Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Isten nyugosztaljon, LMP!

2012.01.20. 08:38 Humperdickk

A lehet más a politika-nevű zagyvaságnak egyszer és mindenkorra vége. Számomra, legalábbis. Sajnálom.

De most komolyan.

A zelempé egy mindenkittől rettegő, ökofasiszta, nem hogy harmadik, de megszámlálhatatlanul sokadik (mittom, huszonnyolcadik) utas formáció, aki szerint tök jó, sőt, védendő dolog a demokrácia – már amennyiben nem jár azzal, hogy a szellemében másokkal együtt kell működni, sőt, egyeztetni kelljen, és lehet, hogy éppen a demokrácia védelmében. És ráadásul olyanokkal kelljen szót érteni, akikkel közösek ugyan a (demokratikus) értékeink, de akikkel teljes egészében azért mégsem értünk egyet, és (vagy) kilőtték a szemet. (Mellékszálnak tűnik: szemet kilőve még nem láttunk, de tudniillik azt biztosan tudjuk, mert a szembeszomszéd Pisti mesélte. Mondjuk én is tudnék mesélni: rebiszes százados a nagybátyám, és egyébként is személyes jóbarátja az egyik „szemkilövöttnek”. Nem érdekes, ez egy ilyen ország, baszni rá, itt bizony barát támad barát ellen, a maroknyi székely meg porlik, ugye, az akácos úton, mint a szikla. Undzovejter.)

De továbbá.

A zelempé egy olyan párt, amelyik nem liberális, ellenben még az ökörfarkkórónak is szavazati jogot adna, főleg, ha Sukoró mellett nő. Komolyan vehető érv nem szól ugyan az ellen, hogy miért ne építenénk kaszinóvárost a sukoróba, lokátort a zengőbe, de mégse nem lehet, mert akkor, gondolom, kipusztul a bánáti bazsarózsa. Ráadásul újabban visszamenőleg, mintha nyoma se lett volna. És ennyiben érzik magukat öndefinitívnek: ne legyen radar, lokátor, kaszinó, ellenben mindenki termelje meg a kecsketejet meg a hálózat nélküli internetet a saját erkélyén, a rododendron mellett. Hisz abból nem lehet baj. Igaz, kecsketej se, de ártani mindenesetre nem árt.

És főleg: ez a zelempé egy olyan párt, amely meg kívánja határozni, hogy én hol vehetek akciós szlováktejet.

Az anyádba’, mondom erre én, öntudatos magyar paraszt. Az összes fent összehordott zagyvaság ugyanis eltörpül a legutóbbi mellett: mert bár én idősebb vagyok, mint a teljes Szlovákia (további bölcsességekért tessék a kurucokhoz fordulni, szívesen állnak rendelkezésre, elég hülyék hozzá), mégsem látom be, miért akarnék én teljesen ökotudatosan rosszat egy rakás embernek. Miért jó az nekem, ha rossz lesz annak a becsületes, megkérgesedett kezű szlovák kovbojnak, aki egy élet munkáját, bölcsességét szarta bele abba a tehéntejbe? Amiből a kedves, mosolygós szlovák munkásnénik és -bácsik halványan a tejre emlékeztető ízű tartóstejet raktak össze? Én nekik szintén a legjobbakat kívánom: akárcsak azoknak a szorgalmas, lelkiismeretes angol fiatalembereknek, aki megalapították azt a hipermarketet (nem, kedves szabórebeka, nem plázát), amelyben az a vidám, udvarias magyar pénztároslány dolgozik, akitől megvettem és hazavittem a cuccot. És most lehet engem szembeköpni, hogy én egy ilyen internacionalista kommunista köcsög vagyok, de akkor is szeretem az embert, mint olyat. Dacára, hogy még az is meglehet, hogy nem a szomszédban lakik.

