Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Hoffmann Rózsa: a magyar szépség

2012.02.14. 20:01 Humperdickk

Hoffmann Rózsa azt mondta, a kormány oktatáspolitikája az ország felemelkedését szolgálja, amit köztudottan nem szociológusokkal lehet gyorsítani.

Az, hogy szellemileg súlyos kihívásokkal küzdő ázalékállatok, hogy ne mondjuk, papucsállatkák mit gondolnak például a szociológiáról, másodlagosan érdekes szempont, tekintve, hogy az ázalékállatok aránylag ritkán kerülnek abba a csodás megtiszteltetésbe, hogy különböző kormányok államtitkári pozíciókkal kínálják meg őket, pláne az oktatáspolitika ezernyi szépségű, tarka-barka mezején. Ennek egészen egyszerűen az az oka, hogy a kormányzatok (és azok háttéremberei) általában papucsállatkáknál, amőbáknál, vízibolháknál árnyaltabb értelmi képességekkel rendelkeznek – például nem csak akkor csapkodnak a csillóikkal, ha valami ehető kerül a közelükbe, hanem például a vezér látványa felett érzett spontán örömüket is ki tudják fejezni ezzel a módszerrel, ha muszáj. És hogyne lenne muszáj.

Olyik alkalmakkor mégis elképzelhető, hogy egyes fontos kormánypozíciókba szükséges az, hogy, hogyan is mondjuk finoman, sok tekintetben korlátos gondolkodási potenciájú lényeket ültessünk beléjük. Erre olyankor szokott feltétlenül nagy szükség lenni, ha mi magunk eljutottunk már az omnipotencia legmagasabb fokáig, azaz tudunk mindent a mindentudó hülye gondolkodók nélkül is, és szakértünk mindenhez szakértők nélkül is, és mindent el is tudnánk intézni is, egy füst alatt, tehát felettébb felesleges, mi több, irracionális mindenféle államtitkárokat, minisztereket, köztársasági elnököket kinevezni pusztán azért, hogy végrehajtsák, amiket parancsolunk nekik. De egyszerre mindenhol nem lehetünk, de ez a kisebbik baj: nagyobb, hogy velünk ellentétben a világ buta, semmit nem ért, ami miatt el is van maradva mélységesen, és ezért hát mindenféle buta konvenciókkal jön a hatalom egészséges működéséről. Kinevezünk hát a nép örömére nagyon buta, nagyon szervilis, nagyon önálló gondolkodásra nagyon képtelen majmokat – hogy a példánál maradjunk: bohócügyi államtitkárokat –, mintegy saját lényünk, lényegünk, sőt, leglényegünk virtuális kivetítődéséül! A leglényegülés átérzéséhez ugyanis elengedhetetlen, hogy az átlényegülés alanya, célpontja, végpontja, hogy tovább ne menjünk, véglénye teljes egészében olyan hülye legyen, hogy amit belemondok neki az arcába hóttkomolyan, azt ő készpénznek vegye, és amikor vissza kell mondani a nagy nyilvánosság előtt, meggyőzően vissza is mondja. Mert színészkedni, na azt aztán nem tud. Ahhoz is hülye, tudniillik.

A példa kedvéért: tegyük fel, hogy azt mondom a kedvenc véglényeimnek meghitt, szűk körben, hogy szörnyű, háromlábú és hárombetűs (IMF, CNN, MTK stb.) puccskísérletek árasztották el a hont, de én levertem őket, mint az a bizonyos ingyenélő látássérült rokkantnyugdíjas a poharat. Ezt követően én, a vezérhülye elvárom, hogy a kedves droid ne gondolkodjon, hanem megfelelő időben elugassa azzal a buta arcával, ami van neki azt, amit elmondtam neki. És persze pontosan azt. Az persze nem baj, ha kicsit cifrázza, vagy ha mondjuk a három lábból csak kettőre, sőt, csak egyre emlékszik – már ha persze ki tudja tölteni a maradék két lábat valami tartalmassal, mondjuk belemondja fröcsögő nyálú artikulálással a kamerába háromszor, hogy ultraliberális, ultraliberális, ultraliberális. Igaz persze, hogy annak, hogy ultraliberális, nincs sok értelme, hogy ez olyan, mint a hiperéletmentő, vagy a szuperhalál: ha valaki liberális, az liberális, azt nem lehet fokozni, de van benne egy csúnya szó (ti. a liberális), valamint sikerült mégis fokozó módba tenni (a liberálisabblegliberálisabb bénán hangzana), tehát mission accomplished. Butafejű idióta következő szintre léphet.

