Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Az alkotmányozók tizenkét pontatlansága

2011.02.14. 11:07 Humperdickk

Kedves Joci és Kati!

Hallom, meg akarjátok kérdezni a zembereket, küldtök nekik kérdőívet. Ne küldjétek ki, felesleges, olvastam a kérdéseket, fos az egész, úgy ahogy van. Elmagyarázom, miért, bár tudom, hogy esélytelen, ti politikusok annyira távol álltok a racionális dolgok értelmes feldolgozásától. És nekem most mindegy, hogy gonoszságból teszitek-e, vagy tényleg nincs annyi eszetek, vagy csak el vagytok teljesen borulva politikailag, és már nem láttok tisztán. Mondom, engem ez nem érdekel, és eldönteni innen nem is tudom. A ti dolgotok.

A helyzet ellenben az, hogy a kérdéseitek nagy része megválaszolhatatlan, mivel többértelmű, homályos, kifejtetlen, ill. több kérdést vet fel, mint amennyire választ vár. Lássuk!

  1. Az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e: az attól függ. Ha mondjuk nekem szeretnem kell a Vezért, akkor ne tartalmazza. A Vezért pláne ne tartalmazza.
  2. Korlátozza-e az állam eladósodását: nonszensz, mert már el van adósodva. Attól, hogy benne lesz az alkotmányban, ez nem fog változni. Akkor sem, ha toporzékolni kezdtek. A hiszti nem megoldás, ezt a négy éves gyerekem már tudja, átküldjem? Elmagyarázza szívesen.
  3. Vegyen-e védelem alá olyan közös értékeket, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség: ja, hogyne, de mivel szemben, mi elé/fölé helyezve? Mondjuk nekem a tulajdonhoz, vagy az élethez való jog fontosabb. (Mármint az én tulajdonomhoz és életemhez való jogom, a tieteket adjátok, ha akarjátok.) És: mondjátok, "olyan" közös értékeket. Mért, még "milyen" közös értékeket? Erre így hogy lehet válaszolni?
  4. Járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után: ja, és mennyi? És melyik szülőnek? És hogy lesz ez menedzselve? Ezzel kapcsolatban, csak egyetlen kérdés: mi van, ha a gyerek meghal a választás előtt, de a választási értesítő kiküldése után? Szavazhatok egy halott helyett? Vagy be kell mutatni az eleven gyereket? Édesfaszom…
  5. Engedjék-e a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását: mi a gyereknevelés költsége? Barbibaba, minimax-előfizetés belefér? És mi köze ennek az alkotmányhoz? ÁFA mértékét ne tegyük bele?
  6. Az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után: milyen kötelezettséget? És meddig terjedjen az a kötezettség? Mondjuk nem ihatok sört, mert rossz példát látnak a kiskorúak?
  7. Az új alkotmány fejezze-e ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét: persze, fejezze. Mértékegységnek a turult vagy az árvalányhajat javaslom, és legyen az értéke kezdetben mondjuk 42, aztán majd meglátjuk.
  8. Védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét: ja, és majd lerohanjuk Romániát, Szlovákiát stb., ha kivágnak egy fát? Komolyan, ti el is olvassátok, amit írtok?
  9. Védje-e fokozottan a nemzeti vagyont: mitől? Jégesőtől, vagy cunamitól? Vagy hogy el ne lopjátok? ÉS mennyire védje?
  10. Csak átlátható gazdasági hátterű társaságok számára legyen-e nyitva az állami forrásokhoz való hozzájutás, a közbeszerzéseken való részvétel: megint értelmetlen. Mitől lesz valami "átlátható"? Ki látja át? Milyen újabb jogokat akartok adni magatoknak?
  11. Bíróságok számára legyen-e mód a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására: miért, most nincs? És ezt megint miért kell az alkotmányba tenni? Segítek, van az a bétéká, ott kell ilyesmivel baszakodni.
  12. Szankcionálják-e a parlamenti bizottságok előtt való meg nem jelenést: hogyne, a bétékában. De ott is attól függ, mivel. Szerintem mondjuk aki nem jelenik meg, azt nyilvánosan nevessük ki, oksa?

Mondom, hogy ne küldjétek ki azt a fost. Ne csináljatok végleg hülyét magatokból. Nem éri meg..

