak vele, hogy aminek jelentése a nemlétezéssel függ össze, az szükségszerűen nincs is. Nem egészséges gondolkozású és/vagy nem magyar olvasóim meggyőzésére pedig időt nem vesztegetünk: IP-címüket, ezek keresztül nemi, nemzetiségi és labdarúgócsapati orientációjukat tudjuk, és hülye buzi emtékás zsidókkal meg amúgy sem foglalkozunk.

Hiány tehát nincs: hiszen ami nekünk hiány, az másnak többlet! Kesereghetünk azon, mekkora az ország adósságállománya, de ha tudjuk, hogy ez polgármesterek és/vagy országgyűlési képviselők akár egyidejűleg és egy személyben felvett költségtérítésére, vagy marha titkos terrorelhárításra vagy teljesen felesleges alkotmányozós kérdőívekre megy el, máris jobb kedvre derülünk. Ez így helyes: évtizedek óta így megy ez, de most nemzetileg, összefogva és rendszerszerűen megy így. Ez ugyan minőségileg nem jelent különbséget az eddigiekhez mérten, de azonban ellenben szimbolikusan szintén nem jelent lófaszt sem, ami viszont tagadhatatlanul más, mintha nem lenne más. Most tehát ez még mindig így megy, annyi csak a változás, hogy ha baj van, hazudunk egy gyorsat, és mire cáfolni találná valaki, mi már ott sem jártunk, így meg sem halljuk a cáfolatot, meg nem is érünk reá, mert épp valami újabbat hazudunk. Ha pedig rajtakapnak minket, mert mondjuk eltagadni végképp nem tudjuk, hogy éppen akkor görnyedünk guvadó szemel a buxus alá szarván, akkor szép magyar nyelvünkben a szépen csengő „kétharmadvanbazmeg” kifejezéssel hárítunk, majd elegánsan manzsettánkba töröljük szaros valagunk.

Ha már itt tartunk: a hiány gusztustalan természetéről egyébként mindent elmond az is, hogy márciusra már tulajdonképpen össze is jött a teljes éves szopóálarc 81%-a. Ezen mi, kétharmadmagyarok persze nem akadunk fenn, hanem szemrebbenés nélkül közöljük, miszerint a költségvetési intézményektől hamarhamar lenyúlt (vagyis zárolt, ami ugyanaz) pénz nem ér, mert azt majd a végén visszarakjuk – hacsak nem jön, mittom, cunami Balatonvilágosnál. Tájékoztatjuk továbbá a nagyérdeműt, miszerint a bankoktól és egyéb tőzsderulettes zsidóktól a védelmi pénz még nem jött be, illetve a nyugdíjpénztáraktól kizsarolt pénzt is várjuk, és ugyan nem tudjuk, mi van a kósáék debreceni hiányával, de még ez a nagyon hülye gyurigyerek is kisírhatja otthol anyától a zsebpénzemelést a hamburgeradóra hivatkozva, szóval nem lesz gond. Azaz: igen, persze hogy tudjuk, hogy hiányzik a kasszából, de a loptunk pénzt máshonnan is, majd azzal kipótoljuk.

Ezt mondja a minisztérium. Ez tehát az a minisztérium, aki elszámolta a tavalyi hiányt, és már most sem tudja tartani az ideit, pedig ehhez még a legjobb, pártfüggetlen szakembert is sikerült kivágni, mint macskát szarni. Hát mit mondjak: innen szép nyerni.

De nem lehetetlen: a matematikai szabályaira ismereteink szerint 2010-ben nem szavazott senki, így még az is meglehet, hogy a matematika érveit is nevetségessé tettük.

48 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr172774518

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A hiány kétharmada vagy a kétharmad hiánya 2011.03.27. 19:05:27

Elhangzott itt a minap, miszerint 4,2% az előző éves hiány. Az a bizonyos kőbe égetett, elmúlnyócéváltal mindenbűnözött, ámde nemzeti kormányunk által hálajóistennek helyreigazított, egyébként éppen majdnem pontosan 3,8%-osra tervezett hiány.

Trackback: Fellegibeszerzés váltja a közbeszerzést 2011.03.27. 17:06:46

  A Kormány 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelete a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről 1.     § (1) A Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, az azok vagyonkez...

