Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Ne hazudj, Matolcsy!

2010.11.24. 10:34 Humperdickk

Azt mondja ez a szellemi fogyatékos sérültnek kinéző matolcsigyerek, hogy meg fog szűnni a harmadik (második? sosetudom) pillér, adjam neki oda azt a majd kétmilliót, ami eddig összegyűlt a magánnyugdíjpénztári számlámon. Bár biztos nem olvassa ezt a blogot (abban sem vagyok teljesen biztos, tud-e egyáltalán olvasni), megpróbálom értelmesen összefoglalni neki, miért nem kapja meg a pénzt, azaz miért húzzon el az idiótákhoz méltó vigyorával a vérbe.

    1. Az a pénz az enyimé, névre szól. Előbb tehát teremtse meg az egyéni számlás rendszer feltételeit!
    2. Az a pénz kamatozik, szemben a forinttal, ami inflálódik. Azaz: előbb ígérjen legalább 1%-os, svájci frank vagy euró alapú (reál)hozamot, amit tűzön-vízen keresztül jóváír a számlámon!
    3. Innen már csak egy lépés, hogy tegye lehetővé a pénzem örökölhetőségét, hogy ha méltóztatok megdögleni 65(!) éves korom, tehát a nyugdíjbalépésem előtt, gyermekeim hozzájussanak (nyugdíj)megtakarításomhoz.
    4. Bizonyítsa be számokkal, tényekkel, más országokból vett példákkal, mi fogja azt okozni, hogy 29(!) év múlva ez a felosztó-kiróvó rendszer önfenntartó lesz, hogy a fenti feltételek teljesülhessenek! (Hogy ne a 130 éve alapított, a világ 70 országában 180 ezer munkatársat foglalkoztató és 765 milliárd euró vagyont kezelő német(!) biztosítóban bízzak!)

Ha mindezeket megteremti, lemondok még a belengetett készpénzről is. (Ez is milyen: „adok neked pénztet, ha odaadod nekem gyermekeid jussát, magánnyugdíjpénztári megtakarításod”… És figyeljük meg, lesz, aki odaadja…)

Már csak egyetlen feltétel marad. Győzzön meg arról, hogy miért kellene bíznom az államban! Abban, amelyik hárommillió állampolgárát emésztette el a II. Világháborúban, amelyik rettenetes diktatúrába taszította a maradékot az ötvenes években, és abban, amelyik több mint 30 éven keresztül tartotta szolgasorban azokat, akik maradni merészeltek 56 után. Vagy amelyik bevezetett egy nyugdíjrendszert, amit 13 (nem 29!) év múlva szétver.

Vagy amelynek vezére hat hónapja még azt ígérte, hogy megvédi a nyugdíjpénztárakat.

20 komment

Címkék: fidesz hazugság nyugdíj magánnyugdíjpénztár

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr332469840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

énsetudom 2011.08.17. 16:01:31

Rossz oldalról közelíted az egész magánnyugdíj ügyet!

A pénz nem a tiéd, amit befizetsz!!
Ha az a tiéd lenne, akkor a mai öregek miből kapnának nyugdíjat!? Ők is fizettek ám be sok-sok éven át.
A nyugdíj valamilyen szinten a szolidaritásról is kéne, hogy szóljon. Arról, hogy aki öreg és már nem tud dolgozni, azt tartsuk el. Még akkor is ha azt a pénzt már rég elköltöttük, amit ő fizetett be. A nyugdíj az nem egy megtakarítás! Az egy szolidaritáson alapuló szociális juttatás.(segítsük azt, aki már maga nem képes rá)
Ha abból indulunk ki, hogy a nyugdíj az öregek eltartását szolgálja, akkor az is indokolható, hogy miért nem örökölhető. (illetve házastárs kap majd özvegyi nyugdíjat, ha ő majd öreg lesz és már nem dolgozik)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.17. 16:19:56

@énsetudom: olvasd el a törvényt még egyszer. Valamint fizess egyszer járulékot, és látni fogod, mi a különbésg a nyugdíjjárulék és a magánnyugdíjpénztári hozzájárulás között.

A nyugdíjasok nyugdíját eddig is fizettem, ezután is fogom. Csak ezután nem kapok cserébe semmit. Te meg igen.

Gondold végig.