Remélem, segítettem. Ja: ne köszönjétek meg. Ez a dolgom: segítek, ahol tudok, önként szolgálva a közösséget.

(Úttörők tizenkét pontja, ötödik pont. Emlékeztek még? Ugye, ne vegyük elő újra?)

71 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr52659950

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kultúrált italfogyasztás hét pontya 2011.02.14. 13:01:14

Azér, hogy enberek móggyára igyunk, és mekkülömbösztethetőek legyünk azoktol, akik a szomszéd uccába járnak inni az ottani kocsmába, a kocsmáros kidolgozott eggy munkatervet, amit asztán hét pontba szedett, és kiakasztott a pult fölé, és a Ferenc eszt ...

Trackback: 12 érdemi kérdés és egy új fejezet 2011.02.14. 12:41:52

Miközben magyarázattal együtt közzétesszük alkotmánytervezetünknek III. A jogrendszer fejezetét...III. A jogrendszer - PDF-ben és kommentálható posztban ...meg kell állapítsuk, hogy az alkotmány-előkészítés (a tervezett elfogadási időpont előtt ké...

Trackback: Kétségbe vonható a Fidesz-KDMP alkotmányozási joga? 2011.02.14. 12:26:43

Nagy bajban van a bal és liberális értelmiség, mert az elmúlt 20 év legkártékonyabb 8 éve után az ellenség alkotmányozni fog. Tenni ellene nem nagyon lehet, alternatívája meg szokás szerint nincs az ellenzéknek. Az alternatíva felmutatásához gondolkodn...

Trackback: A nép hangja? Nesztek! 2011.02.14. 12:22:24

Népszavazás nem lesz az új alkotmányról, de a nemzeti konzultációs testület megkérdezi az embereket, hogy az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e, korlátozza-e az állam eladósodását, vegyen-e védelem alá ol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bmw 2011.02.14. 12:19:14

Valamelyik havernak nyomdája van, az már biztos.

baliquez 2011.02.14. 12:26:01

@Bmw: ja, de ahogy elnézem ezt a tucatnyi hagymázos ökörséget amiről azt állítják hogy kérdések, valszeg nem csak postabélyegeket nyom, már ha értitek hogy gondolom.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2011.02.14. 12:27:10

Először azt hittem, hogy ez csak egy vicc, aztán kiderült, hogy mégsem.
Szerintem a Julcsa néni a piacról biztosan tudja a válaszokat, ha te nem is!
Az a cél nálunk, hogy semmilyen pozícióba ne kerüljön olyan ember aki szakmailag legalább konyít ahhoz, amit csinálni kellene - bőven elég, ha hülyeségeket beszél és elég jól lop...

Csm001 2011.02.14. 12:27:49

respect :)

javaslom még az alkotmányba fektetését a nenyi elé térdelve kézenfogva himnuszéneklést az új nemzeti lobogó felvonása alatt naponta háromszor fogmosás után...

Oknyomozó 2011.02.14. 12:33:34

Ezt az ámokfutást eddig is nehéz volt végignézni, hallgatni, elszenvedni.
Ki fogja kibírni 4 éven keresztül?
Tv-t (m1, m2, duna, rtl, tv2, ahol ez megy) eddig sem néztem, újságom nincs, az interneten nagy ívben el fogom kerülni a magyar politikai híreket, hátha nyugodtabb életem lesz.
Mondjuk "hibernálom" magam 2014-ig, aztán ráugrok a hírekre.
Lehet, hogy már nem is magyarul fognak megjelenni a hírek és semmit nem fogok érteni.
Új nemzeti nyelv lesz, új nemzeti fogalmakkal, új nemzeti alkotmány, új nemzeti valuta, új nemzeti kötelező gondolkodás?
Azt se irigylem, aki utánuk jön, mert ezt rendbe rakni nehezebb lesz, mint egy háború utáni újjáépítés.

Jenyei 2011.02.14. 12:33:48

A 7. pont nem akkora ökörség. Persze, igennel vagy nemmel válaszolni nagyon nehéz rá, ha nem tudjuk, hogy ők hogyan képzelik.