Trackback: Amiből a legjobb kimaradni: Líbia 2011.03.27. 16:45:07

Éppen egy hete kezdődött a "furcsa háború" Líbiával szemben. Ez a hadjárat nem is háború és nem is Líbia ellen indult, de nem egyszerűen egy ENSZ-határozat betartatása, és nem is egy diktatúra megdöntésére irányuló fegyveres beavatkozás. Mind...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.03.27. 16:42:54

semmi baj, majd beleírják a hiányt az alkotmányba, oszt akkor minden el lesz intézve, na.

s.e.c 2011.03.27. 16:44:13

Hát ezen kurva jót röhögtem. :D Jó írás lett.

szmoker (Homo Trollicus) 2011.03.27. 17:21:18

@VulpesVulpes: visszamenőleg kitörlik a történelemből a hiányt.
Ezek a srácok nem szarral gurigáznak ám.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.03.27. 17:36:50

Szerintetek milyen párt(ok)ból kellene állnia inkább a kormánynak? Rájuk kell majd 2014-ben szavazni, ilyen egyszerű. Ha nincs ilyen párt, akkor meg nem sírni kell, hanem alapítani egyet. Akkor majd minden profi és jó lesz.

Dexter007 2011.03.27. 18:07:13

szerencsére 2014-re már elsöpri az olajválság ezt a büdös burzsuj bandát, így hiába lopják össze maguknak a milliárdokat, ők is éhezni fognak, mint mi...

csoko20 2011.03.27. 18:29:46

Mindig más a hibás! :))
Most épp az önkormányzatok.

Ami azért ciki, mert short-művész Kósa, vagy a frank betétes Lázár jelezhette volna Matolcsynak: hogy, ööö, izé az önkormányzatok kurva nagy adósságban vergődnek ám.

Pistie 2011.03.27. 19:06:23

Amúgy az nem meglepő, hogy a hiány nagy része már összejött, mert ez mindig így van. Inkább az volt meglepő, hogy egy évvel ezelőtt a Fidesz demagógiával kimosta az emberek agyát, akik megkajálták szépen a többi hazugsággal együtt. Mert 1 éve is összejött már ilyenkor a hiány 80%-a, csak akkor ők azt mondták hogy ez a Bajnai kormány hibája. Persze 1 év alatt sokat változik a világ, most már ez csakis az ellenzék hibája lehet, és az elmútnyócévé, nem a kormányé :D Persze ha ezt még beveszi valaki..

ostvan 2011.03.27. 19:18:07

Azért ilyen "elszámolásra" nem emlékszem az elmúlt 20 évben. Olyan előfordult régebben, hogy bizonyos tételek sorsáról vitatkoztunk Brüsszellel, de az más probléma volt, konkrétan arról szólt a megbeszélés, hogy hova kell bekönyvelni egypár olyan tételt, amiről tudott mindkét tárgyaló bizottság. Na de ilyet, mint a mostani csak komoly hozzá nem értéssel lehet összehozni!

regress 2011.03.27. 19:25:08

elég szomorú,hogy 2/3-ad emberek/ 1/3-ad az a gerinc ami hiányzik belőlük/kicsesznek az országgal.évek óta tömik a zsebüket/fideszes polgármesterek/a hiányt meg másra kenik.rohadjon meg mind,a rájuk szavazókkal eggyütt.ez a szarkupac amit alkotmánynak neveznek, csak arra lesz jó hogy büntetlenül megússzák

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.27. 19:42:18

@OrangeOrder: alapítsak pártot? Én nem értek az országirányításhoz! Mondjuk, ők se... :)

Link Elek 2011.03.27. 19:44:36

nagyon matolcsisra sikeredett.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.27. 19:45:35

@Pistie: "2010-ben az államháztartás központi alrendszerének február végi deficitje 350,6 milliárd forint volt, mely az éves teljesítés 40,3%-a - írja a gazdasági tárca."

Egyébként igazad van, a hiány ilyenkor mindig nagyon sok szokott lenni, szja-befizetés, első negyedéves bevallás stb. előtt. A gond a hiány mértéke, illetve a "megnyugtató" minisztériumi válasz: gyön a manyup-pénz... Jövőre nem lesz manyup!

Netuddki. 2011.03.27. 20:02:48

Hát ez van no, embörök. Amikor a választók a 2/3 mellé észt nem szavaztak meg. Majd legközelebb erre is gondolni kéne...

magichorze 2011.03.27. 20:18:07

@ostvan: hogyne lett volna, a 2003-as majd a 2004-es hiány szinte kéthavonta változott. A 2003-as 5.8-ról indult az első közlés alkalmával és valami 7 körül állt meg ténylegesen.

