Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Húzzuk az ívet

2012.10.07. 22:05 Humperdickk

A lenti videó végén egy kisfiút az álmairól kérdezi a kíváncsi riporter. Hogy mi akar lenni, hogy „mi leszel, ha nagy leszel”. A kisfiú hegesztő akar lenni. Vagy focista. De mégis inkább hegesztő.

cigánygyerek.png

(Videó letölthető innen.)

A kisfiú hatodikos elemista, bevallása szerint közepes tanuló, bár vannak azért kettesei is. Az interjú során rögzítésre került továbbá, hogy cigány.

A kisfiú nem tudja, hogy annak az esélye, hogy egy cigánygyerek megjelenjen a középfokú oktatásban, harmincnyolc százalék. (Forrás innen.) Nem épp esélytelen tehát, hogy ő is hegesztő lesz, de alaposan bele kell húznia, ha el akarja érni élete nagy álmát, a villamos ívhegesztést.

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de érdemes tudni, hogy villamos ívhegesztéskor ív keletkezik, amely az egyik anyagot az ív keletkezési helyén megömleszti. Ezzel ívet lehet húzni, amelynek hőhatása az összeolvasztandó darab szélét megolvasztja. A pálca lecsepegő ömledéke szolgál a varrat feltöltésére, így a két matéria együvé válik. (Bővebben: wiki.)

Erről persze a fenti videó végén szereplő kisfiú mit se tud. Ő annyit tud, hogy ő nem tanulhat együtt a „magyarokkal”, mert ő cigány, és különben is, egyelőre sanszos ez a hegesztés-dolog is, mert ahhoz sokat kell tanulni, hogy igazi hegesztő legyen az emberből.

Nem, nem agysebész, nem elméleti fizikus. Hegesztő.

A fenti videón szereplő kisfiú feltehetően azt sem tudja, mit csinál egy agysebész, és mit sem tud a Higgs-bozonról se. Látott viszont már embereket hegeszteni, és, gondolom, azóta is vágyakozóan gondol vissza rájuk, a szutykos férfiakra, akik fejükön azzal a tuti maszkkal varrják azokat a nagy, durva fémeket. Nem beszélve a cirpelő hangról, meg a vakító világosságról.

Gyönyörű.

A kisfiú nem lesz hegesztő. Kettő az egyhez merem fogadni, hogy tíz év múlva is ugyanott fogja gyűjtögetni a tűzifát, a színesfémet, a szomszéd faluból a tyúkokat: igen, lopni fog. És a kisfiú nem lesz agysebész sem. Mert ahhoz, hogy agysebész legyen, a jelenlegi felsőoktatás-politika szerint tízmilliós hitelt kell felvennie, hogy majd egy lerohadt, szarral és gennyel és szegénységgel összekent, állami magyar kórházban kelljen lehúznia legalább tizenkét évet, és mindezt alig többért, mint a minimálbér. És csak aztán mehet külföldre, ahol megbecsülik.

De persze csak akkor, ha nem cigány. Mert ha cigány, ennek az esélye már a statisztikailag nem kifejezhető tartományokban mozog.

Annak az esélye, hogy 2014-ben elzavarjuk ezt a gonosz, tehetségtelen, arrogáns gengszterbandát, szintén csekély. Hiszen átírták a térképeket, egypártosították az választási gittegyleteket kilenc évre,  egyfordulósították és részvételiküszöbtelenítették a procedúrát, amin lényegében bárki indulhat, de amin lényegében bárki nem szavazhat. Mindent megtettek, hogy ne akarjuk azt a kis cigánygyereket végre az ingyenmalacon kívül normális esélyhez juttatni: szétverték a tanodákat, államosították a kisiskoláikat, és hagyják masírozni ellenük a zsebnácijaikat. Most még megvágják a segélyeket is. Hogy jusson a gazdaggyereknek adókedvezményre, meg szupervékony ájpodnyócra. Nem leszünk gyarmat, tudniillik.

És most azt akarják, hogy regisztráljunk. Azt kérdik, hogy akarunk-e élni egy alapjogunkkal. Tulajdonképpen azt akarják, hogy jelezzük: igen, mi is akarunk élni. Az is egy alapjog. De mert hiába vagyunk rajta az íven: az nem elég. Fel is kell íratni rá magunk, még egyszer.

Rá fogjuk íratni.

Nem tudom, mondtam-e, de villamos ívhegesztéskor ív keletkezik, amely az egyik anyagot az ív keletkezési helyén megömleszti. Ezzel ívet lehet húzni, amelynek hőhatása az összeolvasztandó darab szélét megolvasztja. A pálca lecsepegő ömledéke szolgál a varrat feltöltésére, így a két matéria együvé válik. Bármilyen különbözőnek is tűnt korábban.

De szép is lenne.

7 komment

Címkék: fidesz regisztráció cigány diktatúra ívhegesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr744825588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indazs 2012.10.08. 09:22:09

Ez nagyon ott van! Gratulálok a szerzőnek!

Mostly Harmless 2012.10.09. 19:12:17

60000 Ft.
ennyit költöttem 6 centi vastag üveggyapot hangszigetelésre, amikor egy szegény, elnyomott kisebbségi nagycsalád költözött a mellettünk lévő lépcsőházba falszomszédomul.
azóta újra tudok aludni.
néha.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.10.10. 09:01:09

@Mostly Harmless: akkor neked most jó. Büszkék vagyunk rád mindannyian.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.10. 17:29:18

Mondjuk alighanem mi vagyunk az egyetlen ország az egész kibaszott Univerzumban (Viktor hallod? Rekord, bazdmeg!), ahol úgy óhajtanak fejlődni, hogy leépítik az oktatást, és nekiállnak ipari méretekben analfabétákat termelni. Mondjuk én a tegnapi "Bazd meg, IMF!" médiagengszterizmus után már tényleg semmin sem lepődök meg.

@Humperdickk:

Egy kis idegnyugtató, hogy lásd, törődök veled:
figaro.postr.hu/bachanalia

:D

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.10. 17:31:24

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

Mondjuk a szóismétlés meg mondjuk öreg hiba.
süti beállítások módosítása