Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Az atomfizika legújabb sikereiről

2011.06.15. 15:46 Humperdickk

Amikor a CERN részecskefizikusai laboratóriumuk, az LHC 27 km kerületű alagútjában ólomionok közel fénysebességre gyorsításával létrehozták a kvark-gluon plazmát, ezt a csak fekete lyukakban tapasztalható sűrűségű, 1,6 trillió fokon lángoló tűzgömböt, kíváncsian tekintettek a mélyére, hogy megtudják, mi is csücsül ott a mélyben. És hát, bizony, a Vezér csücsült ott. Méghozzá személyesen.

A Vezér kissé feszélyezve érezte magát, ami nem csoda. Maga a hihetetlen sűrűség és forróság nem jelentett volna gondot: megszokta, hogy a legnagyobb feladatokat a legalkalmasabbra, azaz magára szignálja; majd pont az Ősrobbanás első egymilliomod másodperce fog ki rajta. A Vezér azért érezte kényelmetlenül magát, mert a részecskefizikusok igencsak gátlástalanul vizsgálgatták, és mindeközben bizony nem voltak tekintettel olyan intim pillanatokra, mint amilyen a kvarkok szín-töltésének ernyőződése. A Vezér nem szerette az ilyen izgága, ide-oda táncoló, hevesen gesztikuláló alakokat, allergiás volt rájuk: depressziós, szomorkás lett tőlük, és végső stádiumban még az sem kizárt, hogy elveszti szavazatainak egy részét a jelenlétükben. Nem is maradt sokáig: néhány milliomod másodperc elteltével komótosan vette a kalapját, és köszönés nélkül elhagyta a laboratóriumot. Egy darabig nem is látták.

Másnap az egyik szomszédos ország legnagyobb pletykalapja mégis szóra bírta. A németül nem tudó Vezér a „Die höchst komische Ministerpräsidenten aller Zeiten” rovatnak nyilatkozott, angolul. A riporter kérdésére elmondta, hogy az Ősrobbanás természetesen az ő hatáskörébe tartozik, hiszen magára szignálta. Igaz, az MTA Atommagkutató Intézete (ATOMKI) ugyan nem állta meg, hogy akadékoskodásának adjon hangot, de szerencsére őket egy ügyes jogtechnikai húzással visszamenőleg hatvan évre meg lehetett szüntetni a Marhatrágya hőerőművekben történő módosításáról szóló törvényjavaslat módosító indítványaként. Elmondta még, hogy örömmel jelentheti, hogy így végre elhárult az akadály az elől, hogy megszülethessen Magyar Művészeti Akadémia kebelén belül a Magyar Atom Moldova György Nemzeti Kutató Intézete. Ennek az élére Kudlik Júliát nevezte ki, akiről köztudott, hogy a maga korában népszerű tudományos-ismeretterjesztő műsort vezetett, penetráns sikerrel, amiért Smidt Smitt Schmitt-díjban részesült, valamint a Vezér kukaca is gyakran felállt tőle kisfiú korában. A felvetésre, hogy az ATOMKI csak 1957-ben alakult, nem lehet tehát 1951-ig visszamenőleg megszüntetni, a Vezér elmagyarázta a kekeckedő brüsszelinek (nos, földrajzból nem éppen a legjobban volt tájékoztatva, ez tény), hogy ezt a problémát is magára szignálta, így pofa be.

A további kérdések tehát innnentől végre tényleg már sokkal inkább a kvark-gluon plazmaállapot kérdéskörét boncolgatták. A Vezér elmondta, hogy az Ősrobbanás pillanatában az volt a legfontosabb, hogy megértesse a buta, sötét, eszetlen anyaggal, hogy innentől uszkve tizenhárom és fél milliárd évig az van, amit ő, a Vezér mondott, hogy legyen, és erről sarkalatos törvényben is kíván rendelkezni. De szerencsére szinte mindegyik kvark azonnal megértette, mi a feladata: nincs is annál szebb, mint amikor a kis mezonok és a barionok elvesztik egyéniségüket, és ezáltal mind a kvarkok, mind a gluonok szabadon mozoghatnak. Hozzátette: ebben az állapotban Coulomb törvénye módosul: a töltés, vagyis a hatalom nagysága itt nem állandó, hanem az a többi töltés távolságától függ.