Kis ember 2011.03.27. 20:19:42

Engem arra a szövegre emlékeztet, amit írtál, amikor a párttitkárnak jelentik: Párttitkár elvtárs, lopják a műtrágyát a TSZ-ből.
-Na és, kiviszik az országból?
-Nem.
-Hát akkor semmi baj, biztos hazánkat fogja gyarapítani.

Miért van az, hogy mostanában minden fideszes nyilatkozatról egy kommunista vicc jut az eszembe? És egyre többször lehet Hofit is egy az egyben értelmezni...

Blogger Géza 2011.03.27. 20:43:55

Aki ért hozzá, az tudja, hogy egy párhavi hiány abszolút nem mérvadó. Főleg, hogy egyes rendkívüli bevételek valóban a második félévben várhatóak. Ezért is erősödik a piacon a Ft zavartalanul.

Aki nem ért hozzá, az meg ír egy blogot róla.

Blogger Géza 2011.03.27. 20:49:46

@Humperdickk: "Jövőre nem lesz manyup! "

Valóban, és szerinted jövőre beterveznek ebből bevételt? Amúgy a manyup pénzek miatti államdósság-csökkentés miatt jövőre kevesebb lesz a kamatkiadás, tehát a kedvező pénzügyi hatás nem csak átmeneti.

A hiány mértéke meg azért nagy, mert a második félévben esedékes rendkívüli tételek most elég nagy súlyúak. A Bajnai-kormány idején nem ez volt a helyzet, így azzal a számmal összevetni nem árulkodik túl nagy tájékozottságról...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.27. 21:15:23

@Blogger Géza: nem vagyok közgazdász, tényleg. Annyit azonban tudok, hogy a manyupoknak törvényi kötelezettsége volt HOSSZÚ LEJÁRATÚ (tehát nem most kell fizetni, hanem mondjuk tíz év múlva) magyar államkötvényben tartani a pénz közel felét. A manyupok kinyírásával kisebb lett a felvevőpiac, ergó nagyobb a kamatverseny. Ez azt jelenti, hogy jövőre (de már idén, sőt tavaly november óta) havi 15 milliárd eltűnt erről a piacról (mivel a manyupoknak nem utalják tovább a kötelező magánnyugdíj-befizetéseket, ami havi 30 mrd körüli volt). Ez azt jelenti, hogy emelni kell a kötvények kamatait. És azt majd egyszer ki kell fizetni. És akkor már nem lesz miből.

És igen, valóban más volt a helyzet Bajnai alatt: nem olyan pénzből finanszírozták a közpénzek elherdálását, aminek természete, hogy elfogy.

Ezen a ponton kérdezem meg: ki a tájékozatlan? Az, hogy azzal kezded, hogy "aki ért hozzá", csak annál nagyobbá teszed a saját pofáraesésedet, ugye tudod?

aritus 2011.03.27. 21:33:14

Nagyon jó az írás, a csúcs:
"De nem lehetetlen: a matematikai szabályaira ismereteink szerint 2010-ben nem szavazott senki, így még az is meglehet, hogy a matematika érveit is nevetségessé tettük."

Pistie 2011.03.27. 23:36:36

@Humperdickk: "Előrejelzésük szerint az első öt hónapban a központi költségvetés hiánya 719,4 milliárd forintra rúg majd, ami az éves terv 81,9 százaléka. Megjegyezte 2002-ben a Fidesz kormány idején az május végi tény adat kereken 81 százalék volt." 2010. április 14.
De egyébként ugyanarról beszélünk, csak a februári adatok már elavultak, lévén mindjárt április van. De igazad van, mert itt nem a hiány mértéke az igazi érdekes, hanem hogy idén a mnypaktól elkobzott pénzből fogják ezeket a kiadásokat fedezni. Szóval befoltoznak pár (általuk is ütött) lyukat, és közben tönkreverik a nyugdíjrendszert.

Pistie 2011.03.27. 23:41:27

@Blogger Géza: "Ezért is erősödik a piacon a Ft zavartalanul." Hahahahaha. Persze, erősödik, az elmúlt 1 hétben konstans erősödik tényleg. :) Csak a gond az, hogy előtte olyan mértékben és olyan sokáig gyengült, hogy mi pl egy devizahitelre havi 10.000 forinttal többet fizetünk, ami nyilván nem mindegy. Sokat nem érünk vele hogy átmenetileg erős, mert bármiben lefogadom, hogy ezek az idióták a következő bejelentéseikkel megint lecsapják..

