Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

A magunk útján

2012.04.12. 09:13 Humperdickk

Nem a legszerencsésebb, ha egy pénzügyekért felelős államtitkár nem ért az igazságszolgáltatáshoz. Ennél már csak az nagyobb baj, ha a pénzügyekhez se.

„A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára azt reméli, az Európai Bizottság csak a jegybank ügyéhez kapcsolja a tárgyalások megkezdését és a másik két ügyet – az adatvédelmi ombudsman és bírák nyugdíjazásának kérdését – hagyja menni »a maga útján«, mert azok sem a makrogazdasághoz, sem a finanszírozhatósághoz nem igen kapcsolhatók.” (Forrás: index/MTI.)

A maga útján, hogyne: megyünk a magunk útján Strasbourgba, a többi meg le van szarva. Értem én, de addig is, amíg Strasbourgban elmarasztalnak minket megint a balliberális idióták, lélegezzünk egy nagyot, és mondjuk el bizonyos nagyon hülye államtitkároknak (nem, még véletlenül sem adó- és pénzügyekért felelős államtitkárokra gondoltunk!), hogy ugyan, mi köze az adatvédelemnek meg az igazságszolgáltatás függetlenségének a makrogazdasághoz! Sőt: a finanszírozhatósághoz.

De hogy ne terheljük túl az államtitkári agyakat, maradjunk inkább egyelőre az egyszerűbbnél, az igazságszolgáltatásnál: ez egy nehezen gépelhető szó, a továbbiakban tehát nevezzük egyszerűen csak szájernének. Nos, tegyük fel most a játék kedvéért, hogy ez a szájerné nem független. Mert mondjuk nagyfőnök feleségének a barátnője a szájerné, együtt szoknak kávézni meg makramézni, vagy mert rendszeresen dugja egy szájer – de ne gusztustalankodjunk, mindennek van határa: van tehát a szájerné, aki, mint olyan: az igazságszolgáltatás leválthatatlan, teljhatalmú feje. A létező összes peres eljárás földi (vagy legalább földrajzi) helytartója. A bírói kar mindenevő szuperatkája: nincs az a domesztosz, ami háziasítani tudná.

Tudom, nem könnyű, de képzeljük el még azt is, hogy ez a szájerné (érdemtelensége teljes tudatában) a harmadik hatalmi ág élére penderült (illetve penderítették). Ha ezen túl vagyunk, képzeljük el még azt is, hogy nagyon azonnali hirtelenséggel meg kell építeni egy gyorsforgalmi utat egy nemzetgazdaságilag roppant lényeges helyen. Mondjuk Alcsút és Felcsút között.

Ez egyébként nem egy nagy távolság földrajzilag, sőt, voltaképpen a Planck-hosszal rokon, mivel a két falu gyakorlatilag összenőtt, de tegyük gyorsan hozzá, hogy mindezt Tusnádfürdő érintésével kéne megoldani. Ha ehhez hozzávesszük, hogy közbeszerzéssel kell ráadásul megoldani, már mindjárt csak hatszáztizenkilenc-milliószor fog többe kerülni, mintha nem építenénk meg ezt az ökörséget, de helyette meghívnánk a haverokat egy körre a Kiskulacsba. Ez azonban nem járható út, mert a mi havereink nem járnak a Kiskulacsba, ellenben útépítő cégeik vannak.

Meg kell tehát építeni, és erről a Legfelsőbb Körökből történt intézkedés: Legfelsőbb Körök ugyanis szereti Tusnádfürdőt, szereti Felcsútot, még valamiért Alcsútot is – ami utóbbi számomra érthetetlen, hisz Alcsútdobozon volt szerencsém lakni két teljes évig, így egész konkrétan merem mondani, hogy csak azért nem Alcsútdoboz a Világegyetem seggluka, mert az meg Sárbogárdon van. (És igen, ott is laktam, úgyhogy tudom, miről beszélek.) De a lényeg: az okokat nem firtatjuk, és különben is, ennek fontos nemzetgazdálkodási okai vannak, amit kiszámolt a Századvég sokmilliárdért, úgyhogy biztos igaz.

Elindul tehát a rendkívül fontos, tehát nemzetbiztonságilag titkos útépítési tender, amelyen nyer a nyertes. Mármint nem az, aki a legjobb ajánlatot nyújtotta be, hanem aki benyújtott egy olyan ajánlatot, amiből lehet tudni, hogy hajlandó visszacsurgatni a 15 százalékot, valamint rokonsági kapcsolatban áll azzal, akivel útépítési ügyekben rokonsági kapcsolatban kell állni. (Tudniillik az egész família fel van már osztva: mással kell rokonnak lenni útépítés-, színházépítés- és marketingügyekben is. Rend van odafenn, nem összevissza barizunk a rokonokkal; azok az idők elmúltak.)

