Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

A norvég tömeggyilkosok köztünk vannak

2011.07.27. 15:33 Humperdickk

„Der Ansatz für Multikulti ist gescheitert, absolut gescheitert!” (Angela Merkel) „Under the doctrine of state multiculturalism, we have encouraged different cultures to live separate lives, apart from each other and apart from the mainstream. We’ve failed to provide a vision of society to which they feel they want to belong. We’ve even tolerated these segregated communities behaving in ways that run completely counter to our values.” (David Cameron) „Oui, c’est un échec. La vérité c’est que dans toutes nos démocraties, on s’est trop préoccupé de l’identité de celui qui arrivait et pas assez de l’identité du pays qui accueillait. (Nicolas Sarkozy) „Úgyhogy előbb-utóbb beszélni kell majd a lényegről. Szembe kell nézni Európa beteg lelkével és a neoliberalizmus, a tőkés világrendszer, a multikulturalizmus tarthatatlanságával.” (Ismeretlen magyar íróember, Magyar Hírlap)

Ül a nemzeti érzelmű konzervatív a lapályon, és néz nagyon a messzibe. Látja ugyan, hogy ott bizony minden másként van – rögtön az figyelemre méltó, hogy ha elég messzire nézünk, eltűnik az egész táj, nincsen is ottan semmi se, csak ilyen-olyan színű ég, meg egy csík, rögtön alatta –, de nem tulajdonít neki fokozott jelentőséget. Ha rajta múlna, semmi sem lenne ott, mert ott a világvége lenne, ami egy ilyen meredély, vagy szakadék, a lényeg, hogy végtelen mély szurdok van alatta, egy ilyen másik part nélküli szurdok. Oda képzelik sokan képzelt barátjukat, a Jóistent, de ez nem feltétlen elvárás: elég, ha úgy hiszik, ott semmi sincs, illetve a semmi van, mert ezek szerint ha elég erősen toljuk elfele magunktól a tőlünk különböző dolgokat, azok előbb-utóbb bízvást lepotyognak majd a Földtányér szélén abba a böszme nagy szakadékba. És ez megnyugtató.

A nemzeti érzelmű konzervatív azt is gondolja, hogy az valami vaszisztdasz, hogy ő itt ül, a másik, a különböző meg ott. Ebben vélhetően igaza van, elvégre lépten nyomon tapasztalja, hogy azok a kultúrák, amiknek a vérét szívta évezredekig, most mind oda akarnak menni, ahol ő csücsül: elvitte a kis Napóleon a kincseket az Egyiptomból, most meg csodálkozik, hogy mindenki a Párizsba megy, hogy láthassa. Ezt ő feltétlen nagyságának tudja be, pedig betudhatná végletekig agresszív, rablógyilkos kultúrájának is. (Szegény Jézus, forogna a sírjában, ha fel nem támadt volna!) De nem, őszerinte ő kegyet gyakorol, amiért emberiességet mutat. Amiért nem vágja beléjük a csatabuzogányát, nem robbantja fel az atombombáját őnáluk. Semmit sem tanult, nyilván. De azért persze haragszik, ha az ő kultúrájára sem annyira fogékony a máshonnan érkezett.

A nemzeti érzelmű konzervatív úgy érzi, hogy ha ő kizárja szaros kis törpeállamából a többi kultúrát, az rögtön megoldást is jelent. Nem gondolkozik, hogy mi lesz utána. Ki van zárva, tehát kint van, tehát slussz. Mint a hideg télen: jól bezárjuk az ajtót és majd rendben lesz minden. Aki kint maradt, úgy járt, bent viszont csupa kedves barátunk van. Ő megelégszik azzal, hogy billogot üt a barátai fenekére, és akinek nincs ilyen billogja, ellenség. Az nem ül fel a repülőre. Vagy legalábbis nem nagyon. És nem veszi észre, hogy az „érted haragszom” nem egyenlő azzal, hogy beleverjük a kis Ahmed fejébe a deklinációt. De persze ő nem tanul meg arabul egy szót sem, ha nyaralni megy. A kultúrája sem érdekli. Van neki saját.

Temeti a „multikultit”, a liberalizmust. De ha nagyon felbosszantják, még a „tőkés világrendszert” is. (Felkészül: demokrácia, éljen: a szocializmus.) Meg meri tenni, hogy egy másik kedves nemzeti érzelmű konzervatív, egyebekben tömeggyilkos ámokfutásában is a liberalizmus csődjét lássa. Hiszen világos: a szabadelvűség, a szabadság, az emberi jogok nevében minden norvég szélsőjobboldalit, iszlám fundamentalistát, extrém vegetáriánust az első árulkodó jelre agyon kellene lövetni. Hogy rend legyen.

Nehogy bármi is veszélybe sodorja a nemzeti érzelmű konzervatív kultúrát. A végén még kiderül, hogy van jobb is nála. Borzasztó lenne.

39 komment

Címkék: liberális konzervatív tömeggyilkos norvég oslo multikulturalizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr613104652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyfejű 2011.07.27. 16:50:09

Kifelejtéd vala az erős horgony által képviselteket, vallásos ember erkölcsileg mindig jobb (vagy balfasz, de ez az én véleményem. Állandóan keverik a vallást a hittel. Pfuj.).
Tisztelettel: az általatok körbeajnározott Anyaaszentegyház éppen Írországgal vív vesztésre álló csatát, nem is akármi miatt, hanem a bejáratott és szokott gond miatt. Pedofil papok törvény alóli kimentése.
Milyen érdekes, eddig minket elkerültek az ilyen botrányok. Ez is mutatja a több évtizedes elmaradásunkat.

zsomisi 2011.07.28. 21:19:08

Na, úgy látom neked sem sikerült megérteni Zsolti bácsi cikkét, akire már sokan dobáltak ilyen-olyan kavicsot, de ismeretlennek nem nagyon illik nevezni.
Az írás arról szól, hogy kezdjünk el nyíltan beszélni a szemünkbe hazudott liberalizmus álságos mivoltáról, és mondjuk ki nyugodtan - meg lettünk vele vezetve, de rendesen! Mert ha nem kezdünk el beszélni róla, de sürgősen, akkor bizony még egy generáció fog felnőni hazugságban: Tudja, érzi, hogy nem úgy van, de azt mondják neki, hogy mégis -> ebből lesz a robbanás! (Ha a kályhában idő előtt fojtjuk le a lángot, bíz az is eldurran, de rendesen.)
... Közben pedig az eszme (mert ugyebár nem kérdés, hogy a liberalizmus is az, bármennyire is ellenzik ennek kimondását követői) lelkes terjesztői röhögnek nagyokat, és boldogan működtetik azokat a pénzszivattyúkat, amelyeket rég elzárt volna egy eszénél lévő közösség...

egyfejű 2011.07.29. 07:50:48

@zsomisi: ez igen, liberalizmus=pénzszivattyú, gyönyörű gondolatmenet.
Felhívnám tisztelt figyelmedet a CDU elhíresült illegális pártfinanszírozási botrányára, amiben Helmut Kohl is érintett volt.
Ami a kamatot illeti, ott utána kéne nézned a protestáns (református) egyházak szerepének. Értem én, hogy Aquinói Szent Tamás szépeket mondott, de az is csak egy lejárt szavatosságú eszme.
De ha már utána olvasgatsz dolgoknak, azért jó lenne a liberalizmusra is vetned pár oldalazó pillantást. Általános választójog, szabad véleménynyilvánítás (beleértve a kommentelés lehetőségét is), egyéni szabadságjogok, meg egyéb ilyen marhaságok onnan jönnek ám.