Blogger Géza 2011.03.28. 08:35:39

@Pistie: 2009 elején a HUF/EUR 300 felett járt, most 270 alatt. Szóval a nagy gyengülés 2008 végén - 2009 elején volt, valójában az utóbbi két évben ennél lényegesen erősebb sohasem volt, szóval abba lehet hagyni az óbégatást. Arról meg senki nem tehet, hogy te devizarulettezel, mondhatnám, egyéni szoc. probléma. Illetve max azokat okolhatod, akik annak idején irányították az országot és nem szóltak még hangosabban, hogy bizony ez kockázattal jár.

De a lényeg az, hogy ha itt valami váratlan rossz adat jött volna ki márciusban, ara a piac érzékenyen reagált volna, de ez nem következett be.

Blogger Géza 2011.03.28. 09:00:11

@Humperdickk: Tényleg látszik, hogy nem értesz hozzá. A manyupok ugyanis havonta 30Md-ot kiszívtak az államháztartásból, majd ennek mindössze kb felét mindannyiunk által fizetendő nem kevés kamatért visszaforgatták. Ergo most sokkal kevesebb kötvényt kell kibocsátani, kevesebb lesz a kamatkiadás, nem több. (Feltételezve, hogy minden más körülmény változatlan.)

A nevetséges pánikkeltés, hogy majd a manyupok kiesésével összeomlik ez a piac meg az a piac, egyáltalán nem következett be, ami várható is volt. A kérdéses időszakban (november óta) a Max indexek kb. stagnáltak, a BUX pedig inkább emelkedett. Ez csak az ebből a rendszerből szép sápot húzó réteg kétségbeesett riogatása volt.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.28. 10:14:07

@Blogger Géza: azt senki sem mondta, hogy a manyupok miatt kieső pénzt hitelből kell finanszírozni: meg lehetett volna például óvatosabb nyugdíjemeléssel, nem 13. meg 14. havik beígérgetésével, a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával stb., de ezzel 15 éve senki sem foglalkozott. Egy szóval HAZUGSÁG, hogy a manyup miatt kellett hitelt felvenni! Példa: nekem is van pl. egyéb önkéntes megtakarításom, mégse hitelből finanszírozom, hanem pont annyival kevesebbet költök. Akkor én hülye vagyok?

A másik: a manyupok még nem "estek ki", csak kevesebbet tudnak visszaforgatni tavaly november óta a tőkéjükből. Tényleg nekem kellemetlen elmagyarázni: még nem adták át a pénzeszközeiket az államnak. Jelenleg folyik az átadás részleteinek a kidolgozása... De most komolyan: a "második félévben esedékes rendkívüli tételek most elég nagy súlyúak" és a "manyupok kiesésével összeomlik ez a piac", ami "egyáltalán nem következett be" kijelentéseid között nem érzel ellentmondást? Nem érzed, hogy ha majd visszaadják a pénzeszközöket, lehet, hogy mégis összeomlik? (Nem fog egyébként, de azért szar lesz neki.) Biztos?

Tanulság: saját magaddal keveredtél ellentmondásba, és mindennek pusztán annyi az oka, hogy megpróbálod védeni matolcsiékat. Ugyanis velük van a baj, ők ennyire hülyék: ha melléjük állsz, kénytelen leszel te is hülye lenni. Lelked rajta persze, csak a ne mondd, hogy nem szóltam.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.28. 12:15:43

@Blogger Géza: Nagyon remélem, hogy nem vagy közgazdász, különben a hajam fogom tépni, pedig erősen fogyásnak indult.
Az államnak jó, ha valaki meghitelezi. A következők tudják meghitelezni: Más államok, Külföldi vállalatok, Biztosítók (ezek a kevésbé jók, bár a biztosítók speciális eset, mindjárt megmagyarázom), illetve a magyar vállalatok és a lakosság. (ez a preferált, több okból is.)
A biztosítók általában a lakosság megtakarításaiból veszik a kötvényeket, ami szintén az ún. belső megtakarítást növeli, ami kívánatos. Egyrészt, mert a lakosságnak nőnek a megtakarításai, másrészt mert a belső adósság kevésbé generál inflációt.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.03.28. 13:16:59

@Blogger Géza: néhány megjegyzés:

1. sok ember hajlamos azt gondolni, hogy a magunk fajta szociálliberális mocskoknak az az érdeke, hogy rosszul menjenek a dolgok, pedig épp ellenkezőleg.

2. a "manyupok ugyanis havonta 30Md-ot kiszívtak az államháztartásból" rossz szöveg. olyan, mint ha azt mondanád a havonta 20e Ft-ot félrerakó feleségednek, hogy ezt a pénzt kiszívja a háztartásból.