Secnir 2011.02.14. 12:35:14

az indexen volt valahol a Parlament bemutatásakor, hogy a szellőzést úgy oldják meg, hogy nagyon okosan egy alagútrendszeren keresztül viszik be a levegőt (így lehűl), majd úgy fújja be az ülésterembe, ill. a szobákba.

szerintem beköltözött az alagútba néhány raszta csávó, és köbméterszám spangliznak, így jutott a T. honanyáknak és honatyáknak is. ha ezt a 'tervezetet' elolvassa egy 15 éves gyerek, az kiröhögi magát, majd beteszi a Lesli Nielsen Összes mellé.

Link Elek 2011.02.14. 12:36:51

torold ki vele a seggedet, fotozd le, tolsd fel az indatfotora

Robinzon Kurzor 2011.02.14. 12:37:55

Tök mindegy: ha kiküldik, ha nem, legalább 4 millióan válaszolnak rá egybehangzóan, tehát legitim az új alkotmány.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.14. 12:40:12

@Jenyei: valójában végső soron egyik pont sem ökörség. (Na jó, a 4-es necces...) Csak váalszolni nem lehet rá, mert nem konkrét egyik kérdés sem.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.02.14. 12:43:42

a szokásos Kamu "konzultáció" mint a nyugdíjasoknak nemrém..és most Ők vannak átverve. Ez is egy nagy színjáték. Egyébkén a kúrva anyját aki kitalálta a gyerekek utáni szavazati voks javaslatát! EZT NEM HAGYJA A NÉP .. Fegyvert fog fogni, amikor már " Minden mindegy lesz! Ha Egyiptomnak sikerült elzavarni a " Uralkodó Diktátort" akkor Magyarországnak is sikerülni fog!!!!!!

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.02.14. 12:44:15

a Fidesz csinálta "saját" alkotmány úgysem lesz legitim..!!!!!
.A Nép nem fogja elismerni,!!!
sőt !!!
hamarosan elzavarja a Nemzeti Szar Kormányt és a Gonosz Nemzeti Törpét is...és jön a SZÁMONKÉRÉS!!!!! Európa és Magyarország fel fog lélegezni! Mosoly és öröm lesz az arcokon!

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.02.14. 12:46:46

Megbízási szerződés alapján, nyílt pályáztatás nélkül dolgozik Balsai István fideszes országgyűlési képviselő fia a Köztársasági Elnöki Hivatalban

a tessék! --megy a korrupció a fideszben is! Ezt vizsgáld vén hülye fasz Balsai!

2011.02.14. 12:47:04

Kötelező zsebpénzt megadóztatást a 8 éven aluli gyerekekre! Jajj nem szóltam, még a végén tényleg belerakják.

igényes 2011.02.14. 12:54:21

Belegondolok, hogy miként lehetett maradni a MNYP-ben. Csak személyes nyilatkozat! Itt meg lehet szavazgatni más nevében. Mondjuk O. Gyözőnek van egy négyes ikre a fiatalkorúak börtönében (17,5 évesek), és másik kettő a javító intézetben. A többi Fóton. De szép lesz!

Ezt a levelet kiküldik, de ezért börtön jár?

Micsoda hülye ez a kérdés, ezzel a baromsággal kezdik?

1.Az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e?

Nagyon szomorú, hogy ez az alkotmányozás ílyen szar emberek kezébe kerülhetett. Munkahelyekkel kellene foglalkozni.

10 millió magyar eddig csak részben élt alkotmány szerint, na majd az Orbán alkotmány egy szaporodást, munkahelyet fog teremteni.

Kérem a kormány fizessen ki minden magyarnak aki válaszol 1 000 000Ft-ot alkotmányozó munkájáért.

Véleményemet kéritek gazemberek, és felveszitek helyettem a pénzt?

Bergeroth 2011.02.14. 12:56:57

Ezzel a fidesz bebizonyította, hogy sem a gazdasághoz nem ért, sem a kommunikációhoz. Egy felelős kormánynak tényleg ez a megfogalmazás a megfelelő hangnem azokkal szemben, akiktől a fizetésüket kapják?
Ezeket a kérdéseket gumicsontként bedobják a népnek, valamelyik havernak a nyomdája pedig nagyon jól jár vele. Nagyjából ennyi a lényege az egésznek.
A beérkezett papírokat, nagy valószínűség szerint át sem fogják olvasni, hanem egyenesen a kukában fognak kikötni. Az állampolgár pedig boldog, mert azt hiszi, hogy ténylegesen beleszólhatott az új alkotmányba. Holott ha tudná, hogy megint át lett baszva...