énsetudom 2011.07.29. 10:37:22

@egyfejű: amiket felsoroltál, azok valóban a liberalizmusból jönnek.
De! A következők is:(csak egy-két gondolat, ami egy kicsit talán jobb lehetne, ha nem lenne olyan fene nagy szabadság)
- szerencsétlen vidékiek jönnek be a városba valamelyik multihoz dolgozni minimálbérért
- nincs halálbüntetés, a gyilkosnak is jogai vannak ám,.....következményeket asszem nem kell felsorolnom
- gyerek megveri a tanárt a suliban
- esszük a sok hulladék külföldi élelmiszert, mert az olcsóbb tud lenni, mivel annyira megtámogatja az exportot a kormánya. Mi meg nem vethetünk ki rá vámot. (szabad verseny!?)
- a gyerekeknek valami külföldi színész a példaképe, aki éppenséggel szingli, meg biszex, meg még csak ötször vált el, néha elvonón van, egyébként köztudottan utál mozogni, most megy újra plasztikáztatni magát, imádja fegyvereket.... De viszont tök menő.
- mennek a bamba arcok az utcán fülhallgatóval a fejükön (meg pirszigekkel a ki tudja mely testrészükben), persze nem magyar zeneszámokat hallgatva.
- "hála Istennek" ma már van VIVA, vannak a rajzfilm (nem mese!) csatornák, meg INTERNET ahol aztán végképp tisztára lehülyítik a gyerekeket.
De legalább nem kell foglalkozni annyit a gyerekkel, el van az magában.
- vannak jó kis amerikai filmek. Mindegyikben megy a züllés, biztos van benne egy buzi vagy egy szingli, tök menő dolog a füvezés(elvégre had döntsem már el mibe pusztulok bele, liberalizmus van), úgy 5-10 márka elég sűrűn fel-felbukkan (Fogyasszál, vásároljál, legyél konzumidióta. Dolgozzál azért többet, hogy többet vásárolj a felesleges szemétből)
- a szánalmas sajtószabadság:
nézzünk meg egy kereskedelmi csatornán egy híradót (azért ott, mert gondolom, azon nem kell vitatkoznunk, hogy ezen csatornák tulajdonosai a liberalizmusból élnek)Tudom nem kötelező nézni! (viszont elég sokan csórók az országban csak ezeket a csatornákat tudják fogni)
a hírek: 1:Mari néni fél lábát letépte a szomszéd harci kutyája (a szomszéd exkluzív nyilatkozik, ő már rég megmondta, hogy ebből baj lesz)
2:a világ legjobb focistájának ma volt a lagzija (mi mennyibe került, milyen sztárok voltak a meghívottak.....)
3:hurrikán volt Somogy megyében (ha ez így folytatódik éveken belül itt a világ vége)
4:valamelyik természetgyógyász egyik páciense belehalt, valamilyen gyógyteába (az, hogy hogyan is történt konkrétan nem számít)
5:nyakunkon az újabb influenzajárvány (a sztárok is oltatják magukat)
6:Brad Pitt Mo-on forgatja jövő évi filmjét. (Hol fog megszállni.....)
7: előzetes a híradó (és a 20 reklám!) utáni vacsoracsatából

Amiről nem esik szó: pl.: világbajnok lett vívásban Gipsz Jakab, mi történt a parlamentben,
milyen értelmes kulturális program lesz a hétvégén, milyen történelmi eseményre kéne emlékeznünk ma (pl. okt. 6: nem arról híres, hogy Gagsta ezen a napon vált el másodszor, hanem...)
valami jóról is lehetne tudósítani nem csak a bajról, a rosszról.

A mai emberek lusták, önzők, kényesek, túl érzékenyek. Vagyis egoisták. A liberalizmus szerint csupán individualisták, egyéniségek, a sokszínűség részei. Azonban közösséget tekintve (mert az ember, úgye társas lény) képtelenek vagyunk a békés együttélésre, a szolidaritásra, a kompromisszumra. Mindenen felkapjuk a vizet, mindenkit utálunk. Erre azt mondják a liberalisták, hogy egymás elfogadására lenne szükség. De miért a többség fogadja el mindig a kisebbség agymenéseit. Egyébként van egy fogalom több ezer éve: erkölcs. Ez elég jól körülírja, hogy mi a jó, és mi rossz. Mi a normális és mi a nem normális. Csak ha ez a liberalizmus sokáig lesz, akkor úgy fognak a gyerekek felnőni, hogy nekik már normális lesz az, ami öregapáinknak bűn, rossz, tűrhetetlen volt. Ha egy öreg parasztbácsit megkérdeznénk, ő csak jóban és rosszban tudna gondolkodni. Nála nincs olyan kategória, hogy bár én megvetem, de az őneki személyes joga, hogy azt tegyen, amit akar, hiszen szabad.

zsomisi 2011.07.29. 11:10:34

egyfejű: menjünk csak sorban, ne vagdalkozzunk!

- Általános választójog: gyönyörű illúzió azt hinni, hogy igazi választási lehetőséged van. (Érdemes megnézni, hogy a fejlett világokban mindig az nyeri a választásokat, akinek több pénze van.)Szóval az, hogy minél többen tudnak okos ikszeket tenni pusztán arra elég, hogy jó pénzekkel biztos befutó lehetsz - ugyebár a tömeghez szólsz vele.
- Szabad véleménynyilvánítás: Ez az egyik kedvencem Mindenki mondhat, amit akar - És? Lesz belőle valami? (Beleértve e kommenteket is.) :-) Illúzió azt hinni, hogy igen. A tömegek mozgatására képes média egy nagyon is szűk kör kezében van, és kőkemény tőkeérdek irányítja. (Üzleti vállalkozások ezek, nem a közjó az érdekük.)
- Egyéni szabadságjogok: Ezzel is messzire megyünk, ha egyrészt mások-, másrészt a létbiztonság kárára megy.

De menjünk csak gyorsan tovább, ne álljunk meg!
- Értékrend/kultúra semmibe vétele, eltiprása. (Csak szét kell nézni - nem hiszem, hogy vitatéma.)
- Milliók félrevezetése, a "mert megérdemlem" típusú szlogenekkel. (Ugye ilyeneknek köszönhetjük a büszke segélyeseket, akiknek "jár" az ellátás, ill. a megélhetési bűnözőket, akiknek szintén "joguk van" élni.) ... a kötelességeket a liberalizmus terjesztői nem szeretik hirdetni... (nem is szokták)
- Az élni, és élni hagyni elv. Gyakorlatilag arról szól, hogy mindenki éljen meg, ahogy tud. A szavazójogot, szólásszabadságot, stb elnyerő tömegek pedig - ugyebár tőke hiányában - akár éhen is puszulhatnak. (lásd. 3 világ kirablása)
... és ne felejtsük el, hogy ugyanúgy a születéstől függ minden, mint eddig, csak most kevesen ismerik fel a tényt! Erre csak rárakódik, hogy az elit úgy érzi, hogy nem kell felelősséget vállalnia az általa törvényesen elkövetett bűnökért.

egyfejű: Ébredj fel, mert ez a liberalizmus!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.07.29. 20:27:35

@zsomisi: @énsetudom: amiket felsoroltatok, nem a liberalizmusból jönnek. Azok abból jönnek, hogy szarok az emberek. De attól, hogy belevered a fejüket a sját szarukba, nem lesznek jobbak. Egyetlen, kragadott példa: Európában teljes születési ráta majdnem mindenhol kisebb, mint kettő. Kivéve Skandináviát. Ahol egyébként legális az abortusz. Csak mondjuk sokat tesznek a szexuális felvilágosítás, születésszabályozás terjesztése terén. Azaz gondolkodnak, nem büntetnek bután.

Az a baj veletek, hogy meg akarjátok spórolni a gondolkodást azzal, hogy kizárjátok az idegent, elnyomjátok a cigányt és olyan lózungokkal jöttök, hogy halálbüntetés. Miért, ha államilag legális a gyilkosság, az visszatartja a többi szarházit? A gyávábbakat, esetleg. És akkor mi van, ha megölöd azt, aki öl? Tényleg azt hiszed, hogy a többi nem fog ölni? Szerintetek a középkorban, amikor megölték a gyilkost, és levágták a tolvaj kezét, kevesebbet öltek, loptak?

A ti megoldásaitok nem megoldások. Csak a bosszú és a butaság mozgatja őket. Fel kell világosodni, ingyen van. Olvassatok Tolsztojt, Thomas Mann-t, József Attilát. Fenn van a neten mind.

ÉS ez is a liberaláizmusnak köszönhető, egyébként.