3. azért azt remélem te is belátod, hogy az államkötvények kibocsátására nem azért volt (van) szükség, hogy legyen mit megvenniük a magánnyugdíjpénztáraknak!?

4. örvendetes, hogy au euró 270 körül van, de az is nyilvánvaló, hogy egy átmeneti időszakot élünk, amikor a piacok még valamelyest bíznak a kormány majdnai reformterveiben. mindeközben Pártunk és Kormányunk szépen rakja rá a további terheket a polgárokra, szóval azért annyira ne örüljünk.

Blogger Géza 2011.03.28. 13:51:58

@Tzimisce: Kezdheted tépni a hajad, de ennek a sok általános süketelésnek, amit idehánytál, mi köze konkrétan bármihez? Itt most az aktuális hiányról van szó, nem életed első makroökonómia órájáról, amit megpróbálsz felmondani egy vizsgán.

Avatar 2011.03.28. 14:46:03

@szmoker /segílyes/:
Vagy majd a lengyelformára hozzák a hiány kimutatását:
index.hu/gazdasag/vilag/2011/03/28/hibas_lengyel_statisztikak/
Viktornak úgyis nagyon szimpatikus a Lengyel politikai berendezkedés és gazdaságpolitika.

@Pistie: "Mert 1 éve is összejött már ilyenkor a hiány 80%-a, csak akkor ők azt mondták hogy ez a Bajnai kormány hibája."

Tavaly ilyenkor messze jártunk a 80%-tól, 2010-ben az első _negyed_év végén (nem 2 hónap után!) volt 69%, 2009-ben pedig szintén negyedév végén 61%.
ecoline.hu/piac/20100503_fidesz_hiany.aspx

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.28. 14:48:31

@Blogger Géza: Sajnos akkor tényleg nagy a baj. Ugyanis a makroökonómia, ha nem is olyan egyértelműen, de ugyanúgy működik, mint a gravitáció. Nem kell hinned benne, hogy működjön.
Az általad említett hiányt valakinek meg kell finanszíroznia. Eddig ennek egy részét a manyupok tették. Most nem fogják.
Gondolom, mint igazi közgazdász a nyugdíjtőzsdében is hiszel?

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.28. 14:52:00

@Avatar: Én január végén nem aggódtam, hogy 40 felett járunk, mert tudtam, hogy az első félév elviszi a 80%-ot. De amikor felhívták rá a figyelmem, hogy január általában szufficites, kezdtem kicsit aggódni, most egyre jobban, és tartok tőle, hogy a negyedév végére beköszönünk a 90-es sávba.
Mindegy, a mi pénzünkből jó lesz rendezni a költségvetési hiányt. Milyen jó, hogy nekem csak pár százezrem bánta.

Blogger Géza 2011.03.28. 21:46:59

@idelle:

3. Pedig pont ez volt a helyzet, legalábbis részben. Pl. a 2008-as hiánynak több mint a fele a mnyp.rendszer miatt keletkezett.

Lásd 9. ábra.

www.ngm.gov.hu/data/cms2085419/MNYP_kulfold.pdf

Ha pedig kumulálva nézzük, a felhalmozódott totál államdósságnak kb 1/7-e a manyup rendszer terméke.

(11. ábra utosló oszlop)

4. Ami a magyar gazdaságba és kormányba vetett bizalommal kapcsolatos jövőre vonatkozó várakozásokat illeti, ott mindenkinek megvan, hogy ki ellen, vagy ki mellett drukkol, majd meglátjuk, kinek lesz igaza. Minden esetre a reálgazdasági folyamtok inkább biztatóak. (Ipari termelés növekedése, export dinamika, GDP növekedés nagyjából rendben van.)

Blogger Géza 2011.03.28. 21:51:13

@Tzimisce: A további elmés kérdéseidet - javaslom - tedd fel Surányinak, aki az egészet kitalálta. :)

Blogger Géza 2011.03.28. 21:53:24

@Tzimisce: Az nem a te pénzed volt, hanem az államnak kötelezően befizetett járulék, aminek egy részt az állam egy külön szervezetre bízta. Tehát véletlenül sem neked adta, ez tévedés, bár ezt sokan beszopták.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.29. 00:12:18

