Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Féltenek minket

2011.05.26. 13:43 Humperdickk

Mi a vonalkód?

„A vonalkód olyan gépek által optikailag leolvasható kód, amelynél különböző vastagságú függőleges világos és sötét közök, illetve vonalak meghatározott váltakozása fejezi ki az információt.” (Wikipedia)

Ezt mondjuk a wiki írja (nem a viki), érdemes tehát helyén kezelni az információt. Ebben az egynegyedes kétharmados új világban (v. ö. „Cintányéros, cudar világ”) ugyanis többé nem a jólét határozza meg a tudatot (v. ö. „lét határozza meg a tudatot), hanem a munka. És ebben a munkás új világban (v. ö. ës vetevé űt ez munkás világ belé) lám, a vonalkódok sürögve-forogva dolgozni kezdenek:

„[A] miniszterelnök személyes szóvivője a Népszabadság megkeresésére viszont elmondta, hogy a konzultációs kérdőív két vonalkódot tartalmaz: az egyik a borítékolást segíti […]. Ez személyes adatot nem tartalmaz. A kérdőíven szereplő vonalkód pedig egy, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) által » véletlenszerűen generált és a kiküldött kérdőívre érkező válaszok feldolgozását segítő azonosító szám.« Szijjártó tájékoztatása szerint ez utóbbi vonalkód az adminisztrációs feladatok ellátását segíti, a visszaérkező küldemények érkeztetését és pontos nyomon követését. »A vonalkód a kérdőívet egyedivé teszi, és lehetőséget ad a visszaélések megakadályozására. Segítségével megakadályozható, hogy az állampolgár nevében valaki más töltse ki a kérdőívet, és küldje vissza illetéktelenül« – fogalmazott. Arra, hogy a rendszer pontosan miért és hogyan küszöböli ki a visszaélést és egyáltalán miért fontos, hogy egy véleményfelmérésben adott válaszokat adott személyekhez kötni is lehessen, nem tért ki.” (Forrás itt.)

„Nem tért ki.” Gyönyörű. Hogyne. Majd mindjárt kitér. Nem arra kapott ő felhatalmazást!

Azonban: történetesen értek az iratkezeléshez, így tudom, hogy a (tömeges) postázást, a borítékcímzést, vagy akár a szkennelést milyen nagy mértékben könnyítik meg a vonalkódok. Az azonban eddig ismeretlen volt számomra, hogy egy véletlenszerűen generált vonalkód is tud segíteni az érkeztetésben! Hisz eddig úgy tudtam, csak a nem véletlenszerű tud, ha mondjuk belekódolom a nevet-címet! Az meg, hogy manapság a vonalkód már képes odafigyelni arra is, hogy helyettem ne a feleségem (gyerekem, szomszéd, bárki köcsög, aki feltöri a levelesládámat) töltse ki és dobja be a kérdőívet, elképesztő dolog! Biztos kamera, vagy legalábbis DNS-analizáló is van beleépítve! NCIS, CSI meg a többi C-ket és S-eket tartalmazó amerikai mozaikszó kutyafüle hozzánk képest.

Összefoglalva: ez a szíjgyártó-féle duma úgy hazugság, ahogy van. Nem egyszerűen elhallgat vagy eltagad, hanem olyasmit állít, ami nem lehetséges. Mintha azt mondaná, hogy a vonalkód a sárkányok távoltartásához kell. Vagy a fogtündérnek adják a képviselők gyerekei. Vagy az, hogy megmentik vele a nyugdíjpénztárakat.

Ez a félelmetes: már nem egyszerűen hazudnak: mesélnek. Kitaláltak egy alternatív világot, ahol ők nem titkos adatokat gyűjtenek jogosulatlan adatkezeléssel, hanem megvédik az embereket a nemtommitől. A másik emberektől. A sárkányoktól, fogtündérektől. A szabadságtól. A gondolkodástól.

És tőlük ki véd meg?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr442934070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.05.27. 15:23:01

Agyon kell verni az összeset és elkaparni valami árokparton. Ezek parazita férgek, nem érdemelnek többet.

OFF
Javaslom, a berakott linkeket új lapon nyittasd meg. Ha most ráklikkel valaki az egyik linkre, elmegy az oldaladról, mielőtt elolvasta volna a cikket.
Ha új lapon nyittatod meg, akkor viszont megnyílik a linkelt oldal is, de a tied is megmarad, ezért látogató sem megy el.
Elvileg a szerkesztőben a link adatainak a megadásakor van erre lehetőség. Ha vélelenül rosszul emlékeznék, akkor HTML-ben is be tudod elvileg rakni. Ott a link kódjába egy ilyet kell elhelyezni:
target="_blank"

Egy link kódja ezzel együtt pl. így néz ki (remélem engedi a blog.hu rendszere berakni):

<a target="_blank" href="http://kikellennekjonni.blog.hu">Ki kell ennek jönni</a>

ON

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.05.28. 20:42:09

@csíz: kösz a tippet a linkről. Használni fogom!
süti beállítások módosítása