énsetudom 2011.07.29. 22:57:33

Azok amiket felsoroltunk valóban nem a liberalizmusból jönnek direkt. Viszont az engedi élni és terjedni az "emberek sok szarságát". Sőt nem hogy engedi, hanem célja, hogy éljen és terjedjen! Pontosabban nem a liberalizmusnak, hanem haszonélvezőinek a célja.

Egyébként igen sok témát felvetettünk! Te egyet (halálbüntetés) kiragadtál és azt magyarázod össze vissza. (illetve még egyet az abortuszt)
Ha te nem spórolnál a gondolkodással annyit, akkor elgondolkoznál azokon, amiket leírtunk. (kicsit lenyugodnál és tényleg komolyan végiggondolnád, hogy is érthette ezt a másik, amit itt leírt) Esetleg megcáfolnád, érvekkel. Kicsit kifejtenéd részletesebben, hogy te mit hogyan gondolsz a felvetettekkel kapcsolatban és nem intéznéd el ennyivel.

Vagy azért ezt a két témát hoztad csak fel, mert a többire nem tudsz érdemit reagálni? Esetleg a szíved mélyén érzed, hogy lehet igazuk van egy-két dologban.

Tehát a legnagyobb gond az az szerintem, hogy félrebeszélsz. Arról kéne beszélni, amiről elkezdtünk.

Várjuk tehát a véleményedet, arról amiket leírtunk. Azon kívül, hogy butaság. Vagy akkor legalább írd le, hogy mi, miért az szerinted. És ne indulatból érvelj. Győzz meg minket. Rajta! Lehet, hogy neked van igazad.

jóccakát

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.07.30. 08:40:04

@énsetudom: teljesen nyugodt vagyok.

Amit nem értesz: BÁRMELYIK témát felhozhatnám, ugyanaz lenne az eredmény: a parancsuralmi, autoritás- és büntetésközpontú rendszer ab ovo rossz. Ezt sokan, sokszor kutatták, és mindig, mindenhol erre jutottak. Az a gyerek, akit vernek, agresszív lesz, az a kisebbség, akit elnyomsz, bünőzővé válik, az a társadalom, amely nem az egyén szabadságára és az értékek szabad, egymást nem korlátozó pluralizmusára épül, sikeres, és a többi. (Igen, Kína is azóta sikeres, hogy kicsit szabadabb lett. Pont azóta.) És igen, ennek vannak vadhajtásai is. És nem, senki sem mondta, hogy könnyű lesz: sőt, el lett ugatva, ezerszer, ezer helyen, hogy nehezebb lesz. Sokkal, sokkal nehezebb ugyanis "a hozzáértő, dolgozó nép okos gyülekezetében hányni-vetni meg száz bajunk."

Biztos, hogy nekem van igazam, de hidd el, nem akarlak meggyőzni. Te jöttél ide, hogy előadd nekem a száz, kétszáz, háromszáv évvel ezelőtt túlhaladott sekélységeidet az öreg parasztbácsiról, aki még tudta, mi a jó meg a rossz. Engem ez nem érdekel. Az a parasztbácsi még szíjjal verte a gyerekeit, és aztán háborúba ment, hogy ott gyilkoljon. És ha azt túl is élte, meghalt negyven, ötven, meg hatvanévesen. És igen, urak akkor is, ma is voltak és vannak, de annak a bácsinak semmi, de semmi esélye sem volt arra, hogy kitörjön, hogy meggazdagodjon, ha egyszer szegénynek született. Még annyi se, hogy elmenjen a valóvilágba médiakurvának. Szabadon!

Tudod, ez olyan, mint a demokrácia. Vannak vele bajok, de jobbat egyelőre nem találtak ki. És az, hogy elbújsz a nemzeti konzervatív téveszméid sáncai mögé, nem véd fog megvédeni a szomszédodtól, aki még nemzeti konzervatívabb, mert mondjuk nem házban, de egyenesen jurtában lakik, vagy szőrén üli meg a hucul lovat, vagymittomén. Ha korlátozni akarsz másokat, téged is korlátozni fognak - és megjósolhatatlan, hogy miben. Még az is lehet például, hogy kiderítik, hogy te is zsidócigánylibsi vagy. Csak mert csak. Mert azt mondják. Ha kirekeszteni egyszer szabad, téged is bármikor, bármiért kirekeszthetnek.

Ezzel szemben ha szabadságot adsz másoknak, a te szabadságfokod is nőni fog. Ez a kurva nagy különbség.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.07.30. 08:41:46

@Humperdickk: Miért van az, hogy mindig utána veszem észre a hülyeséget?

"az a társadalom, amely nem az egyén szabadságára és az értékek szabad, egymást nem korlátozó pluralizmusára épül, NEM sikeres"

Bocsmégeccer! :))

egyfejű 2011.07.30. 09:26:31

@énsetudom: @zsomisi: bocsi Humpi, hogy itt utánad írdigálok, de megszólíttattam.
Nos, ennyi össze-vissza és sokszor ok-okozati viszonyban sem lévő felvetésre csak akkor válaszolnék egyesével, ha egoista lennék. De individualista vagyok, és mint a TV esetében, odébb kapcsolok.

Összesen egy konkrétumot írok: addig, amíg esély van egyetlen ártatlan ember kivégzésére, addig igenis tiltani kell az állami gyilkosságot.

Zárásul, csatlakozva Humpihoz, az olvasni-olvasni-olvasni és azokon gondolkodni metódust tudom én is javasolni (jé, ehhez az Internet mekkora segítséget nyújt!).

Hidd el, megfelelő energia ráfordítása után el fogsz jutni a Humpi által leírt álláspont közelébe:

"Ezzel szemben ha szabadságot adsz másoknak, a te szabadságfokod is nőni fog. Ez a kurva nagy különbség."

zsomisi 2011.08.01. 12:14:23

Így már kezd vita-szaga lenni - folytatódjon hát! :-)

Említitek a klasszikusokat - nagyon jó, olvasni kell! De a mai világ hibáinak megoldását ne 100 évvel ezelőtti könyvekben keressétek, pláne ha engem vádoltok ódivatú nézetekkel! Ha innen nézzük, akkor pl. Huxley lényegesen közelebb van az igazsághoz - később alkotott. :-) De sorolhatnék a mai világról szóló írásokat éppúgy Obersovszky Pétertől, vagy Nagy Pongráctól, amelyeknek nem az irodalmi értékük jelentős, hanem a tartalmuk üt. De ugye ez nem olvasó szakkör, hogy általános műveltségről kezdjük egymást oktatni...

Kirekesztésről papoltok, a demokrácia netovábbjaként emlegetitek a liberalizmust, de nem látjátok azt, hogy épp a nyugat okozza azon szenvedést a keleti országokban, hogy minden szerencsétlen ott akarja hagyni azokat. Akkor most ki a kirekesztő? Szerintetek jó az, hogy valaki - ha boldogulni akar - el kényszerül hagyni a szülőföldjét? Hogy be kell álljon olyan emberek mögé, akik elődei, ill. azok elődei, ill. azon elődeinek az elődei... szóval mindenki másképp gondolkozik/gondolkozott, él/élt, stb, mint ők? És neki jó, hogy a pofájába hazudják, hogy ő ugyanolyan, amikor igazából tudja az ellenkezőjét? Szerintem nem. A 3. generáció talán elhiszi, holott még ő sem lesz olyan...
Kicsit olyan ez, mint amikor egy terriert beraksz pincsik közé - akárhogy neveled őket, játék közben gyakran előfordulhat, hogy egy-egy kiskutyának leesik a lába...

A demokráciáról pedig annyit írnék még, hogy lehet, hogy nem sikerült eddig jobbat megvalósítani (bár jómagam ebben is kételkedem), de kitalálni biztosan! (Pl. Fresco világképe.)
De még ha úgy is lenne, ahogy írjátok: Ha valami szarul működik, de nem tudunk jobbat, akkor az azt jelenti, hogy gondolkodnunk sem szabad? Hogy javítanunk, formálnunk is tilos? Maradjon minden úgy, ahogy van? Ugye, hogy nem...