@Blogger Géza: Csakhogy ez a szervezet hála az égnek nem állami volt, hanem egy biztosító, vagy egy nyugdíjegyesület. Ezért volt saját névre szóló számlád, nem pedig a csodálatos felosztó-kirovó rendszerben tűnt el. Én baromira nem akarok felosztó kirovó rendszert. Tudod miért?
Mert én tudom azt, hogy amit én most befizetek nyugdíjjárulék címén, azt a mostani nyugdíjasok kapják meg, és mikor én leszek nyugdíjas, az állam ad pár tízezer forintot (jó esetben akár 30 ezret is), hogy éljek meg belőle. Szerinted mire lesz elég az a cirka 200 euró amit akkor fogok kapni, már ha lesz akkor.
Igen, lehet csűrni, csavarni, hogy nem az én pénzem, de arra felhívnám a figyelmed, hogy az én nevem állt a pénz mellett, nem pedig az, hogy állami nyugdíjkassza, ezt ne felejtsd el. Ez lenne a lényege az egyéni számlás rendszernek, amit jól beígértek, majd a nagy alkotmányozás közepette jól el is fognak felejteni. Ugyanis az MNYP, bár a hozzájutás kissé korlátozott, bizony majdnem úgy viselkedett, mint egy megtakarítás, vagyis választható portfólió, örökölhetőség stb.

Mit akarsz Te Surányival?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.29. 09:17:00

@Blogger Géza: megpróbálom elmagyarázni, utoljára, hátha.

Attól, hogy az általad idézett Nagy Viktória azt írja a táblázatba, hogy "deficit az MNyP MIATT", még nem lesz defitcit az MNyP MIATT. Defitcit amiatt lesz, mert többet költ az állam, mint amennyi pénze van. A csalás az érvelésben az, hogy kiszámolta néhány nagyon hülye ember matolcsibérenc, mennyi nyugdíjjárulék NEM folyik be az államiba, mert a manyupba folyik be, és okosan kitalálta, hogy akkor ez hiány. Képzeld el: ez olyan, mintha a miniszterelnök azt mondaná, hogy hitelt kell felvenni, mert az SZJA egy százaléka az egyházaknak megy, nem az államnak. De ezt nem mondják. Sőt, még adnak is az egyházaknak további pénzeket, csak úgy, nem ám, iskolára (az más tészta), hanem vallásra. Adnak nekik pénzt hinni.

Nem akarom bántani az egyházakat, de ennél a manyup még annyival jobb, hogy az, aki manyup-tag volt (részük muszájból, NAGYOBB RÉSZÜK önként), vállalta, hogy megelégszik az állami nyugdíj 70%-ával. Azaz az állam vállalta, hogy elengedi a nyugdíjbefizetések 28,4%-át, cserébe a nyugdíj 70%-át köteles csak vállalni, hogy kifizet. Ezt befektetésnek, megtakarításnak hívom én otthon. Te hívd, aminek akarod.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.03.29. 14:46:32

@Blogger Géza: hogy ki mit szopott be, az érdekes kérdés.

sokan pl. a hiány-dumát.

merthogy a Fidesz valahogy úgy komunikálta és kommunikálja most is a hiányt, hogy azt a szoclib kormányok AZÉRT hozták össze, mert egyrészt gonoszak, másrészt sapros nejlonzacskóban hordta haza a pénzt Gyurcsány.

azt nem érdekük mondani, hogy a hiány azért szaladt el, mert többet költöttünk, min amennyit megtermeltünk: nyugdíjra, gyesre, eü. ellátásra, oktatásra, szociális segélyre, lakáshitel-támogatásra, fogyasztásra, autópálya-építésre, stb.

ezeknek a pénzeknek egy tekintélyes része - 15-20-25%-a - valóban pártkasszákat (WARNING: többes szám!) és magánzsebeket (WARNING: többes szám!) gyarapított, de a nagyobb része a valamilyen formában a "népé" lett.

a probléma nyilván kettős: a legnagyobb kédés, hogy hogyan lehet 3-4%-os növekedésből fenntartani a jelenlegi struktúrát. a válasz: sehogy.

ez viszont azzal jár, hogy vagy sumákban vagy nyíltan el kell kezdeni olyan intézkedéseket hozni, ami az emberek illúzióit alapjaiban rengeti meg: fogyasztás visszafogá, állami támogatások, nyugdíj, eü. ellátás, stb. állami finanszírozásának csökkentése, stb.

és akkor majd ezt valahogy el is kell adni az embereknek. úgy, hogy továbbra se hazudjanak. illetve hogy úgy hazudjanak továbbra is, hogy az emberek lehetőleg ne vegyék észre.

fog menni? szerintem hosszabb távon nem.