A beszélgetés végén a Vezér még megpendítette a plazmaállapot húrelméleti összefüggéseit, majd udvariasan cseppfolyós alakba ment át, és sietve lefolyt a lépcsőn.

6 komment

Címkék: orbán törvény hülyemagyar alkotmány akadémia vezér

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr422986376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sületlenke 2011.06.15. 18:05:38

Jó!

Én meg néztem közben a bibiszit, egyenes adás Hawking portájáról, éppen a nemzetközi diplomácia, valamint a gépen át történő angol kommunikáció legfelkentebb magyarja, őnyalipalisága próbálja rávenni a tudóst azon tétele - visszamenőleges hatályú - visszavonására, hogy a világegyetem külső erő (!) közreműködése nélkül, a fizika ma ismert törvényei szerint is létre tudott jönni.

Láttam toporogni mellette Balsai befutó alkotmánybírót, ahogy sutyorogja Pálunk fölébe: említsd föl neki Galileit, az is hogy járt, hogy bírná ő a gyenge fizikumával..

- Mi van, mi van, kérlek szépen, máris, máris, csak tudnám, hogy kerül ide Galícia, ott él tán az úriember, vagy én.. mi megyünk oda?

A diskurzus végét türelmetlenül toporogva várta a nemzeti Teremtő, megmondom, igen ziláltnak tűnt, holnap tüntet(né)nek a rendőrök, kénytelen lesz hát ő is az éj leple alatt kiosonni Nagy Imréhez a temetőbe, mint az a másik pár éve.

Ráadásul holdfogyatkozás lesz, na persze, ez sem május 29-én, eskütétele évfordulóján, hogy be lehetne azt is tudni az égiek jelének. Még a hold is visszahúzódott tisztelete jeléül, vagy ilyesmi, majd tudná a Petya gyerek.

Csapzottan viharzott ki a szobából - az itteni helyszínt nem nagyon mutatták, mintha a freskós dolgozószoba lett volna - csak gondolom, mert állványról mázolgattak átfele' valamit, ami úgy nézett ki, mintha Hunyadi lett volna. Fél lábon álldogállt a távtechnika előtt a bajnok meg a semmisségis.

-Ja, mondjátok meg neki, hogy azt a tágulást is vonja vissza, mi az, hogy csak úgy tágulgat a világ valamerre, hova, minek, és éntőlem?

egyfejű 2011.06.15. 18:16:16

Pablo, tu es genial! (Picasso kalandjai)

Fabius 2011.06.15. 19:29:15

Deméééér' kell elképzeljem a kölyökvezér kukacának reakcióját Kudlik Júliára??!

:-D :-D

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.06.15. 22:27:49

@egyfejű: azért ne túlozzunk! Bőven elég lesz a Ricardo. Hogy jövök én ahhoz, hogy Pablo legyek! :))

Sanko13 2011.06.16. 13:50:01

Ismét jót röhögtem! :-)))))
Off: De ezen is:
www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=382830
Én világ életemben optimista voltam, előbb-utóbb ezek is eltűnnek a balfenéken...
Avagy nincs olyan f@...sz ami örökké állna, ezek is lelankadnak egyszer, vagy kiverik őket...;-)))

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.06.16. 14:39:23

@Sanko13: ja, ez nekem is tetszett tegnap este. A 3. a kedvencem: "Ön szerint inkább helyes, vagy inkább helytelen, hogy a 65 év alatti, korkedvezményes nyugdíjban lévő rendőröknek MUNKÁT AKAR ADNI a kormány?"

Ja. Akar. Munkát. Ma is öten ültek a rendőrautóba állítólag, úgy mentek járőrözni, nehogy tüntenti tudjanak...
süti beállítások módosítása