Nos betolakodó voltam - most eltolakodok. Remélem elindítottam valamit a fejetekben is.

egyfejű 2011.08.01. 13:26:19

@zsomisi: "Kirekesztésről papoltok" Fejtsd ki légyszives, pl. idézzél tőlem vagy Humpitól. Addig ez csak jópofáskodó prejudikált blabla.

GamesBond 2011.08.01. 14:52:20

"egy terriert beraksz pincsik közé - akárhogy neveled őket, játék közben gyakran előfordulhat, hogy egy-egy kiskutyának leesik a lába..."
Cáfolnám!
Nevelés kérdése!
...És sajnos sok minden más is.
Te neveled a gyereked, és ha hiszed, ha nem akkor is te alapozod meg a gondolkodásmódját.
Igaz hogy a média igen erősen befolyásol. De ezt ugyan úgy nem lehet csak a médiára fogni, mint ahogy a rossz gyereknél kimondja a szülő, hogy rossz társaságba keveredett, ezért a baráti köre a felelős.
A kisebbség legnagyobb problémája az a nevelés amit kapnak (vagy amit nem). Azzal a példával merre lehet elindulni?

A fogyasztói társadalomról szerintem mindenkinek hasonló a véleménye. Arról meg sokáig vitatkozhatnánk, hogy ki "erőlteti" ránk.

Sajnos az esetek jelentős részében nincsenek nagy összeesküvések és kicsi de gonosz csoportok, aki ülnek egy barlang mélyén, gyertyafényben és mormogják a nép szívatását... egyszerűen annyira buta a tömeg, hogy bármit megeszik, erre ráérez a kereskedelem és kihasználja...
Szerintem.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.02. 09:44:27

@zsomisi: komolyan nem értem, mi köze Huxley-nak a vitánkhoz. Ha én írok egy ellenutópiát, ami szintén a 26. században játszódik, de amelyben a szuverén nemzetállamok acsarkodnak egymásra, tizenhuszonharminc méteres falakat építenek fel a határokra és előre két héttel be kell jelenteni, ha dugni akarsz az asszonnyal otthon, igazam lesz?

Nem azért mondjuk, hogy olvass Thomas Mannt, mert az most mirelitre készen, faszán leírja neked, hogy mit kell hinni, csak be kell tenni a mikróba. Az más, az utópia, mint a különböző bibliák is, vagy mint az a zeitgeist-blabla is, amivel jössz. Higgyél benne, ha akarsz. Azt is hiheted, hogy nincs is súrlódás, kis manók nőnek ki a felületből, és kapaszkodnak a tárgyakba: életben nem tudnálak meggyőzni az ellenkezőjéről. (Volt is egy ilyen filozófiai játékvita, asszem, Bertrand Russell volt az egyik fél, mindegy.) Abban hiszel, amiben akarsz, de pl. a mikróhullámú sütőd akkor is a fizika törvényeinek engedelmeskedik.

A leglényegét nem érted: a szabadság jó. A nem szabadság nem jó. És ezek nem axiómák: több ezer éven át folyamatosan bizonyított tételek.

zsomisi 2011.08.03. 20:44:42

egyfejű: "kizárjátok az idegent, elnyomjátok a cigányt" - Humperdick, 2011.07.29. 20:27:35. Ez válasz a kérdésedre? :-) (Vagy én nem értem a magyar nyelvet?)
Tudod ezért szeretek mindent pontról-pontra végigbeszélni, és egyáltalán nem érzem/tartom magam egoistának emiatt. (Amúgy ezt a marhaságot honnan vetted?) Nem szeretek belesüppedni az általános indexes vitastílusba, ami szerint:
- Aki okosabbnak, műveltebbnek látszik, annak automatikusan igaza van.
- Aki viccesnek látszó dolgot ír, az automatikusan okos, tehát igaza van.
- A vitázó félnek nem az érveivel, hanem a személyével kelünk vitára, így ha az nem olyan, mint mi, akkor automatikusan nekünk van igazunk.
Szóval ezeket nem tartom okos dolognak...

De vissza a lényegre.
GamesBond: Jól látod a dolgokat. Abban tévedsz, hogy a terrier 100%-ban beáll a sorba - sajnos mindig vannak olyan váratlan események, amelyek kikapcsolják a tanult dolgokat, és az ösztönöket hozzák elő. Ettől lesz alkalmasint vadállat a kedves, betanított jószág. (Azt már le sem írom, hogy a terrierek értelmi képességei szerényebbek, mint a kutyáknak általában - nem jön ide, kirekesztő lennék.) :-)
Szóval a többi rendben van - a tömeg sajnos hülye, a kereskedelem ezt kihasználja (sokszor épp az ösztönvezérelt egyénre építve), és nincs pár gonosz ember, aki eldönt mindent a világról. Viszont profitérdek van! És sajnos ez eléggé egy irányba mutat - ezért is látszik megtervezettnek sokak szemében az, ami történik.

Humperdick: Most értem el az általános szabadság problémájához.
Ha a tömeg - mivel buta - nem tud élni a szabadsággal, akkor bizony alkalmanként azt korlátozni kell, valamilyen régebben kialakult, elfogadott értékrend mentén. Azt kiabálni a világba, hogy a szabadság mindenek előtt való nemhogy modern gondolkodásra vall, hanem már pár éve túlhaladott. (Látjuk hova vezet, csak szét kell nézni.) Az általad említett klasszikusuk ezt még sajnos nem látták - nem is láthatták, ők még erre vágytak, és nem élték át azt, amit mi.
És hogy jön ide Huxley? Egyszerű! Az általa 80 éve leírtak jó része megvalósult. (Ha a te utópiád is így fog járni 80 év múlva, akkor téged is bele foglak keverni hasonló vitákba - ígérem!) :-)
Sorban: kasztok, specializáció, emberek elszakítása a természettől, szóma... (Sorolhatnám, ez sem mikró-kész anyag.) :-) Mind, mind a profitérdek mentén szerveződik, és az általad magasztalt szabadság eszméibe van csomagolva. (A tömeg sajnos nem tudja, mi zajlik körülötte, ezért megeszi.)
Szóval ha a klasszikusuk miatt gondolkodsz így, akkor ne őket olvasd, mert káros csak rájuk hallgatni! (Keress hozzájuk egyebet is - pl. a jelenből -, hogy legyen összehasonlítási alapod!)

egyfejű 2011.08.03. 21:12:34

@zsomisi: akkor ha jól értem, mivel szerinted létrejöttek a Huxley által leírtak, többek közt a kasztok, akkor nincs kirekesztés?
Önmagadnak sikerrel ellentmondasz 3-4 bekezdésen belül. :)
Mondok én még neked mai kirekesztést: kisgyermekes anyuka és/vagy 50 év feletti és/vagy cigány elhelyezkedési esélye sokkal rosszabb, mint a más csoportokba tartozóké.

Ez megint jópofa: "Azt kiabálni a világba, hogy a szabadság mindenek előtt való nemhogy modern gondolkodásra vall, hanem már pár éve túlhaladott." Ezt ki mondta? Az, hogy a saját butaságunk, tanulatlanságunk, lustaságunk, begyepesedett oktatási rendszerünk, stb. miatt nem tudunk/akarunk élni vele, nem jelenti a túlhaladottságát.

Komolyan, többszöri átolvasás után sem értelek. Most akkor a szabadság nem jó, ahol - elméletileg - nincsenek kasztok, vagy az, amit épp lenyomnak a torkunkon?

Nekem még mindig zavaros, amit írsz, prejudikálsz és hiányzik egy csomó ok-okozat (attól, mert Te azt mondod, nem mindig úgy és abból következnek a dolgok).

P.s.: a terrierek amúgy pont az egyik legértelmesebb kutyák közé tartoznak, azért is nehéz bánni velük, mert önálló egyéniségek.

GamesBond 2011.08.03. 23:07:34

A vitátok fonalát már régen elvesztettem :-)
Nem találom a két oldalt ahol álltok, én meg valahogy úgy szeretek vitatkozni, hogy van két oldal (vagy több) és érvelünk mellette-ellene...
Egyszer mindenki leírhatná nagy szavak és utalások nélkül, hogy mi az amire esküszik.
pl.: szabadság korlátok nélkül -kontra- irányított szavadság -kontra- diktatúra -kontra- zárt közösségek saját szabályrendszerekkel.