Namármost: ha én például azt mondom a véglénynek, hogy jogász-fogász nem doktor, illetve a szociológus nem termel lófaszt se, akkor az ázalék nem mérlegel, ellenben visszamondja híven. Ergó nem nézi meg a vikipédán, mi az a szociológus, tehát nem is értesül róla, hogy ha valaki mondjuk azt szeretné tudni, mifasz legyen a 2012-es államilag finanszírozott felvételi keretszámokkal, akkor megkér egy szociológus szakértői csapatot, hogy ugyan, készítene neki egy fasza kis felmérést (diagramokkal, ábrákkal, megállapításokkal), hogy miből van hiány, meg hogy miből kéne, hogy kevesebb legyen, meg mi az, ami a szociológiai tapasztalatok, a szakirodalom, egyéb bölcsészfasság (társadalomtudomány, mindegy) szerint kifizetődő. Azaz: hogy pénzt csinál. Hogy azt ne mondjam: pénzt termel. És igen, a szociológus. És igen, azt: pénzt.

De persze ha ez engem nem érdekel, hanem inkább továbbra is baszok rá, mivel  utálom a szociológusgeciket a vérbe és punktum, akkor persze tárgytalan, és elnézést, hogy beleszóltunk. Tessék nyugodtan tovább hülyének lenni!

4 komment

Címkék: szociológia felsőoktatási törvény hoffmannrózsa

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr694105356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyfejű 2012.02.15. 09:19:24

Szabó Károly. A jövő történelme című könyvében vizsgálják a főhősök, hogy azonos induló feltételek mellett miért prosperál egy magáncég, miközben az állami vállalat tönkremegy.
A végén arra a megállapításra jutnak, hogy kizárólag a személyzeti politika tehet az egészről, mivel az állami vállalatnál csak a főnöknél hülyébb-butább beosztottakat vesznek fel, miközben a magáncégnél a főnöknél okosabb beosztottakat alkalmaznak.
Mindezt 1986-ban állapította meg a szerző. Ahogy látjuk, tapasztaljuk, az élet fényesen bizonyítja a negyedszázados megállapítást. Fizetünk is rendesen érte, mind anyagilag, mind mentálisan.

mindig igazamva 2012.02.15. 10:43:25

Folytathatnám a példát a legújabb véglény csatasorba állításával:
Orbán: marcell! mond szépen utánam, hogy 47 ezer fotintból meg lehet élni.

zsiga marcell: "47 ezer forintból meg lehet élni"

orbán: ügyes kis díszfasz vagy, na ha ezt el tudod mondani legalább kétszer, adok neked havi kb másfél millát, na mit szólsz? menni fog?!

zsiga: ühűűűm, főnök! Kitartás, nyalom a segged!Megyek!

NYJetsTD 2012.02.15. 12:12:57

Humpi ma bedurrant : )))

De akkor folytassuk. Magáncégnél ha veszteséges, nincs prémium, buksisimogatás, felfelé buktatás. Van viszont ajtó nyitás, seggbe rúgás.

Kormányzati illetve állami pozícióba viszont csak a nyelvcsapások száma alapján juttatnak embereket. Bukta onnan már nincs, legfeljebb egy másik cég vagy hivatal bársonyszéke. Lásd az örökös átmentő bajnok Kocsis Isti. Mi az a vezérigazgatói poszt, amit ő még nem töltött be?

Rózsánk pedig a tökéletes megtestesítője a mai Magyarországnak. Rózsaszín álmok, lefelé ellentmondás nem tűrés, felfelé szolgai alázat, szakértelem a hetvenes évek színvonalán...
Az oktatásunk szétverésének eredménye pedig már öt-hat éven belül látszódni fog... Csodás időszak elé nézünk...

Mariann19 2012.02.15. 19:03:33

@egyfejű: Nagyon jó, hogy ezt az alapvető kérdést dobtad fel. Mindennek az alapja a személyzeti munka színvonala, az ezt végző szakemberek hozzáértése. Ha ez meg van, már remélni lehet, hogy a vezető kiválasztása és a hozzá rendelt beosztottak minősége megfelel az adott feladatokhoz.A szakmai hozzáértés alap kell, hogy legyen. A leglényegesebb feltétel - különösen vezetői beosztásnál - olyan kivételes vezetői készség megléte, melyet csak a nagyon hozzáértők tudnak a kiválasztásnál megállapítani.Tapasztalataim szerint ezen a területen Magyyarország gyermekcipőben jár. Utánoz nyugati technikákat, melyek inkább külsődlegesek, nem veszi figyelembe a hazai jellemzőket, inkább majmolásnak tünnek ezek a gyakorlatok.Amit én fontosnak tartanék:Fellépés , kapcsolat teremtés, műveltség, kommunikációs készség, folyamatos önkontroll, és a legfontosabb, amit megkérdeznék:A vezetői munka ars poeticája. Mire építi, mi az alapja. Mennyire fontos benne az emberi méltóság kérdése, döntésekben mi a fő motíváció, kollektív döntést preferál, vagy az egy személyi felelősséggel járót?E néhány szempont felsorolását azért tettem meg, mert ezek fontosnak tünnek, csak sajnos a gyakorlati életben nem érvényesülnek, mert a kiválasztók nem alkalmasak erre a feladatra.
süti beállítások módosítása