Ne ragozzuk: a zelempé, ahogy van, egy tévedés. Nagy, nagy tévedés. Sokan hittünk benne, hogy reális alternatívát jelent a lopkodós, hazug „baloldal” és a lopkodós, hazug „jobboldal” mellett (és, főleg: helyett), de tévedtünk. Mert nem lopnak, ez tény, és viszonylag ritkán is hazudnak, ez is tény. Ennek ellenére frakcióvezetőjük lemondásán is majd’ egy hetet sikerült agyalni, és akkor is csak annyit sikerült felettébb kínos nyökögések közepette kinyögni, hogy a pártnak van frakciója, valamint az emeszpé radikálisan különbözik, a nem tudom, bazsarózsától. Mert ennél biztosabbat, mint hogy bazsarózsa, egyelőre nem tudunk az elempéről. Több mint másfél év után se.

És ha így megy tovább, kiváló parlamenten kívüli formációt fognak alkotni 2014-től. Mert egyéb esélyt nem adott nekik a kétharmad. Politikai szerepvállalásuk kimerül majd abban, hogy odaláncolják majd magukat valami kellően szilárd tereptárgyhoz évente, mondjuk karácsony tájékán: javaslom ez esetben a József Attila-szobrot a Szoborparkban. Hacsak be nem olvasztja addig a (szélső)jobboldal. Mert ne legyen félreértés: a fidesz és a jobbik politikája között már csak annyi a különbség, hogy a fidesz (egyelőre, még) hazudik a „bankároknak”, mert pénzt akar. Nagy pénzt. Nagy focit. De egyéb elképzelése nincs a dolgokról: és ez ellen a zelempének nemhogy nincs épkézláb akcióprogramja, de még egy kurva molotovkoktélt sem tud felmutatni.

És nekem, liberális bunkóembernek pont ezért nem (sem) felel meg az elempé: mert az hagyján, hogy még a zöldséget sem a megfelelő értelemben és főként nem a megfelelő technológiával műveli, de nem hozza a liberális minimumot sem. Örülök, tehát hogy eltűnik, mert hasztalan, hibás, felesleges kreatúra: csak foglalja a helyet a normálisabb, konstruktívabb cégektől. Akkor már inkább a fletó: az legalább igyekszik. (Mondjuk az ő esetében ez kábé a minimum, ha ismét be akar iratkozni az emberek táborába.) Sajnálom: nem akartam ismét „szocialista”, pláne gyurcsányista lenni. De egyszerűen nem hagytatok más lehetőséget.

Isten irgalmazzon valamennyiünknek.

11 komment · 3 trackback

Címkék: politika mszp fidesz gyurcsány jobbik schiffer lmp lehet más a

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr383592317

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tippek az LMP-nek: nyisson és jobbikosodjon 2012.02.02. 14:16:12

Legújabb slágertémánk mostanában, hogy ki lehet a Fidesz fő kihívója a következő választásokon. Az esélyesek közül az LMP épp most szervez át, a Jobbikhoz pedig egy erős kijelentés és egy elkélszült kutatás társult, most csak az előbbi pártról lesz szó...

Trackback: Kommunikációs igazgatója lett az LMP-nek 2012.01.26. 18:15:01

Az LMP országos választmánya szerdai ülésén kommunikációs igazgatót választott Hikáde Beáta személyében. Véglegesítették az LMP hétvégi kongresszusának menetrendjét is: szombaton választják meg Kaufer Virág utódját, vasárnap pedig eldől, hogy ki lesz a pá…

Trackback: Két nő pályázik Kaufer helyére 2012.01.25. 14:52:01

Két női politikust, Szél Bernadett választmányi szóvivőt és Hajdu Máriát, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagját jelölték az országgyűlési képviselői mandátumáról lemondott Kaufer Virág helyére – mondta el Vágó Gábor, az ellenzéki párt parl…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2012.01.20. 09:54:34

Várhattál volna két hetet.
Most ülepednek, ülepednek...és (majd) lesz változás.
Lesz majd változás?
Ezért kellett volna várnod.