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.02.14. 12:58:40

12 cigány gyerekes után hány voks jár.....???
A cigány 12gyereke többet ér mint egy nem cigány gyermektelen..?
.vagy az 1 gyerekes?????

ROHADT HÜLYE SZÁJER IS ELMEHET A KÚRVA ANYJÁBA!

igényes 2011.02.14. 13:01:22

Azért fizetünk adót, hogy jogászokat is alkalmazzunk, nehogy már a jogban nem jártas, jogi pályán nem megfelelt politikussá avanzsált tudatlan emberek készítsenek Alkotmányt.

Van néhány megbecsült bíró, ügyész, ügyvéd, politológus stb. Ezek értenek hozzá, de nem a bivalybasznádi kikupált képviselő!

Lovastengerész 2011.02.14. 13:03:34

na igen, és ha még azt is megkérdeznék hogy
"szeretné e Ön hogy szükség esetén az ön lakásába elszállásoljanak egy 12 gyerekes romacsaládot, teljes ellátás kötelezettsége mellett?"
és a válaszok nagy része -ad absurdum- NEM lenne,
akkor ki lehet mutatni hogy mennyire egy rasszista nép a magyar, és egyben legitimizálja az internálótáborok létrehozását is.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.14. 13:03:53

Azért arra kéretik odafigyelni, hogy most az már tényleg legyen mindegy, hogy cigány-e az a gyerek, aki helyett más szavaz. Az enyémek (tudtommal) nem cigányok, mégse akarok helyettük szavazni. Méltóságot, ha kérhetem.

igényes 2011.02.14. 13:07:19

Nem kellene elgondolkodni a magyar népnek, hogy megítélésünk az Orbán miatt szar? Egy ember van a világon Orbán Viktor, akinek a hatalom megtartása érdekében Orbánkotmány kell. Gondolkodjatok!

Secnir 2011.02.14. 13:07:33

1. Az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e:
...ööö... miről szól akkor a XII. fejezet?

2. Korlátozza-e az állam eladósodását:
-nem. mert így gyakorlatilag bármilyen magántulajdont elvehetnek (államosíthatnak), erre való hivatkozással

3. Vegyen-e védelem alá olyan közös értékeket, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség:
-amíg nem dolgozik mindenki, amíg nincs mindenkinek családja, otthona, és rend, addig nem KÖZÖS érték.

4. Járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után:
-nem

5. Engedjék-e a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását:
-eddig kötelező volt. gyereknevelés költségei: pelenka, tápszer, napi 6* étkezés, gyógyszerek, havonta új ruha, cipő: +25% ÁFA kulcs alá esik. Adóügyi kérdés nem az Alkotmányba való.

6. Az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után:
-megfordítanám: a mindenkori jövő nemzedék vállal-e kötelezettséget az éppen jelenlegi után? (tisztes nyugdíj pl.). de nem az Alkotmányba való.

7. Az új alkotmány fejezze-e ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét:
-nem. Magyarországnak vannak határai, kb. Trianon óta. Ezt egy normális demokráciának be kell látnia, fel kell ismernie, és akármennyire is nem tetszik, együtt kell élni vele.

8. Védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét:
-védje. arra ott a WWF és a Greenpeace, fizessen nekik havídíjat. De az nem az Alkotmányba való.

9. Védje-e fokozottan a nemzeti vagyont:
-persze. vegyük elő a BTK-t, és iktassuk bele a megfelelő paragrafusokat. nem az Alkotmányba való

10. Csak átlátható gazdasági hátterű társaságok számára legyen-e nyitva az állami forrásokhoz való hozzájutás, a közbeszerzéseken való részvétel:
-módosítanám a kérdést: Csak átlátható gazdasági hátterű társaságok működhessenek? de ez sem az Alkotmányba való.