Blogger Géza 2011.03.30. 01:07:42

@Humperdickk: "A csalás az érvelésben az, hogy kiszámolta néhány nagyon hülye ember matolcsibérenc, mennyi nyugdíjjárulék NEM folyik be az államiba, mert a manyupba folyik be, és okosan kitalálta, hogy akkor ez hiány"

Ezt nem "kitalálta", hanem ez hiány. Effektív hiány, így kezelte minden külföldi és belföldi szakértő, elemző, szervezet stb. Te magyarázgathatod itt, hogy ez nem hiány, de attól ez még hiány.

Blogger Géza 2011.03.30. 01:12:39

@idelle: Tény, hogy a korrupció és manyup-rendszer brutális államadósság-növekedést okozott. Ezeket egy hozzáértő sem vitatja. Persze másra is ment (19 ezer Ft-ok osztogatása nyugdíjasoknak stb.), nyilván a propagandában a kevésbé vállalható dolgokat emeli ki az ellenzék, ez a természetes.

Persze lehet itt is többes számozni, de ki az a hülye, aki nem a döntési pozíciókban lévőket korrumpálja, hanem az ellenzékét?

Blogger Géza 2011.03.30. 01:24:17

@Tzimisce: Surányi ötlete volt, hogy álljunk vissza kétpilléres rendszerről a hárompilléresre.

Attól, hogy egy papírra ráírom a neved, sajnos nem lesz tied az összeg ami mellette van. Majd az állami rendszerből is kapsz papírt, amin ott lesz a neved, hogy boldog legyél. Valóban az a kérdés, hogy mekkora lesz majd a nyugdíjad vásárlóértéke, de ezt senki nem tudja megmondani előre. A manyup sem garantált semmit. Minden esetre a hozamok elmaradtak a bevezetéskor várttól és remélttől.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.03.30. 08:51:19

@Blogger Géza: Szerintem a hárompilléres jobb volt. Az, hogy mennyi lesz a nyugdíj vásárlóértéke, megmondani senki nem tudja, valóban. De elég jól lemodellezhető. Megnyugtatlak, semmire nem lesz elég.
Egy dolog igaz, hogy mivel nem lehetett elszámolni a manyup pénzeket, ezért államadósságot generáltak, azonban hosszabb távon, amit a kedves elvtársak nem tudtak kivárni, csökkentette volna az állami nyugdíjkiadásokat.

Jelenleg én úgy látom, hogy egyetlen megoldás van, a drasztikus átalakítás és kiadáscsökkentés. Amíg ez nem történik meg, addig nem fog változni semmi.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.30. 10:39:15

@Blogger Géza: feladom, egy ponton túl nem lehet... Azt állítod ugyanis, hogy ezek szerint én napról napra egyre jobban eladósodom, PUSZTÁN CSAK AZÉRT, mert asszonnyal közösen havonta húszezer forintot rakok félre. Nem látod, hogy havi X milliárd nem behajtása lehet befektetés is, mert később majd emiatt kevesebb nyugdíjat kell fizetni. Nem látod, hogy havi X milliárd kötelező, szabályozottan elkölthető manyuppénzről való lemondás voltaképpen nyereség, mert folyamatos és biztos forrást jelent az állampapírpiac, a befektetési piac (kkv-k!) és a tőzsde számára. Jössz a surányival, mert az szerinted biztos szoci (nem igazán ismerem a pártpreferenciáit, de nem is érdekel). és ő is azt mondja. Az a fő érved tehát, hogy ha két hülye párt szavazatfixált zombijai (= magyar politikusok) szerint igaz, akkor az úgy is van. Az érvek nem számítanak, csak az, ki mondja őket, és nem baj, ha tudjuk, hogy miért mondja. (Ebből él, ugyanis, hogy mondja.)

Nagyon, nagyon mélyen vagy agyilag. A továbbiakban tehát levettem a kezem rólad, egyben Isten nyugosztalja az elméd. Minden jót.

Blogger Géza 2011.03.31. 07:04:11

@Humperdickk: Persze, befektetés (minden, az állam által elköltött pénzt el lehet adni "befektetés a jövőbe" szlogennel), csak épp nem túl hatékony, ellenben kurva drága és rövid távon pénzügyi csőd közelébe vitte az országot.

