Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Hogyan nem fizettem tandíjat

2012.12.06. 20:37 Humperdickk

A régi a Huszárik-mozi alatt, a régi nagyportán volt az ösztöndíjosztás. Hosszú, izgága sorban álltunk ott elsősök mi végig, a porta előtti lépcsőn, fel egészen a lépcsőházig. Kint szakadt a hó: december volt, mégis az volt abban a szemeszterben a legelső ösztöndíjosztás. Adminisztratív okok.

Négyhavi pénz, egyszerre! Kettőezerötszáz volt egy hónapra, amihez én még kaptam ötezerhatszáz szoctámot is. Négy hónapra egyszerre az hatalmas összeg, életemben nem láttam még egyben annyi pénzt. Persze, hogy enni mentünk először. Nem mondom, persze, hogy éheztünk volna: csomagolt a család. Már persze, csak akinek tudott – de a többi is az övét ette, én is. Barter volt, fröccsben, cigiben kapta vissza. Kannásborosban persze, a sört csak messziről néztük a Makáriban. Viszont hetven volt a bableves: apró csészében adták, ettünk hozzá három kenyeret, elég volt. És kijött egy százasból. Parizerre, vajas kenyérre, fröccsre mindig volt, a többit meg megoldottuk íkúból: próbáltunk nem gondolni rá.

De hát, persze, ez a valamilyen élet sem tartott örökké: az egyik rákövetkező évben az akkor épp aktuális kormány akkor épp aktuális pénzügyminisztere nyakunkra hozta a tandíjat. Én szociális és tanulmányi alapon is kaptam mentességet, de mások szarul jártak: elvitte majdnem a teljes alapösztöndíjukat. Nem csoda, hogy azonnal országos tüntetést szervezett az önkormányzat. Különvonattal mentünk fel. (Én is. Szolidaritásból.) Tömve volt vagy tíz kocsi, vidámak voltunk. (Vittünk kannásbort.) A kosuttéren hatalmas volt tömeg: végigvonultunk a villamossíneken, el a tömeg mellett, óriási volt a hangulat. Égtek a lámpák, reflektorok: hisz este volt, virrasztani mentünk, mondták, a jövőnkért. (Mi mondjuk leginkább csak ultiztunk hajnalig.) Reggelre persze már nem voltunk annyian: a pestiek hazamentek aludni. A hökösök meg bementek, kijöttek, közölték, nincs lófasse. Illetve lesz, hogyne lenne: tandíj lesz. Továbbá bocsánat, de menjünk haza, mert lejárt a területfoglalási. Nem mentünk, leültünk, szerveződni kezdett valami élőlánc is. Aztán mégis hazamentünk.

Elfogyott a kannásbor.

Így lett meg a tandíj. Kifizettük, már aki. Később új kormány jött, eltörölte, de mindegy: elvégeztük, diplománk lett, és a rengeteg kannásbor és cigaretta ellenére még ma is élünk. Kiből tanársegéd, kiből tanár lett, kiből fordító, kiből titkárnő. Van köztünk jól menő informatikai cégnél középvezető is, könyvtáros is. De már csak ritkán találkozunk: párszor összejárunk, mi ittragadtak, de inkább már csak a gyerekek miatt. Olyankor nagy néha tarokkozunk, közben sokat dumálunk, okoskodunk. Meg isszuk a bort. (Nem kannásat, rendeset.) És ahogy fogy a bor, meg ahogy telnek az évek, meg ahogy nőnek a gyerekek: egyre jobban szidjuk a rendszert.

***

Ennek a magyarországnak a tébolyult miniszterelnöke nem akarja, hogy szidva legyen a rendszere. Igazából azt sem akarja, hogy megértve legyen bármi benne, vagy egyáltalán, hogy gondolkodva legyen benne. Hisz aki gondolkodik, észreveszi, hogy nincs a fenekén piros pont, hogy az ősmagyar korban még lehetetlen volt az agysebészet, hogy a székely rovásírást sem a székelyek találták ki, hogy nincs is semmilyen világkormány, hogy egyik nyelv sem komplexebb a másiknál, hogy a fény nem csavarodik. És a Szíriusz is nagyon, de nagyon messze van. Majdnem olyan messze, mint Svédország.

Ennek a magyarországnak a tébolyult miniszterelnöke továbbá azt akarja, hogy az én lányom ne mehessen egyetemre. Azt akarja, hogy adósítsa el magát miatta évtizedekre, és ha nem akar adósrabszolga lenni, dolgozzon egy koszos, életveszélyes ruhagyárban betanított munkásként, minimálbérért, szomorúan. Meg azt is akarja, hogy szedje a markot, tömje a libát, darálja a kukoricát valamelyik felcsúti uradalomban. Azt akarja, hogy ne választhasson, hogy ne dönthessen. Azt akarja, hogy maradjon az, ami a nagyapja, meg a nagyanyja volt: nyomorult proli. Büdös paraszt. Zsellér. Napszámos. Kubikos.