Igaz, ezzel csak további háromszor annyiba kerül a promenád Bálványosra, mint amibe akkor került volna, ha továbbra is teljesen feleslegesen ugyan, de valamelyik másik, rokoni és egyéb kapcsolatokkal kevésbé rendelkező befektetővel (továbbiakban: vesztes) kötöttünk volna üzletet, de annyi baj legyen. És nyilván kell az a három alagút, a két völgyhíd is, nem beszélve arról a huszonöt, egyenként negyvenezer fanatikus Felcsút SE szurkolót is befogadni képes FIFA-stadionról, amelyeket majd szintén oda kell építeni az út mellé, szeszélyesen szerteszórva.

De hogy szavam ne felejtsem: nyer tehát a nyertes, mindenki örül. Kivéve persze a vesztest, aki megtámadja a döntést Nemzeti Közbeszerzési Döntőbizottságon. (Igen, addig az is Nemzeti lesz, hogyne.) A Döntőbizottság persze megijed, kétségbe méltóztatik esni, hogy mostmilesz, repülünkmindbandikám, de aztán feltalálja magát, és két hónap elteltével közli, hogy a kiértékelési eljárás ugyan teljesen szabálytalan és törvénytelen volt, mivel a nyertes csalt (lopta a pályázatát egy bolgár hídépítő cégtől), de nem ő tehet róla, hanem a közbeszerzést kiíró minisztérium, amiért nem szólt neki időben, hogy nem szabad csalni.

Kezdődhet tehát a munka: másnap már verik le a teleszkópos szintező léceket a földmérők Felcsúton. Itt következik a fordulat: a vesztes nem elégszik meg ezzel, hanem határtalan önhittségében a független magyar szájernéhez fordul! Rendes jogállamban innentől tudjuk, mi fog történni: pontosan az, ami nem nálunk. Nem győz az igazság, hanem a független magyar szájerné tehermentesíti a bírókat a bíráskodástól, így megkeresi azt a Pereszteg járási albírót, aki még ugyan kicsit fiatal, tapasztalatlan, túrja az orrát és még csak most szoktatják a bilire, de már ilyen ifjan is tisztában van vele, hogy a smitpali ötnyelvenbeszél és kétszeresolimpiaibajnok. Épülhet tehát vidáman az a (immár) hatsávos autópálya Felcsúton!

Mi fog ezután történni hamarosan? Egyrészt előbb-utóbb a vesztes tönkremegy, hisz hiába olcsóbb, jobb, versenyképesebb, ha egyszer rosszul házasodott! Ha meg külföldi, eleve be se jön ebbe az országba, nem kockáztatja a tőkéjét, tudását, hisz belátja, hogy úgyis a CBA fogja felépíteni a völgyhidat is: na bumm, legfeljebb lesz akciós parmezánsajt a leállósávban. A magyar építtetők viszont külföldön lesznek esélytelenek: csak drága szarokat fogni tudni építeni, az meg pont hogy más országokban nem annyira kelendő. A többit már nem ragozom: a drága szarok költségesek nagyon, ami miatt még több adót kell majd szedni, ami miatt még többen fognak tönkremenni és/vagy adót csalni, ami miatt még kevesebb adó fog befolyni, ami miatt még több hitelt kell majd felvenni, ami miatt majd még tovább nő a hiány, ami miatt még több hitel kell majd… Satöbbi. És mindezt csak azért, mert valakinek egyszer utasításba lett adva, hogy nyirbálja meg egy kicsit a bírák függetlenségét. Plusz szájerné.

Érted, államtitkárka, vagy le is rajzoljam?

 

13 komment

Címkék: igazságszolgáltatás pleschinger gyula kötelezettségszegési eljárás szájerné hagyó tünde nagyonhülyamagyar

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr864387414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyfejű 2012.04.12. 10:04:18

Boldogult előző rendszerben dolgoztam útépítéssel foglalkozó cégnél. A "mindenáron deviza kell" jegyében bevállaltak külföldi útépítéseket, pl. Algériában. Volt nagy csodálkozás, amikor megjelent egy francia(!) műszaki ellenőr, és léccel meg vízmértékkel ellenőrizte a vízelvezető akna falait. A meglepetés is megérkezett, mert 3x verette szét a magyarosch módon elkészített műtárgyat, addig gyakoroltatva a kivitelezést, amíg nem lett függőleges és sima a betonfal.
Ami az érdekes, hogy attól kezdve meg tudták csinálni a többit jól. Ami meg a szomorú, ahogy hazaértek elfelejtették a kivitelezési technológiát, és ismét girbe-gurba és össze-vissza zsaluzott falúak lettek az aknák.
P.s.: szerintem államtitkár úrról a rajz is lepattan, majd pont azt tanult meg értelmezni. :(

Mr Neanderthal 2012.04.12. 15:08:34

Haha! szuper, azért vigyázzunk, nehogy Recsk legyen a szájerkedésből...
a Tóta W pedig szerintem tőled merítette az ihletet a mai hvg-s bejegyzéséhez...:)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.04.12. 15:13:39

@egyfejű: vízmértékkel? az mi? hihetetlen, hogy fejlődik ez a technika, az ember nem győzi kapkodni a fejét!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.04.12. 15:16:53

@Mr Neanderthal: megtisztelő lenne. Na, megyek, elolvasom, mit lopott tőlem a faszi. Folyton ezt csinálja, már kezd komolyan idegesíteni! :))

Salinas River 2012.04.13. 09:17:50

@Humperdickk: nem indokolt ez a fene nagy, ájult tisztelet tótawé iránt részedről. A fiú kétségkívül tud írni, a saját egyéni stílusát mindösszesen jelentő trágár lazaságot a hávégénél - nyilván kényszerűségből - feladva azonban nem sok minden marad.