NWolf 2012.01.20. 11:23:26

azért szemkilövetéssel poénkodni hatalmas öngól

Hatásvizsgálat és rendszerbeállítási engedély nélkül, tehát a jogszabályi előírásokat megsértve vetett be gumilövedéket a rendőrség tavaly október 23-án, állítja a Társaság a Szabadságjogokért egy gumilövedékkel arcba és hátba lőtt férfi ügyében lezajlott nyomozásban napvilágra került adatokra hivatkozva. Az igazságügyi fegyverszakértői jelentés szerint a rendőrség által alkalmazott gumilövedékekkel csak olyan közelre lehet pontosan célozni, ahol már életveszélyes sérülést okoznak.

K. Károly ötgyermekes vállalkozó, kávézótulajdonos 2006. október 23-án gyalogosan hazafelé tartott munkahelyéről, amikor háromnegyed hét körül a Dohány utcából a Zsinagóga irányából körülbelül húsz-harminc egyenruhás, védősisakos rendőr fordult be a Síp utcába, egymás mellé álltak, az első sorban lévők letérdeltek, majd elkezdtek könnygázgránátokat lőni az utcába.

Ekkor K. Károly nagyjából öt méterre volt a saroktól, a rendőröknek látniuk kellett őt. Mögötte teljesen üres volt az utca, egy ház falához lapulva várta, hogy a rendőrök befejezzék a könnygáz kilövését. Elővette a zsebében lévő fehér konyharuhát, melyet mosásra vitt volna haza a kávézóból, és a rendőrök felé fordulva fehér zászlóként lengette, és kiabált, hogy ne lőjenek, szeretne elmenni onnan.

Ahogy ellépett a faltól, az egyik rendőr, aki a volt Metró Klub irányában állt, felé fordult, és felszólítás nélkül, fejmagasságban leadott rá egy lövést. A gumilövedék a bal szeme külső sarkánál találta el, azonnal elkezdett dőlni a vér a szeméből. Az egyik rendőr közelebb került hozzá, ráordított, hogy takarodjon onnan visszafelé. K. Károly erre elkezdett visszafelé futni a Síp utcában, de még ekkor is lőttek rá, öt gumilövedék hátulról eltalálta. Saját maga hívott mentőt, a Honvéd Kórházba szállították. Több retinaműtétet kellett rajta végrehajtani, maradandó látáskárosodása lesz.

A tettes ismeretlen maradt

K. Károly 2006. október 26-án feljelentést tett a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, sértetti képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látja el. Az ügyészség a nyomozást 2007. június 7-én megszüntette, mivel nem lehetett beazonosítani az elkövetőt, azonban megállapították, hogy a K. Károllyal szemben fellépő rendőrök túllépték az adott helyzetben tömegoszlatáshoz szükséges kényszerítőeszközök alkalmazásának kereteit, hiszen K. Károly nem tanúsított olyan magatartást, mely indokolta volna vele szemben a gumilövedék alkalmazását.

A határozatban tényként megállapítják, hogy az ismeretlen, ezért felelősségre nem vonható rendőr megvalósította a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségét, a gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségét, valamint a segítségnyújtás elmulasztásának bűntettét.

Petrétei utólag engedélyezte
A K. Károly ügyében lezajlott nyomozás adatai alapján a rendőrség törvénytelenül használt gumilövedéket tavaly október 23-án, állítja a férfi sértetti képviseletét ellátó TASZ.A nyomozás során ugyanis megállapították, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat által használt gumilövedékek beszerzése és használatba vétele az ORFK Fegyverzeti, Műszaki szakterület szakmai közreműködése és jóváhagyása nélkül történt, és hogy a rendszerbevételi javaslatot az igazságügyi és rendészeti miniszter csak 2006. december 6-án hagyta jóvá.

A TASZ által megszerzett igazságügyi fegyverszakértői vizsgálat eredményéből kiderül, hogy a gumilövedék használatba vétele előtt nem volt próbahasználat, külső minősítés sem történt. Az ORFK REBISZ beosztottait egy 20 éves termékkatalógusban található, már régen nem gyártott töltények hatásadatai alapján oktatták. A 2006. október 23-án használt lövedékek a korábbinál lényegesen nagyobb sebességűek, sokkal nagyobb energiájúak, tehát lényegesen veszélyesebbek is, és nagyobb a sérülésokozó képességük.