A terrier azért jó "harcikutya" mert rettentően erős idegzete van. Baromira stabilan olyan amilyennek nevelve lett. Az emberbarát akkor is az marad ha ütik. A kölyökkorától vadított akkor is támad ha a gyereked megy oda babusgatni.
Erre van kihegyezve... a pincsi hamarabb "marhul meg". Mint volt terrier gazda mondom.

ui.: sosem értettem igazán, hogy a vitákban miért alap mostanában utalás hegyeket és rengeteg képzavart használni. És ez mindannyitokra igaz!
De lehet hogy én vagyok túl egyszerű, vagy túl bonyolult...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.04. 09:57:35

@zsomisi: a tömeg buta, igen. Valóban korlátozni kell a szabadságát: erre való a Btk. (Részben a Ptk. is, de az más tészta, most mindegy.) Senki sem azt mondta, hogy engedni kell a gyilkosságot: a tömeg hülye, és gyilkolna is nagy örömmel, ha szabad lenne neki gyilkolni. Mi azt mondtuk, hogy amíg a nem korlátozza a mi tevékenységünk senki szabadságát (azaz nem éri hátrány, arrébb mehet, elfordulhat, nem kell hallania stb.), akkor kuss van, hogy mit csinálok.

Ez a liberalizmus. És aki a liberalizmust "temeti", az egyrészt hülye, de az az ő baja, leszarom. Azzal nekem nem árt, ha csak szimplán hülye. De ha emiatt nekem nem szabad buzinak lennem, mert akkor kitesznek a munkahelyről (olvasd el az új Mt. tervezetét, kigyön belőle lazán!), akkor én azt az szabályt egyrészt kettészarom, másrészt úgy vágom pofán az ilyen munkaadót, hogy taknyán csúszik. Mert ha ő korlátoz engem a szexuális életemben, én majd akkor meg a testi integritásában fogom korlátozni. Ezért nem jó feleslegesen korlátozni. Vili?

Az a baj, hogy csak azt hiszed, hogy érvelsz, de csak szemantikailag erősen terhelt (nyelvészeti kifejezés, mindegy) szavakat szórsz egymás mellé. Itt van például ez: mi az a "régebben kialakult, elfogadott értékrend"? Régebben kialakult: ez az, hogy a buzikat ütni kell, asszonynak meg a konyhában a helye? Mert az régebben alakult ki! És ha én nem fogadom el? Vagy kinek kell elfogadnia, hogy elfogadott legyen? Te elfogadod, meg a jóbarátaid is elfogadják, és akkor az mehet? Vagy szavazni kell róla? Szerinted az adófizetés eltörlését milyen arányban szavazná meg a buta nép? (Elárulom, hasonló arányban, mint a buziverést vagy a cigányok kirekesztését.) De legyen így: miért nem csináltok magatoknak egy országot, mittom, megkapjátok győrmosonsopront, és ott lehet kirekeszteni nagy erőkkel? Minket meg hagytok buziskodni?

Miért nem érted meg, hogy azzal, hogy nem rekesztesz ki (és ebbe beletartozik, hogy nem korlátozol szabadságjogot), akkor az lehetséges, hogy okoz olyan dolgokat is, ami neked nem tetszik, de szerencsére megenged olyanokat is, ami meg igen? És ezzel szemben, ha kirekesztesz, biztos, hogy nem ismersz meg olyan dolgokat, amik lehet, hogy tetszenének, ha megismernéd őket. Miért hiszed, hogy tudod a tutit? Nem, nem tudod. Senki se tudja. Ezért jó, ha nem ölünk meg mindent az előtt, hogy kiderülne, hogy megérdemelte-e. Nem akarlak elkeseríteni, de amíg nem látod be, hogy jobb mindent látni, mint a fejedet a homokba dugva megválogatni, hogy mit NEM AKARSZ látni, addig igenis buta vagy. És gyáva, mert nem nézel szembe a démonaiddal, hanem inkább kirekeszted őket.

És igen: minden a profitérdekek mentén szerveződik. De profitot te is szerezhetsz. Okosságot is. Még humorérzéket is. Sőt, bárki szerezhet. Már ha nincs kirekesztve a szerzésből. És te pont emellett kardoskodsz. Jajistenem, pedig ez annyira egyszerű!

zsomisi 2011.08.04. 20:16:31

GamesBond: Jól látod, szétfolyt a dolog. Az elején még próbáltam összeszedni mindent, de sajnos egyre több vádra kellett válaszolnom. (Ez pedig nem fér bele a tömör fogalmazásba.) Próbálom lent pótolni.

egyfejű: "a terrierek amúgy pont az egyik legértelmesebb kutyák közé tartoznak, azért is nehéz bánni velük, mert önálló egyéniségek." - már megbántam, hogy behoztam a kutyás hasonlatot, most azért mégis nekem adtál igazat. (Ha indirekt módon is.) A kutyák között is vannak eltérések, nem egyformák. (Terrier-pincsi.) Ugye a liberalizmus eszméje szerint minden, és mindenki egyenlő, és aki a különbségekre koncentrál, az kirekesztő, stb...
Azt még hozzátenném, hogy az okosság nem egyenlő a jó idegrendszerrel. (Próbálj meg egy bull-t megtanítani, hogy hozza be reggel az újságot!) Érzelmes fajta - egyénisége ezért van igazán. (Kutyákat tenyésztettünk régen - terriereket is.)

Humperdick: Most kicsit összefoglalnám a fentieket, hogy ugyanarról beszéljünk.

Szerinted a liberalizmus a gyógyír a világ problémáira, és mindenki buta, kirekesztő, maradi (asszonynak a konyhában a helye stb. - ne soroljam), aki egy-egy incidens után elkezdi temetni az eszmét. (Pl. Zsolti bácsi, vagy jómagam.) Úgy gondolod, hogy oktatni kell a tömeget, és készen is vagyunk, itt a kánaán.

Szerintem a liberalizmus egy hatalmas átverésen alapul, és csak arra jó, hogy egymásnak ugrassza azokat a népcsoportokat, amelyek alapesetben kevesebbet foglalkoznának egymással. (Közben a tőke szépen lerabolja mindet - egymással vannak elfoglalva, védtelenek.)

Magyarázat:
A liberálisok által hirdetett szabadság mentén épül most a világ. (Egyén szabadsága, média szabadsága, szólás szabadsága, tőke szabadsága, stb.) Szerintem ebben nincs köztünk vita. Nézzünk kicsit szét!
A média segítségével a tőke bután tartja a népet, hogy stabil fogyasztók legyenek, ne gondolkozzanak. (Ugye az okosítás a rendszer felépítése miatt kizárva.) A dolog jól jön a politikának is - a demokrácia alapja a buta, érzelmekkel mozgatható tömeg. Ezért van/lesz fizetős oktatás, egészségügy, stb. (A feljebb lépés egyre nehezebb.)
A legravaszabb az egészben, hogy kasztok most is vannak, és a totális liberalizmusban is lesznek. (Ha elérjük - remélem nem fogjuk.) A különbség az, hogy a liberálizmus terjesztői nem beszélnek erről a különbségről, követői pedig elhiszik, hogy nincs is. Az ilyen elfojtásokból lesznek a mostani, és ehhez hasonló robbanások... (Ugyebár a butaság csak erősíti a minél nagyobb nyilvánosságra törő cselekedetet.)
A különbségek jöhetnek az eltérő mentalitásból, temperamentumból, anyagi helyzetből... Minél több különbözőt raksz egy fedél alá, annál inkább úgy érzi az egyén, hogy "bazz, itt senki nem ért engem" - kész az elszigetelés, megvan a kiszolgáltatottság. (Az egyén, önmagában védtelen.)