11. Bíróságok számára legyen-e mód a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására:
-akkor amit eddig csináltak, az alkotmányellenes volt? nem az Alkotmányba való

12. Szankcionálják-e a parlamenti bizottságok előtt való meg nem jelenést:
-persze. vegyük elő a BTK-t, és iktassuk bele a megfelelő paragrafusokat. nem az Alkotmányba való

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.02.14. 13:10:53

arra gondoltam, hogy szavaztassuk meg népszavazáson a paksi atomerőmű biztonsági rendszerének fontosabb új elemeit, a térd keresztszalag műtét következő generációs engedélyezett technikáit, és egyúttal emeljük meg alkotmányosan a fény sebességét is.

komolyan mondom, ekkora idiótákat nem látott a világ. most akkor vannak terveik vagy nincsenek? ha vannak, akkor mi a faxért szavazunk? ha nincs, akkor mi a rossebet keresnek 2/3-dal a parlamentben?

hát azért vanak ott, mert azok a szerencsétlen debilek beszavazták őket, akiknek a véleményét most az alkotmánnyal kapcsolatban kikérik. vak vezet világtalant. és elnézést kérek a vakoktól.

ideje emigrálni, amíg nem késő.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.02.14. 13:12:14

"Oszt, most a Balsai vizsgálja e a saját fia " bekorrumpálását" közbeszerzés nélkül az Sicc Palkó hoz.az " aláíró" -hoz........ ???????? Elszámoltatja e saját magát????

Cook kapitány 2011.02.14. 13:15:34

Szerintem nem teljesen hülye kérdések. A probléma inkább az, hogy ezekre a kérdésekre csak igen kevés ember tud jól megfontolt, jogilag végiggondolt választ adni. Már azzal sincs tisztában a többség, hogy miért kell alkotmány, mit érdemes alkotmányban és mit törvényben szabályozni. Néhány alkotmányjogászt kivéve a nagy többég ugyanígy nem tudja, hogy milyen előnyei/hátrányai vannak az egyes pontoknak. Pl: mit fog jelenteni, ha bekerülnek a kötelezettségek, a határon túli magyarságról vagy a jövő nemzedék védelméről szóló rész. Szakmai kérdéseket felesleges megkérdezni laikusoktól, nem biztos, hogy azt válaszolják, amit valóban szeretnének.
És persze van néhány olyan kérdés, pedig indulatból fog a többség válaszolni (főleg: átlátható gazdasági hátterű társaságok, tényleges életfogytiglan), pedig ezeknek a hatásai végképp nem nyilvánvalóak.

Emellett van 1-2 konkrét kérdés, amit jó, hogy megkérdeznek. A gyerek utáni szavazati jog, az eladósodottság.

Végül a legfontosabb, ami a legnagyobb probléma: nem fog átjönni (a cikkírónak sem jött át mindenhol), hogy itt nem azt kérdezik, hogy egyetértünk-e ezekkel ill. büntessék-e ezeket, hanem hogy az alkotmányba bekerüljön-e.

Összeségében az 1-2 konkrét kérdés miatt szerintem megéri, hogy megkérdezik erről a népet.

salamander 2011.02.14. 13:19:00

"Hallom, meg akarjátok kérdezni a zembereket, küldtök nekik kérdőívet. Ne küldjétek ki, felesleges, olvastam a kérdéseket, fos az egész, úgy ahogy van. Elmagyarázom, miért,"

Na mér' fos az egész mer'Te "nagyon jogtudós" azt mondod? Röhej.
Nem vetted észre hogy már nem a magadfajta tematizálja a közbeszédet? Az Fos amit írtál...

Na ez a taktika megy és ment 20 éve és azt megelőző 70 évben. Olvassátok el miket írt Andrassew Iván meg TGM, és a többi nagyon demokrata. "Legyetek öntudatosak, és buták, majd mi az élére állunk mozgalmatoknak. Ha meg változtatni akartok vagy kérdeztek akkor "nem a zsömle kicsi hanem a pofátok nagy" lesz a jelszó."

Na lehet menni sírni a liberálisokhoz Európába hogy itt milyen csúnyák fasiszták meg nácik az emberek: olyan alkotmányt akarnak ami nekünk nem is demokratikus meg jó, még az is előállhat, hogy lehetetlen lesz azt kis többletet elvenni ami nekünk alanyi jogon jár.

ob.szerver 2011.02.14. 13:19:17

Be lettetek ugratva megint. Az alkotmányról polemizáltok, miközben nem értitek a lényeget. Ápdételni kell a Kubatov listát. Erről szól a dolog. Semmi másról.