Császárhúson tesztelték

Az igazságügyi fegyverszakértők próbalövéseket is végeztek a rendőrség által bevetett fegyverekkel és gumilövedékekkel, és azt állapították meg, hogy azokkal csak olyan közelre lehet pontosan célozni, ahol már életveszélyes sérülést okoznak - mondta Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője.

A fegyverszakértői jelentésből kiderül, hogy az egy gumigolyós lövedék 50 méterrről még behatol a bőr alá, ám már 35 méteren 90 centiméter a szórása, ezen a távolságon túl pedig "reménytelennek tűnt a cél eltalálása". A gumisörétes tölténnyel 25 méterre leadott lövéskor a szóráskép 120 centiméter átmérőjű volt, a granulátumos tölténnyel 5 méterre leadott lövés 100 centiméteres szórásképet mutatott. A gumilövedékek átütő képességét nyers bőrös oldalasra leadott lövésekkel vizsgálták a fegyverszakértők.

Mivel a rendőrség a gumilövedékek használatára vonatkozó jogszabályi előírásokat minimális szinten sem tartotta be, a tömegoszlatók törvénytelenül használták ezeket a kényszerítő eszközöket. A sérültek polgári peres úton sikerrel perelhetik kártérítésért a rendőrséget, mondta Pelle Andrea. A TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője érthetetlennek tartja, hogy az események kivizsgálásával hivatalosan megbízott, ezért minden információ birtokában lévő Gönczöl-bizottság jelentésében miért nem foglalkozott ezzel a nyilvánvaló törvénysértéssel.

Eredménytelenül zárult nyomozások

A 2006. szeptember 18-21. között és október 23-án történt utcai rendőri intézkedések nyomán indult eljárások, valamint a rendőrök fellépését sérelmező bejelentések kapcsán a TASZ jogsegélyszolgálatához számos megkeresés érkezett, 11 személy védelmét illetve jogi képviseletét látta el a jogvédő civil szervezet.

A 11 főből 8 ellen indult büntető-, illetve szabálysértési eljárás, további három fő ellen eljárás nem indult, viszont ők tettek feljelentést a rendőrök ellen. A büntetőügyekben a TASZ összes ügyfele esetében megszüntették a nyomozást, a szabálysértési ügyekben bírósági döntés született arról, hogy egyikük sem vonható felelősségre. Közülük négyen voltak előzetes letartóztatásban.

A rendőrök ellen tett feljelentések során a 11 főből 7 személy sértetti képviseletét látta el a TASZ, ezekből a nyomozásokból már csak egy van folyamatban. A lezárt nyomozások közül egy esetben sikerült csak azonosítani a rendőröket, a többi eljárást megszüntették, mivel nem sikerült azonosítani az elkövetőket.

Az általa képviselt konkrét ügyekben azt tapasztalta a TASZ, hogy a szeptemberi intézkedések során a tömegoszlatásnál nem biztosítottak megfelelő menekülési útvonalat azoknak, akik el akarták hagyni a helyszínt, számos esetben a rendbontásban részt nem vevő fiatalokat is elfogtak, és formalizált gyanúsítás alapján indítottak ellenük eljárást. Az előzetes letartóztatások után a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben megalázó bánásmódnak vetették alá a fogvatartottakat

NWolf 2012.01.20. 11:27:26

Bodoky László pedig csak pár oknyomozó újságírói díjat kapott azért, mert REBISZeseket szólaltatott meg, és utánajárt a történteknek

Hogyan fordulhatott elő, hogy órákig alázták a tévészékháznál a vidéki rendőröket, és a Rebisz nem avatkozott közbe?