Konklúzió:
A félrevezetett tömeg nem tud, és nem is fog beleszólni a profithajszolás ilyen-olyan túlkapásaiba. Ha megnézzük, hol tartunk most, akkor hamar rájövünk, hogy:
- A szabad kereskedelem nemzetgazdaságokat tesz tönkre hetek alatt.
- A politika korruptabb, mint valaha. (Amerikában is!)
- Erőforrásaink (energia, termőföld, tengerek élővilága, stb.) kimerülőben vannak, mivel a túlpörgetett fogyasztás zabálja azokat. (A buta tömeg meg veszi a sok vackot, amire valójában semmi szüksége.)
- Soha nem látott tőkekoncentráció tapasztalható. (Ne írjak számokat, hogy a vagyon x%-a a lakosság hány %-ának a kezében van - biztos ismertek ilyen tanulmányokat.)
- A 3. világban gyakorlatilag rabszolgasorban dolgoznak emberek. (Minket szolgálnak ki ők is, ha nem veszünk róla tudomást, akkor is a mi cégeink rabszolgái.)
Sorolhatnám még sokat – kb, itt tartunk most, ez a következménye annak a szabadságnak, ami nem ismer korlátokat, határokat…

egyfejű 2011.08.05. 07:25:46

@zsomisi: érdekes, a fox behozza. :)
Kevered a dolgokat, direkt és tudatos módon. Egy kicsit az anarhistáktól, egy kicsit a kommunistáktól, egy kicsit a szocdemektől és ezt mind besöpröd a liberalizmus alá.
Példa: a mindenki tanuljon meg olvasni a liberális elv. Ennyi, és nem több. Lehetősége lenne képezni magát, okosodni, eljárni a könyvtárba, Váncsát is olvasni? Igen. Megteszi? Nagyon nem, mint láthatjuk. (Vicc, ahogy előre megfontoltan kevered a mindenkinek legyen egyenlő lehetőségét a mindenki egyenlővel. Az csak a törvény előttre vonatkozik, de speciel az egyenlő lehetőségből következik!)

Valóban, az általad felsorolt alapelveket vallják magukénak a nyugati demokráciák, de a "régebben kialakult, elfogadott értékrend" alapján sajnos gyakran korlátozzák is azt, lásd pl. patrióta törvény, 20-40-80 éves titkosítások.

Mint említettem már, a tőkefelhalmozásnál tessék utána olvasni a protestáns egyházak szerepének. Ebben a témában ajánlom szíves figyelmedbe a konzervatív Margaret Thatcher és Ronald Reagen munkásságát is, mivel ők tették a legtöbbet az adózás átszervezésében a cégek - és tulajdonosaik - javára.

Már kérdeztem, de még mindig nem világos: most miről is akarnál itt beszélgetni velünk, mert az össze-vissza, sokszor ok-okozati viszonyban sem álló irományaid alapján nekem még mindig nem világos. Simán ki akarod élni magad a butaságok terjesztésében, vagy a hogyan tovább, mi nem jó is esetleg érdekes lehet?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.05. 21:48:52

@zsomisi: nem érted, és nem is akarod megérteni. Ilyet írsz:

"Szerinted a liberalizmus a gyógyír a világ problémáira"

Nem. Nem gyógyír. Csak van. Sajátosság. Tulajdonság. Különböző ideológiák versengéséből ez került ki győztesen. És pontosan azért ez, mert ez a legjobb, vagy más szóval: a lehető legkevésbé rossz. A többi megbukott, mert az emberek, miután megtanultak olvasni, inkább ezt választották.

Ezek után leírsz egy rakás dolgot a globalizmus, a kapitalista fejlődés, a médiaipar stb. rákfenéiről. És hogy ez mind-mind biztos a liberalizmus miatt van. Mert mondjuk a nem liberális antik Rómában jobb volt rabszolgának lenni? Vagy a középkori mocskos városokban pestisben rohadni? Vagy a papok és egyéb írástudók által írástudatlan baromállapotban tartva lenni? Ezek a még csűnyább rákfenék már nincsnenek, és ez a fejlődés miatt van. És a liberalizmus is a fejlődés miatt van. És még fog fejlődni. Mert folyton fejlődik. Az a tulajdonsága, nem tud nem fejlődni.

Csak nem olyan ütemben, mint szeretnéd. És többek között éppen az olyanok miatt nem fejlődik gyorsabban, mint te. Bármilyen paradox.

GamesBond 2011.08.07. 23:27:35

@Humperdickk: A liberalizmus szerintem egy divat.
Hamar teleszalad a töke majd az átlagembereknek vele, és egyre jellemzőbbé válik majd a kirekesztés ami ellen kitalálták.
Nem az elgondolással van probléma. Megint az a gond szerintem, hogy vannak emberek akik mögé bújva a magamutogatást és a polgárpukkasztást valósítják meg. Eddig nem tehették mert az első alkalom alkalmával ellátták volna a bajukat.
Ha a nagy és büdös kommunizmusban egy kamion meleg végiggurult volna Budapesten meddig jutottak volna? Nem hatóságilag hanem az emberek meddig nézték volna el?
Ha lopott valaki akkor miért nem volt "megélhetési bűnözés" kategória (persze csak ha kisebbség tagja)??
A liberalizmusban a legnagyobb hiba a pozitív diszkrimináció. És nekem mint átlagos MAGYAR embernek ez baromira nem tetszik!

Ha én mondom valakire, hogy cigány akkor bűnt követek el.
Ha "cigánybűnözést" mond valaki az is bűn.

Ha azt mondják: "100ezer cigánynak csinálunk munkahelyet!" Akkor már nem bűn!?

Nekem ez a bajom vele.
És persze az, hogy meg is kapják... mi meg le sem vagyunk tojva.

egyfejű 2011.08.08. 09:32:16

@GamesBond: bocsi, de a liberalizmus nem divat, divat az, hogy mindent az alá söpörnek be, majd - mint az utálatos képet - köpködik, mert kell valami ellenségkép. Milyen furán hangzana: hülye voltam, azért szar a helyzet. Pedig legtöbbször saját rossz döntéseink miatt keserű a szánk íze.

A divaton kívül mit árt neked, ha a melegek felvonulnak? Tény, nem tehették meg annó. Jobb volt bármi is akkor? Elárulom nem igazán, ne feledd, a múltból csak a szépre emlékezünk.

Pozitív diszkriminációra meg szükség van, különben nem kap mindenki egyforma esélyt. Mondok gyors példát: cukorbeteg kisgyerek óvodába jár. Más az étrendje? Igen. Meg kell mérni a vércukrát? Igen. Be kell adni neki az inzulint? Igen.

Jól érzed, mind a cigánybűnözés, mind a 100000 munkahely egy rossz PR-marketing duma. Az első sajnos nem kicsit rasszista. És nem, nem kapják meg, de legalábbis baromira nem megoldása a problémának.

Nem kívánok hosszas fejtegetésekbe bonyolódni, de a legtöbbet a jelen rossz helyzetért Antall József meg Torgyán József tett. Az általuk lefektetett rossz úton meg rengetegen masíroztak, zsebüket degeszre tömve. Speciel ott sem volt mindenkinek egyenlő lehetősége. :)

GamesBond 2011.08.08. 11:01:27

Amit most írok azt próbáljátok meg nem a rasszizmus felől megközelíteni:

Addig ez az ország nem fog normális vezetést felmutatni, ameddig azoknak is van 100%-os szavazati joga akik szándékos munkakerülők vagy szándékos adócsalók.
Tehát ha valaki nem tesz be annyit a kasszába amennyit minden normális ember (arányaiban annyit, saját lehetőségéhez mérten), az milyen jogon dönt arról hogy ki vezesse az országot?

És egy rész ami lehet hogy rasszista:
A MagyarGárda félelemkeltett több településen. -ez elítélendő
A Roma emberek csoportokban túrják a kukánkat, úgy hogy szórják a szemetet... még szólni sem mer érte nekik senki. - ez normális?

egyfejű 2011.08.08. 11:10:33

@GamesBond: nem, nem normális. De sokkal mélyebb probléma annál, mint amit egyszerű jelszóval el lehet intézni.

Amúgy tuti Te is - mint majd mindenki - vettél már számla nélkül akármit. Az pedig szándékos adócsalás. Akkor ez minusz egy szavazat. :)

GamesBond 2011.08.08. 11:22:56

@egyfejű: Viszont aki meg is bukott nagyértékű adócsalással, feketén dolgozott vagy dolgoztatott.
Az ne legyen már ugyan az.