Bergeroth 2011.02.14. 13:23:17

@Nick_:
"komolyan mondom, ekkora idiótákat nem látott a világ. most akkor vannak terveik vagy nincsenek? ha vannak, akkor mi a faxért szavazunk? ha nincs, akkor mi a rossebet keresnek 2/3-dal a parlamentben?"

Tökéletes felvetés, ezt kellene hangoztatni az összes létező médiában.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.14. 13:23:22

@salamander: én kérek elnézést az említett szerzőktől a kommentből esetleg kihámozható durva összehasonlításért!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.14. 13:24:20

@Bergeroth: ja, ugyanezt csináltál a gazdasággal is. Keménykedtek nyolc hónapot, aztán figyeld meg, bevezetik a bajnai-csomagot.

igényes 2011.02.14. 13:25:01

Orbán úr! Olvassa már el!

A magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta, az OECD adatai szerint pedig minden negyedik magyarnak gondot jelent az olvasás és az olvasottak megértése, mondta el Steklács János, a Magyar Olvasástársaság elnöke.

özv. Horvai Jolánné 2011.02.14. 13:30:15

a "mééé nem mennek ezek a tetves rohadék riherongy annyuk picsájába" karaktersorozat helyett csak annyit mondok:

ötös, ne ülj le, folytasd tovább

ostvan 2011.02.14. 13:30:41

Valahogy úgy képzelem, ha már új alkotmányt csinálunk, az legyen teljesen új. Pl.:
- Legyen az 1. számú magyar törvény (évszámtól függetlenül, nem a sokadik az azévi salátában)
- Legyen egy olyan rész, ami az állampolgárok jogaival és kötelezettségeivel foglalkozik (ugyanis vannak olyan hosszúideig érvényes erkölcsi elvek, amiket ÁLTALÁBAN rögzíteni kellene. Ilyen az, hogy minden állampolgárnak kötelessége a közteherviseléshez hozzájárulni!).
- Legyen egy rész, ami a jogbiztonsággal, jogalkotással foglalkozik (tudom, van ilyen, ennek ellenére - szerintem - itt lenne a helye. A részletkérdéseknek meg egy végrehajtási utasításban).
- Legyen egy rész, ami az állam, az országgyűlés, a kormány munkáját határozza meg. Ezt a részt az akár az aktuális kormány is módosíthatja, de az előző kettőt csak népszavazással lehessen módosítani.
Szóval, valami ilyeneket vártam.
De nem ezt kaptam.
Megérdemeljük. Legközelebb új hibákat kellene elkövetnünk.

Pikk 2011.02.14. 13:32:26

Az egész katyvasznak csupán az a feladata, hogy elkendőzze azt a végtelen sötétséget ami a kérdőívből mégis kiderül. Nagyon ostoba emberek képviselik a kormányzatot.

Átutazó 2011.02.14. 13:33:44

A levél csupán porhintés, amikor az ellenzék verni kezdi az asztalt, hogy legyen népszavazás az új alkotmányról, a kormány emlékeztetni fog rá mindenkit, hogy már megkérdezték a "népet". A kérdőív ügyes taktikai döntés, lehet majd mondani, hogy az emberek felhatalmazták a parlamentet az alkotmányozásra, és elmondták mit akarnak.

igényes 2011.02.14. 13:42:10

Most beszél Orbán, de akkora bődületes baromságokat, hogy én csodálkozom, hogy a képviselők nem sírnak. Megbolondult az Orbán.

igényes 2011.02.14. 13:44:18

Mi az a biológiai sokszínűség?

igényes 2011.02.14. 13:48:02

@Humperdickk: Az alkotmányban szeretné szerepeltetni orbán ezt a biológia sokszínűséget, egyébként környezetvédelemre gondolhatott, ha értettte a beszédíróját.

hoseman 2011.02.14. 13:50:47

..lehessen-e recskázni a NENYI-n kívül bármire?.. ezt azé" be kéne emelni,mert szerintem nincs ez rendjén jelenleg...Szabályozott keretek közé kell szigorítani ezt is!