énsetudom 2011.08.18. 09:49:47

@Humperdickk:
Teljesen mindegy, hogy mi a neve az adott levonásnak. Úgyis levonják a béredből. A lényeg, hogy x%-ot elvesznek tőled. Mindenkitől x-et.
A baj az, hogy a nyugdíjasok nyugdíja nem jön ki csak a munkáltató által befizetett részből. Ezért kell a bruttó bérből levont rész is. (tudom ez szomorú, de adottság) Tehát te, már nem fizeted olyan mértékben az nyugdíjasok nyugdíját mint azok akik kiléptek a MNYP-ból. (gondolom maradtál tag, abból, hogy azt írtad, nem kapok cserébe semmit)Ezért nem fogsz kapni az államtól nyugdíjat. Én azért fogok kapni, mert én nem megtakarítok, hanem fizetem a mai nyugdíjasok nyugdíját. (nagyobb mértékben, mint te)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.18. 10:38:01

@énsetudom: nem teljesen mindegy, mi a neve a levonásnak, különben egyházadónak vagy özv. Kovács Mariskénak is hívhatnák. Azért hívták így, mert az volt, ami. Ez a jogban elég fontos dolog.

Mint ahogy az a törvény se mindegy, amibe beleírták, hogy az magántulajdon (1997. évi LXXXII. törvény a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról, 5. §):

"(4) A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető."
(net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700082.tv)

Továbbá: ha a nyugdíjasok nyugdíja nem jön ki, kapjanak kevesebbet, vagy kapjanak másból. Mondjuk a közmédia töblettámogatása helyett mehetne arra is a pénz. Nem beszélve arról, hogy én is csak akkora bért kapok a munkáltatómtól, amire futja neki, hiába is dolgoznék többet. Ez van, ebből kell gazdálkodni, és erről senki sem tehet.

Még továbbá: én is fizetem a nyugdíjasok nyugdíját! 24%-ot vonnak a bruttó bérem után. A tied után meg 34-et, ami valóban tízzel több, de az tényleg igazságos, hogy én nem kapok nyugdíjat a 24-ért, te meg igen a 34-ért?

És még tovább: majd amikor harminc év múlva nekem nem kell nyugdíjat adnod, mert megoldom önállóan, azzal leveszek egy terhet az állam válláról, és ráadásul pontosan annyi nyugdíjat ad nekem a (német) biztosító, amennyit befizetéseim alapján megérdemlek. Szemben veled, aki tartani fogod a markod akkor is, ha feleannyi nyugdíjra sem lennél jogosult. Szégyelld magad, előre is.

Figyelj, szerintem add föl. Ebben a vitában nem győzhetsz, főleg, hogy felkészületlenül érkezel. Hidd el, nekem kellemetlen, hogy megalázlak, mert igazából jó szívem van. Csak titkolom.

énsetudom 2011.08.18. 12:29:21

Értem én, hogy azt a kb.70 %-ot neked is meg kellene kapnod, hiszen továbbra is vonják tőled. De ha ezt így hagyták volna, akkor nem léptek volna át annyian "önként".
Mint írtam erre azért volt szükség, mert a 24%-ból nem önfenntartható a rendszer, ahhoz sokkal több munkavállaló kéne.
Harminc év múlva te a 10%-ból megtakarított részből nem sok mindent fogsz csinálni. Jó esetben nem is jön egy olyan nagy válság, hogy a tőzsdén lenullázzák a pénzed és esetleg csődbe megy a pénztárad. (mint ahogy az USA-ban pár éve láthattuk, történt ilyen)Tehát nem biztos, hogy feltétlenül jól döntöttél.

egyfejű 2011.08.18. 15:29:23

@énsetudom: szerintem aki itten rosszul döntött, az Te voltál. Mondjuk, amikor valaki ennyire nem érti a szétvert rendszer léynegét, és még mindig ebbe az "eltőzsdézik" mantrába kapaszkodik, annál nem is jöhetett más döntés szóba.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.18. 22:10:19

@énsetudom: 24%-ból fent lehetett volna tartani a nyugdíjrendszer 70%-át. Csak várni kellett volna, amíg nyugdíjba mennek a magánosok és kihalnak a nem magánosok. Plusz a manyup pénzek tőkefedezet biztosítanak a magyar tőzsdei vállalkozásoknak, plusz ingyen hitelt adnak az államnak. Mivel kötelező volt nekik, nem válogathattak. Ezért is volt ilyen "szar" a hozam.