A pozitív diszkrimináció is tök más, ha valaki akaratán kívül kerül bizonyos helyzetbe 8például a betegség) vagy ha eszébe sem jut változtatni rajta, pedig lenne lehetősége.

egyfejű 2011.08.08. 14:43:48

@GamesBond: az adócsalás akkor is adócsalás, ha nem nagy értékű. Akármiylen szűkítést akarsz, nem tudsz jót kitaláléni (talán Tóta W. évekkel ezelőtti ötlete a legjobb, a szavazós jegyrendszerrel).

És ha nincs lehetősége sem a változtatásra? Van pár borsodi barátom, jól képzett szakemberek, és mégsem jutnak előre.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.08. 14:58:03

@GamesBond: @egyfejű:
Nem akarom beleártani magamat, csak néhány megjegyzés:

- A liberalizmus, ahogy egyfejű is mondja, nem az, amivel azok azonosítják, akik szeretnek dolgokat azonosítani, mert akkor nyugodtabban lehet utálni is. "A liberalizmus, más néven szabadelvűség gondolatok széles spektrumán alapuló eszmerendszer, amelyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt." (wiki) Lehet köpködni a wikit, meg a liberalizmust is, de tényleg csak ennyi, ezt tudja a liberalizmus: az "egyén szabadságát", ennyi neki az axiómája, és ebből vezet le mindent. A többi belemagyarázás.

- Van cigánybűnözés. Vagy nincs, tökmindegy. Van az a jelenség, amit ebben a magyarországban (meg az előző Magyar Köztársaságban is) lehetett akár cigánybűnözésnek is hívni. A lényeg az, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy a) miért van cigánybűnözés és b) akkor most mi a teendő, hogy ne legyen. Mert jó, legyen: a cigányok bűnöznek. Megmondtad, fasza csávó vagy. Következő lépés?

És ez a lényeg. A liberalizmus nem azt mondja, hogy fejbe köll lőni, oszt jónapot. Hanem kutatja, vizsgálja, keresi a problémát, megoldást vázol, majd BETARTATJA. Az utóbbiig nem sikerült "kis hazánkban" eljutni még soha. És mindeközben az egyén szabadságát tartja, mint elsődleges vélt, szem előtt. A Mari néni jogát az uborkához, meg a cigánygyerek jogát a tisztességes oktatáshoz.

Olvassátok el Pellandini-Simányi Léna cikkét a múlt-múlt heti Narancsban (30. szám, link: www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=24240). Kurva érdekes. Kedvcsinálónak: ennyi erővel jogosan beszélhetnénk "férfibűnözésről", hisz, ugye a statisztikák szerint sokkal több férfi követ el bűntényt, mint nő...

És arról még könnyebben el is lehetne hinni, hogy genetikai. Olyan ez, mint a tudós esete a bolhával: sorba vagdossal lefele a lábait, de minden amputáció után felszólítja, hogy "Ugorj, bolha!" A bolha persze "engedelmeskedik", és ugrik egyet. Levágja az utolsó lábát: a bolha nem ugrik. Mire beírja a naplójába: "ha levágjuk a bolha összes lábát, megsüketül."

Hacsak úgy nem...

zsomisi 2011.08.08. 16:47:08

Humperdickk, egyfejű:
Kicsit térjünk vissza az értékrendhez, mert mindketten elvetitek létjogosultságát.

Ha van egy közösség, amely kiveti magából (ha úgy tetszik kiközösíti) azokat az embereket, akik nem az általánosan elfogadott sémába illően cselekszenek, akkor az szerintetek rossz. (A btk-t, ptk-t hoztátok fel általánosan követendő példaként.)
Ez annyira modern elképzelés, hogy már maradi is!

Hozok pár példát, mert kíváncsi vagyok a véleményetekre:

1. Géza drogot árul. Észrevette, hogy olyan droggal is lehet kereskedni, ami nincs rajta a tiltólistákon, mégis bódít, károsít. Eladja 100 embernek akik függőkké válnak, és ezen keres 100e Ft-ot.
Törvényes - szerintetek helyes? (Tegyük fel, hogy még számlát is ad róla - nem az adócsalás-oldalára akarok rákérdezni.)

2. István ügyvéd. Jó autója van, de mivel lát olyat, akinek nála jobb van, elhatározza, hogy befekteti a pénzét, hogy neki még jobb legyen. Vásárol egy lakást egy 9 lakásos társasházban. Úgy gondolja, hogy jótékonykodik is emellett, így beköltöztet egy 8 tagú, hangos kisebbségi családot, ráadásul ingyen. Mivel a többi tulaj nem tud mit kezdeni a dologgal, áron alul adja el Istvánnak a lakását, aki így 1-2 év alatt 30% fölötti haszonnal forgatta pénzét. (Létező eset.) Teljesen törvényes - szerintetek helyes?

3. Dezső vállalkozó. Észrevette, hogy kevesebb adót kell fizetnie, ha ciprusi területre helyezi cége központját. Mindent lepapíroz, eredményképp havi 200e Ft-tal kevesebb adót fizet. Az állam ennyivel több hitelt kényszerül felvenni, hogy finanszírozni tudja változatlan kiadásait. (Ugye Dezső továbbra is használja az infrastruktúrát, tevékenykedik annak minden környezet, stb. terhelésével együtt.)
Törvényes - szerintetek helyes?

Komolyan kíváncsi vagyok a véleményetekre. Kérlek pontonként írjátok le, indoklással! (Köszi, ha megteszitek.)

Az értékrend évmilliók alatt alakult ki - a törzsfejlődés egyik vívmányáról van szó. A közösségre építve véd meg a degenerációtól, a kilengésektől - kiszámíthatóbbá teszi a társadalmat, az életet. Míg a törvényt okos emberek ilyen-olyan érdekek mentén (ne részletezzük) formálják, az értékrend önfejlődik.
A liberalizmus címszava alatt (divatból, látszat-okosságból, érdekből, stb. - ugyebár mindenki másért) ezt akarjátok ti kidobni, megsemmisíteni. (És még a közösségeket is szétveritek, amire épül.) Ha sikerül, akkor fogunk megszűnni embernek lenni - élvezet gépek leszünk, akik pillanatok alatt lerabolják azt a környezetet, amelyet az unokáinkra kellene hagynunk... :-(
Tényleg ezt akarjátok?

egyfejű 2011.08.08. 17:17:38

@zsomisi: a semmin kívül megint mondasz semmit.
1. Géza rájön, hogy a kocsma jobb üzlet, és 300 embert szoktat rá az alkoholra.
2. István a gárdának adja oda használatra a lakást.
3. savanyú a szőlő?

Évmilliós értékrend? Katolikusék visszamennek az időben? Te el is olvasod, amit írsz?
Ismerem ezt a gondolkodást. Az ilyen "A közösségre építve véd meg a degenerációtól, a kilengésektől - kiszámíthatóbbá teszi a társadalmat" gondolkodás miatt nem tud - és nem is akar - az oktatásunk semmit sem kezdeni az átlagtól bármerre is eltérő tanulókkal.
Jut eszembe, valahol középtájon - úgy a Nagy Sándor féle görög kultúrában - természetes volt a homoszexualitás. Akkor az most része az "önfejlődésnek"?

zsomisi 2011.08.08. 17:50:59

egyfejű:
Nekik része volt - ha jól tudom abból is hanyatlás lett. Úgy is írhatnám, hogy túlléptünk rajta...