Blogger Géza 2011.03.31. 07:09:31

@Tzimisce: Jah, hát károgó katasztrófamodelleket könnyű sugallni. A Római klub is megmondta, hogy mára már nem lesz olaj stb. Csakhogy ezek a "modellek" mindig feltételezésekre épülnek, amelyek vagy bejönnek, vagy sem. Általában nem. A jelenlegi rendszer alapján mondjuk 30 év múlva fizetendő nyugdíjak reálértékének két döntő faktora pl az akkori aktivitási ráta és az akkori reálkereset. Egyikre sem lehet megbízható előrejelzést adni, persze aki sötét képet akar festeni, az valami igen rosszat mond és ettől jobban érzi magát. Na bumm.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.04.04. 16:18:13

@Blogger Géza: "Egyikre sem lehet megbízható előrejelzést adni, persze aki sötét képet akar festeni, az valami igen rosszat mond és ettől jobban érzi magát. Na bumm."

felhívom szíves figyelmedet, hogy a sötét képre hivatkozva lopták el valakik más valakik jövőre szóló megtakarításait.

ha akarom: öngól.

Blogger Géza 2011.04.04. 18:50:03

@idelle: Ezzel 3 probléma van:

1) Nem a te megtakarításod volt. (Megtakarítás az valami önkéntes dolog, amelynek eredményével szabadon rendelkezel, ez meg az állam által kötelező módon beszedett járulék volt, amellyel nem rendelkeztél szabadon, csak nagyon-nagyon korlátozottan)

2) Nem lopták el, csupán áttették egyik pillérből a másikba, ugyanúgy nyugdíjjogosultságot fog eredményezni mindkét pillér, mindegy melyikben van.

3) Ez nem holmi sötét jövőkép, itt egy sötét jelenkép volt, a GDP 80%-a fölé kúszott adóssággal.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.04.08. 17:38:11

@Blogger Géza: 1. sokkal inkább az enyém (és nem volt, mert én MARADTAM) az a megtakarítás, mint az a pénz, amiből most autókat vesznek, meg költségvetési lyukakat tömnek be, azoké, akik visszaléptek. ott van mellette a nevem. ha korlátozottan is, de rendelkezhetek (majd) vele, ahogy te is írod. és lehet szavakon lovagolni, de megtakarítási céllal teszem félre.

2. bent van a költségvetésben, és nem a nyugdíjrovaton. azaz akármi is a véleményed az elvétel/átirányítás módjáról, az, hogy áttették a másik pillérbe: nettó hazugság.

3. csupán az a kérdésem, hogy ha nem ésszerűsítjük az állam működését - márpedig nem arrafelé mennek az ügyek -, akkor ha elfogy a nyugdíjzsozsó, akkor MI fogja az államadósság szintjének csökkenését okozni?

Blogger Géza 2011.04.08. 18:53:18

@idelle: 1. Ha maradtál, akkor sem a tied, mert nem rendelhetsz vele szabadon, mint egy valódi megtakarítással. Megtakarítás az, amit te, szabad akaratodból megtakarítasz, és afelett szabadon rendelkezel, ez nem az.

2. Ez nem nettó hazugság, csak nem érted, sebaj. Az 1. pillér egy virtuális "pillér", miképp világ minden országában, az nem egy elásott pénzeszsák valahol a Kossuth téren "nyugdíjrovat" :) felirattal.

3. Szerintem arrafelé mennek. Majd figyeld meg, és látod, hogy csökkenni fog, legalábbis elég jó az elég jó az esély rá, mert úgy néz ki, van erre eltökélt szándék, és reális terv (szemben a 2002-2010-es időszakkal, amikor egyik sem volt, meg is látszik az eredménye). Ajánlom olvasásra:

www.vosz.hu/moduledata/foldertree/treeroot/News/Gyors_hirek/szellkalmanterv.pdf

Egyébként a hosszú távú csökkenés egyik forrása pont az lesz, hogy elég sok megvezetett, aki maradt a 2. pillérben, majd nem fog nyugdíjat kapni, legalábbis az államtól biztos nem. Így ez is javítja majd az egyensúlyt.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.04.11. 12:53:53

@Blogger Géza: 1. a befektetési alapú életbiztosítás az megtakarítás? az ingatlanbfektetési-jegy, amelyet egy bizonyos ideig nem lehet visszaváltani?
lehet szavakon lovagolni, a lényeg nem változik.

2. dehogynem értem. három év alatt eltapsolja a kormány a 3000 milliárdot, nulla eredménnyel - ez persze nem igaz, mert a saját jólétüket generációkra megalapozzák belőle - utána majd elvesznek mást.

3. a Széllelbélelt Tervet már korábban elolvastam, de most már értek mindent: komoly ember ugyanis nem hivatkozik rá.

+1 mire én nyugdíjba megyek, addigra a haverjaid már sehol sem lesznek. majd meghívlak egy sörre.
süti beállítások módosítása