Ettől függetlenül nekem harminc év múlva mai értéken számolva negyven millióm lesz. Neked mennyi? Kérd meg a matolcsi feleségét, kiszámolja neked!

Gazdasági válság átlag nyolcvan évente van. És Amerikában is csak azok bukták el a pénzük EGY NAGY RÉSZÉT (nem, nem az egészet), akik éppen akkor mentek volna nyugdíjba. Egy évvel később már ugyanannyi pénzük volt.

De nem ez a lényeg: megérted, hogy "meg kéne kapnom" a 70%-ot, de akkor nem léptek volna vissza az emberek önként... Totális káosz van a fejedben, úgyhogy engedd meg, hogy lefordítsam: "jogos, hogy sárba tiporják a jogaidat és másodrendű állampolgárként kezelnek, mert így nem lehetett volna megzsarolni azt a sok szép magyar embert."

Gondolkodj el ezen. Stasbourg is éppen ezt teszi. Borítékolható eredménnyel.

énsetudom 2011.08.22. 08:45:13

Amikor befizetsz a MNYP-ba 100 forintot, akkor csak a 95 forintot fektetik be neked. Az 5 forint a működési és blabala... ktg-ek. (magyarul profit)

Amikor reálhozamot számolunk, akkor a 95 % ra számolják ki vagy a 100-ra? Mert ez rohadtul nem mindegy ám!! (amit én találtam kalkulátort a neten az a 95-tel számol
Na először is ezt tisztázzuk és utána majd folytatjuk az értekezést, hogy valóban baromi jó dolog volt-e a MNYP-i tagnak lenni.

egyfejű 2011.08.22. 09:02:21

@énsetudom: amikor az állami rendszerbe fizetsz be, akkor nincs költség? Ezt a mellédumát megint. Azon valóban lehetne polemizálni, hogy a költségeket jól lőtték-e be a törvényekben, de nem látok vitaalapot.
Fentebb már írtam, idézem magam: "amikor valaki ennyire nem érti a szétvert rendszer léynegét". "Eltőzsdézték" meg pfuj profit papagájkommandó.

énsetudom 2011.08.22. 09:04:44

@egyfejű: szerinted egy állami nyugdíjkezelőnek lényege, hogy profitot termeljen?
Ő költ súlyos milliárdokat pl. marketingre?

énsetudom 2011.08.22. 09:05:58

@egyfejű: Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nyilván van működési ktg. ott is. Csak nem kéne 5% legyen mint a magán változatnál.

egyfejű 2011.08.22. 09:16:20

@énsetudom: most mennyi arrafele a működési költség? Van valami számod? Szerintem vastagon több, mint a befizetések 5%-a.
A profit termelés miért bűn amúgy? A felosztó-kirovó rendszer a társadalom elöregedése miatt egyre kisebb fejenkénti összeget eredményez, így nem ártana, ha az állami nyugdíjalap is némi pluszforrások után nézne. :)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.22. 10:16:29

@énsetudom: a működési költség nem a profit. Az a működési költség.Ami egyébként 4,5% lehetett maximum. A Bajnaiék ezért kockázatvállalást is akartak megkövetelni, de ezt a fidesz a sólyomemberrel megfúrta, az azóta is legendás "a szocialisták privatizálni akarják a nyugdíjpénztárakat" szlogennel. (Azaz: magánosítani a magánnyugdíjat. Hogyne.) A működési költség egyébként most mért kevesebb, mint 1%.

Nem tudom, hogy a kalkulátor hogy számol, de nem is érdekel. Azon a papíron, amit én kaptam, rajta van az összes befizetésem egy mésik összeg társaságában, ami a jelenleg felhalmozott tőkéről ad értékes útmutatást. Ez nálam inflációt meghaladó mértékben több, mint a befizetés, tehát én elégedett vagyok.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.08.22. 10:22:08

@énsetudom: nem az a dolga az államinak, hogy profitot termeljen? Hanem az a dolga, hogy veszteséges legyen, hogy hiteleket kelljen felvenni a rossz működése miatt? (A manyup miatti bevételkiesés csak egy részét képezte a nyugdíjkassza hiányának. És igen kis részét, legalábbis gyurcsányi és Bajnai előtt.)