Volt néhány parancsnok, aki jó parancsokat adott ki akkor, de a központból felülbírálták. Ezt a vizsgálat is megállapította. Egy rebiszes parancsnok például össze akarta vonni a csapatokat egy áttöréshez, de leugatták. Hogy ez bénaságból, töketlenségből, vagy tudatosan történt, azt nem tudom megítélni. De voltak olyan jelek, hogy az ésszerű parancsokat, amik működtek volna, a BRFK-n felülbírálták.

Bosszúvágy volt a rendőrökben a tévéostrom után?

Volt aki bosszút akart állni, de a legtöbben félni kezdtek, hogy mi lesz ha ez megismétlődik, és mi lesz ha nem mi győzünk. Lámpavasat emlegettek, többen attól tartottak hogy lincselések is lesznek, mint 1956-ban. A külső szemlélőnek ez ma már nem reális, de akkor olyan volt a hangulat. Ezt követte a három napos megtorlás.

Megtorlás?

Szerintem a szeptember 19-21. között történtek megtorlás volt a tévéostrom miatt.

Nem látták, hogy amazok nem akarnak rájuk támadni?

Álltunk egy láncban, folyamatosan dobáltak minket, be voltunk szűkülve, sok volt az adrenalin. Velünk szemben egy nagyjából 100-150 fős dobáló, randalírozó csapat, és mögötte egy óriási tömeg, az egész összemosódott. Volt olyan szöveg míg a Fidesz nagygyűlés végére vártunk, hogy vadászpuskával, meg íjjal van felszerelve a tömeg, azzal akarnak minket lőni, meg hogy túszt akarnak a rendőrök közül ejteni, ezért a terrorelhárító szolgálat is készenlétbe van helyezve.

Ez szóbeszéd volt, vagy hivatalosan mondták?

Rendesen, rádión mondták.

Tehát hergelték az oszlató rendőröket ezekkel az információkkal?

Nem tudom hogy ez hergelés volt-e, de ha onnan nézzük, az is lehetett. De azt is sokszor bemondták, hogy nem mehetünk tovább, meg kell várni a rendezvény végét.

Lövészként mi volt a feladata?

A kövekkel dobáló, csapágygolyóval csúzlizó, molotov koktéllal támadó embereket kellett kilövöldöznöm.

Hány lövész dolgozott akkor ott?

Körülbelül nyolcan voltunk, két csapatra osztva.

Volt valamiféle parancsuk, hogy hova lőhetnek?

Ez egyéni vérmérséklettől függött. A rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat szerint a végtagokra kell lőni, de ötven méterre nem lehetett ilyen pontosan célozni. Az az igazság hogy én sem lábra lőttem, hanem érzékenyebb pontra, mert egy csomóan be voltak rúgva, be voltak állva, mit ér akkor egy kéz-, vagy láblövés? Harcképtelenné kellett tenni őket.

Voltak sokkal közelebbről leadott, tiszta szemlövések is.

Néhányan oda céloztak, mert az eredményesebb, azon pedig nem gondolkodtak, hogy mi lesz a következménye. Én nem lőttem fejre.

Maguk között tudják, hogy kik lőttek fejre?

Én csak hallomásból tudom.

Nagyjából hány lövést adott le aznap?

Hét doboz lőszert lőttem el, 25 lőszer van egy dobozban. Ebből szerintem körülbelül ötvenszer el is találtam a rendbontókat.

A rendőröket milyen attrocitások érték eközben?

Volt olyan rendőr, akinek eltört a lába, és volt egy rendőrnő, aki összeégett, mert az oldalán voltak a könnygázgránátok, és csúzlival úgy találták el, hogy berobbantak. Ő tartósan nyomorék lett, a mai napig javítgatják. De sokkal kevesebb sérültünk volt aznap, mint a tévéostromnál.

Egy azóta nyilvánosságra került igazságügyi fegyverszakértői vélemény szerint a gumigolyós lőszer, amit használtak, erősebb volt mint az engedélyezett. Tudtak erről?