Ha hagyom.

Az én lányom hat éves, gyönyörű kislány. Tökéletesen ért franciául: kezdettől fogva két nyelven neveltük, hogy könnyebben boldoguljon. De itt már nem fog: focista ugyanis nem lehet, a disznószartól meg rosszul van. Tehát amint lehet, itt fog hagyni. És ez ugyan szomorú, de van, ami még ennél is szomorúbb: hogy nem csak engem hagy egyedül. Hanem valamennyiőtöket.

Ha hagyjátok.

11 komment

Címkék: orbán fidesz tandíj felcsút kannásbor mobilitás

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr854951801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.07. 09:03:14

Van benne pár elírás: "magyarország", "szedje a markot", "az nagyapja".

De osztottam.

laci0011 2012.12.07. 09:41:43

A nemzeti oldal szokásához híven országvesztésen dolgozik!Sajna csak ennyire képesek a nagy arcukkal és féltudásukkalKéptelenek felfogni hogy a szükséges tudás tizedével sem rendelkeznek,inkább a saját mítoszaikba menekülnek.

egyfejű 2012.12.07. 10:22:18

Annó a szociálisnak hazudott népszavazáskor (2008.) jól összevitatkoztam gimnazista lányommal, mivel a magam részéről nem dőltem be a demagógiának, és a 3 nem mellett tettem le a voksomat családi beszélgetés közben (is).
Gyermekemet főképp a továbbtanulása miatti tandíj izgatta - megjegyzem a népszavazás kérdése így hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?" - , mellyel kapcsolatban kifejtettem nekije annó, hogy működően felépített ösztöndíjrendszer nélkül igen nagyfokú disznóság a dolog, de inkább ez, mint a totál felsőoktatási csőd.
Oktatás minőségében a csődközeli állapot a népszavazás után már itt ólálkodott a kertek alatt, az anyagi pedig mostanság be is nézeget az ablakon.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.07. 17:38:49

Nekem az utóbbi pár napban egy kicsit megváltozott a szemléletem. Elsőre ez az egész tényleg úgy néz ki, mint egy elmebeteg vezér, és a neki kiszolgáltatott seggnyaló lakájtömeg, amint épp tönkrebasznak mindent. Az elmúltkétévben egyebet sem kérdezünk egymástól és magunktól: hogyhogy nem szól neki senki? Senki nem szól neki, hogy ez így nem fog menni? Hogy kivitelezhetetlen? Hogy ebből botrány lesz? Hogy miért nem szól Pokorni? Varga? Navracsics? Mind tényleg ennyire egy fasz?

Aztán a napokban eszembe jutott valami más: mi van, ha amit látunk, egyfajta nyilvános kivégzés a párttagok részéről? (Persze nem Gombnyomogató Tibiről beszélek.)

Nincs ebben a pártban már szinte senki, akit Vitya be ne kussoltatott, le ne ugatott, meg ne alázott volna. Mi van, ha direkt hagyják neki az ámokot futni, sőt, adják alá a lovat: Jól van Viktor, igazad van, te ehhez is mindenkinél jobban értesz, csináld csak? Miközben már előre élvezik ennek a nagypofájú, okoskodó majomnak a megjósolható, totális és szánalmas bukását? Kíváncsi lennék, mit szóltok ehhez.

Kár, hogy a következményeit tekintve ebbe ugyanúgy tönkremegyünk.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.07. 17:46:16

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

A "párttagok" pontatlan, csak sietségemben írtam, a párt felső vezetésére gondolok ofkorsz.

Dánoska 2012.12.08. 21:14:29

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Pokorníííí? Navracsííícs? Vargaaa? Lekötelezett, lefizetett tettestársak, haszonélvezők.
De lesz pofájuk a B verzióddal védekezni és mentegetőzni utólag.
Pokorni sose fog már 130 ezerért gimiben tanítani.
Navra sem fog a kiürült egyetemre csótó oktatónak visszamenni. Vargáról meg tudjuk, hogy nem egy kapós Urbán L. méretű közgazda.
Inkább elveszejtenek egy országot, mint hogy kiszálljanak.

Dánoska 2012.12.08. 21:38:45

Simogasd a lányod, míg melletted van, mert innen tényleg el kell mennie, ha emberi életet akar élni.

Madeleine 2012.12.08. 23:05:53

Átéljük sokan. Abban segítünk, hogy el tudjanak menni.
Ez egy lenyúlt ország.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.10. 12:11:07

@Dánoska:

Úgy értem, Viktorhoz képest viszonylag épelméjűek, amúgy egyiket sem tartom túl sokra. :D
süti beállítások módosítása