Az egyéni stílusjegyként istenített otrombaság önmagában édeskevés, más meg eddig sem volt benne, ez világosan látszik.

Az indexeseknél elég volt a sztársághoz a - különben engem nem zavaró, ha mással is párosul - tudatos bunkóság.
Most viszont már látszik a visszafogottság utáni maradvány, ami nem sok.

Azaz: szerintem ne ájuldozz, nálad nagy átlagban több marad, ha "azt" levonjuk, :D

egyfejű 2012.04.13. 09:22:36

@Mr Neanderthal: Recsk, ugyanmár. Lesznek szép új stadionok, azok multifunkcionális felhasználását már szépen bemutatta Dél-Amerika.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.04.13. 11:29:13

@Salinas River: nem vagyok elájulva: a tótavé jobban ír, mint én. Dixi. Ez van, fel tudom dolgozni a jelenséget. :)

egyfejű 2012.04.13. 12:46:05

@Humperdickk: kóvályogtam a városban és felfigyeltem egy nagy erőkkel aknát építő csapatra. Mondok magamnak, megtréfálom őket.
- Elnézést kérek mester, épp boltba mennék, mert eltörtem a vízmértékem, de nekem olcsóbb lenne, ha itt megegyezhetnénk egy 10-15 perces bérletről. Egy polc felrakásához kellene csak, azért meg minek vennék?
- He, nem tudok adni olyat, utoljára gyakornok koromban használtam, nekem nem kell az a sz@r, jó a szemmértékem.

Salinas River 2012.04.13. 14:13:22

@Humperdickk: remélem, nem képzeled, hogy "vigasz" címén írtam a tóta-humper összehasonlításról.

Igen, ő jobban ír(t), populáris publicisztikát, ha úgy tetszik. Te meg szegről-végről irodalmat írsz, ami nem ugyanaz, kábé ez a lényege. Véletlenül ehhez értek:)))

Az meg nem jelent semmit, hogy belőle - megosztóan ugyan - , de szupersztárt kreáltak UP-ék.
Kevésbé intellektuális írással, több lófasz-bazmeg-mijapicsával te is hozhattál volna kattintásokat, az meg címlapot. Nem így lett, de a lényegen ez nem változtat.

Írom ezt abszolút tárgyilagosan, hozzátéve, hogy (nálad sem) nem vagyok oda a minden fű-fa-virág által megénekelni kívánt aktuálpolitikai ráugrásokért csak úgy önmagában.

Na, és semmiképpen ne válaszolj, szerénységből sem, mert az utolsó szó csakis kártyafüggetlen szagértőé lehet:D

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.04.14. 22:35:19

@Salinas River:

Tótavétől pont ezt várjuk, igazából ő a libsi Bayer Zsoca, csak, mivel a magyar jobbosok még szemforgatóan álszentek is, Tóta poénjai jobban ülnek.

Salinas River 2012.04.15. 09:53:27

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: világos, nem is vonom kétségbe, hogy milyen maga-vagy mások állította elvárásoknak felelt meg Tóta. Mármint a múltban.

A hergelős kimondóemberi piedesztál viszont láthatóan rogyóban, mióta kénytelen tartalmi-stilisztikai visszafogottságra a hvg-s korszak óta. A bayeros ellenpont sem teljesen ül(t) szerintem.
Tóta tényleg egyéni stílusban írt, a másik meg csupán félrekalibrált írástudó.

A lényegen nem változtat: Tóta önjelölt messianisztikus intézmény volt, amit akkortájt írt, az simán publicisztika. Amit meg mostanában, az meg kínban moderált kommment.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.04.15. 22:15:11

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: @Salinas River: a konzervatívok nem tudnak jól írni. Ez nem törvény, egyelőre csak sejtés (nevezzük Humperdick-féle sejtésnek!), viszont szeretnék írni róla. Örülnék, ha pro és kontra elküldenétek a kurva anyámba ezzel kapcsolatban, hogy meg tudjam írni. Köszelőre.

egyfejű 2012.04.19. 15:40:40

@Humperdickk: bocsi Humpi, részemről sajnos nem fog menni a segítés, nem vagyok elég mazochista a dologhoz.
Pedig próbáltam, többször is!
Amit leltem, az pár sablon, pl:
- báncsák Krahácsot
- mindenki hülye, csak ők a villamos
- egymással köszönő viszonyban nem lévő tényeket ok-okozatként tüntetnek fel.
Ez azonban édes-kevés a sejtésed bizonyításához. Lehet, ez is olyan sejtés marad, amit csak évtizedek-évszázadok múlva bizonyítanak.
süti beállítások módosítása