Igen! Persze, hogy az a dolga! Ha inflációt csinál, kutya kötelessége az én nyugdíjbefizetéseimmel úgy sáfárkodni, hogy a működési költség levonása után én legalább akkora, ha nem több nyugdíjat kapjak, mint az öregapám. Különben megette e fene az egészet.

Ami meg a marketinget illeti: a sok kurva pártot meg egyházat ki finanszírozza? Az nem marketing, hanem mi? Mi közöm a másik imádkozásához? Az is olyan költség, ami nem lenne kötelező.

énsetudom 2011.08.22. 11:07:15

Profit:

Termeljenek profitot, csak ne az legyen a profitja, hogy leemel 5%-ot, hanem a megtakarítás részen szerzett hozam egy része legyen az övé.

Amikor megnézed Humperdick az összes befizetésed, hozamodat és marha elégedett vagy, akkor remélem kamatos kamattal számolsz. És után számolj egyszer majd úgyis, hogy a 5%-kok is kamatoztak volna. Hát lehet, hogy akkor már nincs is reálhozamod.?

"Ami meg a marketinget illeti: a sok kurva pártot meg egyházat ki finanszírozza? Az nem marketing, hanem mi? Mi közöm a másik imádkozásához? Az is olyan költség, ami nem lenne kötelező. "
Akkor nyugodtam költsenek erre is?? Vagy miért hoztad fel ezen példákat? Amúgy mérget vehetsz rá, hogy a marketing az pl. a működés része.

Tudod mi volt nagyon gáz az egész MNYP-ros dologgal kapcsolatban? Az, hogy én nem dönthettem arról, hogy akarom-e? Kötelező volt!
Mert ha te bízol a német biztosítódban akkor hagyd, hogy befektessen a pénzed. De én nem szeretném.

Mi az az 1%? A működési költség?

egyfejű 2011.08.22. 11:16:17

@énsetudom: "ne az legyen a profitja, hogy leemel 5%-ot", mondom, papagájkommandó. Törvény engedélyezte ezt az összeget. Milyen érdekes, nem igazán volt nagy berzenkedés ez ellen, amíg az állam úgy nem döntött, hogy einstand.
A kötelező volta valóban kissé zavaró lehetett, de nem óhajtunk a magunk részéről takarékoskodni. Mivel a befizetések miatt kár nem ért, ez csak utólagos okoskodás. Gondolom a zebránál sem szeretsz körülnézni, bár az is kötelező és a Te érdekedet szolgálja.

énsetudom 2011.08.22. 11:36:39

@egyfejű:
Te tényleg nem érzed a különbséget a között, hogy mindenképp van profitja meg a között, hogy csak akkor ha nekem is termelt hozamot??? Abban az évben

Nem ért kár? Hogyhogy nem kapok reálhozamot a postától? Pedig a nagy megbízható múltú német biztósítónál voltam.

Én nem azt mondtam, hogy én tőlem ne vonják azt az x%-ot, hanem azt, hogy az enyémre ne német atombiztos pénztár vigyázzon, hanem az állam.

A zebrás példa elég gagyi lett:-)

egyfejű 2011.08.22. 11:40:39

@énsetudom: Humpit idézném: "Ami egyébként 4,5% lehetett maximum. A Bajnaiék ezért kockázatvállalást is akartak megkövetelni, de ezt a fidesz a sólyomemberrel megfúrta"
Az sajnálatos, hogy nem voltál a 80%-ban. Lehet rosszul választottál pénztárat. Mert arra lehetőséged volt, hogy váltsál. Nem tetted, így jártál.
Példát értetted, annak az a lényege.

egyfejű 2011.08.25. 09:21:23

"A működési költség valójában még ennél is több volt, inflációval számolva (ahogy Selmeczinek nem sikerült) 196 milliárd forint, azonban ez nem érte el a tagonkénti havi 500 forintot. Ez pedig semmiképpen sem nevezhető magasnak."
tenytar.blog.hu/2011/08/24/szamolni_tudni_kell_ene?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_08_25&utm_campaign=index
süti beállítások módosítása