1-2-3 - Nem nagyon kaptam válaszokat. (Talán a 3.-ra írtál egy gyenge igent, a másik két kérdésben irreleváns választ adtál.)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.10. 11:55:43

@zsomisi:
1.: ugye nem arra gondolsz, hogy a liberalizmus hibája, hogy BE VANNAK TILTVA bizonyos drogok? Inkább pont hogy az a baj, hogy miért vannak, hiszen vannak drogok, amik meg nincsenek. Ja, persze, mert "ezer éve kulturálisan rögzült" a borfogyasztás. És a koffein, nikotin? (egy éve szoktam le, 22 év után, tudnék mesélni!) A pálinka is rendben? Tehát a válaszom: nem releváns. A liberális erre azt mondja, hogy mindenki azzal mérgezi MAGÁT, amivel akarja. A kiskorúak védelmén túl erre több szót vesztegetni sem érdemes.
2. Ugye nem arra gondolsz, hogy a liberalizmus hibája, hogy gátlástalan szar emberek is vannak a földön? És ha nem lenne liberalizmus, jobb lenne? Akkor nem lehetne ilyet csinálni, mert mittom, hirtelen hozna a házközösség egy törvényt, ami felülírja a Btk.-t, Ptk.-t? És akkor végre összefoghatna a házközösség, és karóba húzathatja a renitens cigány mocskokat? Ilyen világban szeretnél élni? És ha legközelebb te leszel a renitens cigány mocsok? Önként döglesz meg a Rend Szolgálatában? De jó, legyen, de ha én nem akarok, miért az én kurva anyámat?
3) Ugye nem arra gondolsz, hogy a liberalizmus hibája, hogy máshol kisebbek az adók? Ha a magyar állam nem versenyképesen adóztat, az azoknak a baja, akik megszavazzák az adóztatókat négyévente. Ha meg Dezső észrevette, hogy máshol kevesebbet adózhat, akkor lehet, hogy önző, de az is lehet, hogy így versenyképessé tudta tenni a vállalkozását, aminek nagyon örül az a kétszáz dolgozó, akit foglalkoztat. Az állam meg kapja be, legyen ügyesebb, ha pénzt akar.

Ez meg, ez az "állam ennyivel több hitelt kényszerül felvenni" duma már az agyamra megy. KÖLTSÖN KEVESEBBET!!! Szerinted miért nem vettem plazmatévét, hitelre? Miért szuzukival járok? Mi a szemét büdös kurva anyámért nem ettem téliszalámit én gyerekkorom óta?

Na, most basztam föl magam. Baszod, amiket leírsz, azok a példák az emberi butaság, gátlástalanság és önzés kategóriáit példázzák, nem a liberalizmust Pont, hogy nem azt. A liberalizmus ezeket nem bátorítja, nem engedi, de köze nincs hozzá. Csak nem tiltja meg, hogy törvényesen élj. Ezzel szemben a te megoldásod (ha komolyan végiggondoljuk) egy olyan világ, ahol egy pohár sört se ihatsz meg (drog,ha enyhe is), de bárki bárkit bármikor bemondásra elüldözhetsz bárhonnan, ha elég sokan vagy hozzá, és mindenki csak a saját országában élhet, adózhat, külföldre nem utazhat. Nem túlzás: hiszen ha külföldön nyaralsz, akkor máshol költöd el a pénzt, azaz az elköltött fogyasztási adód a másik államot gazdagítja! Azaz te hazaáruló vagy!

Na, ezért kell gondolkodni. Javaslom, te is gondold végig a téveszméidet, és meg fogod látni, hogy rögtön összedől a világod. És elhiszem, hogy szar érzés, de muszáj fölnőni egyszer. Meg érdemes is.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.10. 12:05:41

Szeretném most már bezárni ezt a meddő vitát. A továbbiakban csak akkor válaszolok, ha az alábbi axiómákat elfogadjuk:

- A szabadság nem kényszer, hanem lehetőség.
- Ez a lehetőség soha nem jelenthet jogot vagy kényszert saját magad vagy mások szabadságának korlátozására.
- Saját magad vagy mások szabadságát csak a többiek szabadságának védelme okából szabad korlátozni.
- Ok nélkül korlátozni mások szabadságát: bűn.
- Több szabály nincs.

EZ A LIBERALIZMUS, ugyanis. A többi hamis propaganda.

zsomisi 2011.08.11. 11:33:50

Humperdickk: Nagyon jó, hogy leírtad az alapelveket – induljunk is ki ebből!

Gyönyörű szép elképzelések, taps jár értük. De itt jön, amiről páran írogatunk neked egy ideje: a gyakorlati megvalósítás!

A szocializmus, stb. gyönyörű szép volt addig, amíg le nem vették a steril műtő/tervezőasztalról, és el nem kezdték megvalósítani. Utána láttuk, mi történt vele…

A liberalizmus általad leírt elveivel (az eszmével) is ez a legnagyobb probléma – nem működik! (Ezért írtam párszor, hogy nézz szét a világban.) Valódi szabadságot csak egy felső, vagyonos (nagyon szűk) rétegnek ad. Van még egy ennél tágabb, de még mindig kisebbségben lévő csoport, amelyik örül neki, hogy akkor, és ott lehet buzi, amikor és ahol akar, a tömeg viszont csak acsarkodik, és szív miatta, mivel a fenti eszmék követése miatt kihúzták a talajt alóla. Amikor a „felelősen élni” elvet felváltja az „élni, és élni hagyni” gondolkodás, akkor ott már vége a társadalomnak… (A társadalmi kohézió kárára megy az értékrend elutasítása is – az egyén elszigetelődik a többi egyéntől. Pl. az énsetudom által leírt öreg bácsika bizony kapásból, egyszavas válaszokat tudna adni az általam feltett kérdésekre. Szerintem ez neked, és egyfejűnek is menne, helyette inkább süketeltek mindenfélét…)

Említed az oktatást, de az épp az alapelvek miatt nem lehet sikeres – nem tudod kötelezővé tenni. (A történet önmagában végződik.) Vedd észre, hogy a világon jelenleg azok a szervezetek működőképesek, amelyek nem a szabadságra alapoznak! Mutass egy olyan piacvezető nagyvállalatot, amely liberális elven szerveződik! Nem fog menni – ott bizony utasítások vannak, amelyeket végre kell hajtani. (Hozzáteszem, hogy pont az említett sikerességükkel eszik meg az életterünket is - erre most ne térjünk ki bővebben.) A nemzetek pedig csak prüszkölnek, recsegnek, ropognak az eszmével megfertőzött tömegeknek köszönhetően. (Korábban Franciaország, most Anglia, vagy épp Svájc lehet erre jó példa – utóbbi a tőke szabad áramlását nyögi, hozzáteszem pl. velünk kézen fogva.)

egyfejű 2011.08.11. 12:37:10

@zsomisi: megint jössz és foylamatosan írod a butaságaidat.
Először is, az kommunizmus, amire hivatkozol. Ebből is látszik, mekkora kavar van a fejedben.
Társadalmi kohézió, írod, bár a nem is annyira enyhe feltétlen rendpártiság süt minden szavadból (azt mondanám, leginkább az olasz fasizmus áll hozzád a legközelebb).
Terméketlen és felesleges, amit csinálsz itt.
Ez a nemzet őrület is. Tudod, a XX. század mivel fertőzte meg az emberiséget? A nacionalizmussal, lett is belőle sok-sok emberhalál.

zsomisi 2011.08.11. 16:45:55

egyfejű:
A kommunizmusban igazad van - a szocializmus az, am lett belőle. (Ugyanakkor írhatom, mi azt éltük át.) Szóval ezen nem fogunk összeveszni.

Azt látom, hogy terméketlen dolgot művelek - világosságot próbálok hozni liberalizmusra szűkített elmédbe. Képtelenség...
És persze azt is tudom, hogy itt sosem lehet igazam - nem az én blogomról van ugyanis szó, csak betolakodó vagyok.

Utolsó megjegyzésem legyen egy idézet a felelősségről:

"Ebben a világunkban a felelősség nem vállalása olyannyira hozzákapcsolódott a szabadság érzetéhez, hogy az emberek elfelejtik, hogy ez nem a szabadságot jelenti, hanem a szabadosságot. Olyanokra jellemző ez, akik egy kis időt sem mernek egyedül eltölteni önmagukkal."

Csernus Imre

Valami hasonlót próbálok itt nektek elmagyarázni, de mintha a falnak beszélnék. További jó szabadságharcot kívánok tektek!

zsomisi 2011.08.11. 19:18:42

szóval ami, és nektek - elgépeltem.
süti beállítások módosítása