Igen, a lőszer hatásfoka tényleg nagyobb volt. Ezt a kilencvenes évek óta tudtuk, a rendőrség különleges szolgálatánál dolgozó fegyverbevizsgálók jelezték is a főnökség felé hogy túl erős, alkalmatlan a célra. Mégsem cserélték le.

Csak erőszakos rendbontókra lőttek október 23-án?

Sajnos lőttünk meg olyan embereket is, akiknek semmi köze nem volt a zavargáshoz. Voltak olyanok is, akik célzás nélkül belelőttek a tömegbe. Néhányan nem fogták fel, hogy mit csináltak, akkor már a felgyülemlett feszültség dolgozott. Volt olyan kollégám, aki éles helyzetben mattot kapott, utána pedig ártatlanoknak ment neki. De a média rengeteg olyan esetet kiragadott, amikor az előzményt nem mutatták, például az egyik kollégám fejberúgott valakit, ezt rengetegszer mutatták a tévében, de azt nem, hogy előtte dobált minket az illető. Ez persze nem szépíti meg a dolgokat, a fejlövések, csonttörések elítélendők. És a politika is benne van, október 23-án szerintem meg akarták mutatni annak a tömegnek hogy ki az úr, és hogy nem a Fidesz a nyerő.

index.hu/belfold/2010/01/18/en_nem_lottem_fejre/

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.01.20. 12:46:16

Egy másik szerencsétlen áldozat jobb szemére részleges látáskiesést szenvedett, azaz periférikusan nem lát teljesen jobbra. Hárommilió forint kártérítést kapott.

Állítása szerint balhézni ment fel, nevetve mesélte, mennyire megérte.

mindig igazamva 2012.01.20. 12:55:15

NWOLF: látom, megfogtad a blog lényegét

Andráska8 2012.01.20. 16:50:26

Ez a árt három százalékot sem fog kapni. (Szerintem az előzőn sem kapott), csak nagy volt a forgalom az utolsó héten a Fidesz és az LMP irodák között. Talán ezt hálálta meg naponta Schiffer.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.01.20. 20:15:11

@jenőke: két évet vártam. Nincs több időm: még pár évtized, és meghalok.

Gabbesz 2012.01.21. 06:00:16

Azért az elég durva, hogy mára eljutottunk oda, hogy nincs olyan párt, akire egy liberális szavazhatna. (Amellett, hogy ez a Viktor-függőknek még szitokszó is). Most tényleg maradtak a Feriék?

Fabius 2012.01.21. 14:33:28

@jenőke:

Igaza van Humpinak, nincs mire várni. Én is vártam másfél évet, és nem csak kritizáltam vég nélkül hanem számtalanszor elmondtam mit kéne jobban, hatékonyabban, eredményesebben csinálni.

Kár értük. Itt a kerületiek kaparnak, csinálnák, de ez a maroknyi ember magasan felülmúlja a párt átlagát.

Szúrófény 2014.04.25. 06:09:48

A ma politika üzletben utazni kívánók "mindenre képesnek" tartják magukat! Gazemberség elkövetésében igaz is!
Mit kíván a Magyar Nemzet! Ha valódi változást akartok:

1. Minden választásra jelölt előzetes átvilágítását!
2. Aki a MSZMP ben, tisztséget betöltő, besúgó, privatizáló, haszonélvező volt, nem jelölhető!
3. Kettős állampolgárságú, szabadkőműves, galíciai gyökerű, nem jelölhető!
4. Akinek ilyen tudomására jut, jelezni köteles!
5. A jelölő, jelöltjéért felelősséget vállalni köteles!
6. Az utólag kiderült, választásra alkalmatlanságnál, lemondatni, visszahívni, tisztségétől megfosztani! Közéleti választott tisztségtől eltiltani!
7. Amely választott tisztség viselőjére tudatos hazugság ténye rábizonyítható, tisztségéből felmentendő! Országgyűlési képviselő, állami tisztséget betöltő!
8. Agyagi visszaélés, korrupciós juttatás adása- elfogadása, állásvesztéssel büntetendő!
süti beállítások módosítása