hoseman 2011.02.14. 13:51:34

@hoseman: szorítani és nem szigorítani....bocsánat

Oknyomozó 2011.02.14. 13:52:51

@igényes: Amiket ma itt írsz, azokkal egyet is értek veled.
De a jogász végzettséggel "problémáim" vannak.
Ebben az országban egyesek azt hiszik, ez a csúcs, ezzel minden állást be lehet tölteni. Lásd Torgyán, stb.
10 évvel ezelőtt kérdeztem az unokahúgomat, oktatnak-e magyar nyelvtant és irodalmat a JPTE-n.
NEM!
Már Dr. XY volt,23 éves amikor mondtam, hogy csülökpörköltet fogok főzni. Nem tudta megmondani, melyik része a disznónak a csülök!
Van két jogász barátom, mindkettő 60 éves múlt, mindkettő nák-ozik ("én tudnák olyat mondani").

Régóta mondom, a jog nem tudomány.
Ha első fokon bűnös valaki, másodfokon felmentik, harmadfokon megint bűnös, de nem úgy.
Az ügyvéd enyhítésért, az ügyész súlyosbításért fellebbez.
Holott a bírók, az ügyész, az ügyvéd (és ezt háromszor kellene leírnom) ugyanazt a kib....ott jogi egyetemet végezte!
A tudomány az az, hogy 2+2=4, és ez már nagyon régóta így van, már akkor is így volt, amikor a jogász még föl se volt találva.
Amikor az unokahúgom vizsgázott BE-ből és BTK-ból, akkor a régiből vizsgázott, de egy hét múlva az új lépett hatályba, tehát semmit se ért a tudása.
Ha a politikusoknak, lenne egy csöppnyi józan paraszti eszük, ha lennének tisztességes alapelveik, ha lenne erkölcsük, akkor mindenféle kérdőív nélkül is meg tudnának ennél nehezebb feladatot is JÓL oldani!

De a fontossági sorrendet sem bírják 10 hónap alatt fölállítani.
- Van 462000 munkanélküli, a KÖBE meg kátyúbiztosítást ajánl! Nem a KÖBÉT hibáztatom.
- Pénteken a LIDL-ben nem volt liszt, ilyet még életemben nem láttam ABC-ben, pedig már jócskán elmúltam 50.
- A cukor 299 Ft, alatta "Mindig olcsó". Anyád!
- Az éhező gyerekekért, a rákos betegekért, stb. alapítványok, a kórházi várólisták azért vannak, mert szökőkutak épülnek, tűzijátékot tartunk, a tűzoltókkal (egy tűzoltóautóban hat emberrel) lobogóztatjuk ki (aztán meg le) a várost.
WIFI a buszokra, amikor veszteséges az állami BKV?
Örülj hogy jön egyáltalán a busz! Ez nem Svájc és nem is az Emírségek.
Akkor kell a rongyrázás, amikor már más dolgunk sincs.

Lasombra 2011.02.14. 13:54:29

hogy ezeket a kérdéseket nem alkotmányjogász írta, az ziher. max valami pártfunkci lehetett.

vajon hogy lesznek feldolgozva a kérdések? átlátható, visszaellenőrizhető lesz?

a Fideszt ismerve valami ilyesmit képzelek el.
Kérdés: Akarja-e Ön, hogy blablabla
Válasz: Lófalloszt a seggetekbe.
Közzététel: A Nemzet egyértelműen, nagy arányban és együttműködve kinyilatkoztatta, hogy IGEN, IGEN, IGEN. Velünk az ország, velünk a nép! Előre, elvtársak!

soha nem tudjuk meg, mi lett valójában.

ami meg a 12. pontot illeti, meglehetős pofátlanság azoktól, akik nem holmi bizottságok előtt, de konkrétan a Parlament épületében, mint olyan, nem jelentek meg közel 8 évig, mert durcásat játszottak.
arról nem is beszélve, hogy mi a redva köze van az Alkotmányhoz, hogy ki hol jelenik meg meg hol nem?!!?

bár min. 5-6 kérdéssel ez a probléma. semmi köze az Alkotmányhoz.

Oknyomozó 2011.02.14. 14:02:10

1. Az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e?

www.youtube.com/watch?v=y21u6rynWtk

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.14. 14:11:33

@igényes: tudom, vicceltem a pillangóval. Biztos bedobták neki valahol ezt a biológiai diverzificitást, csak nem tudta megjegyezni.

igényes 2011.02.14. 14:20:12

@Oknyomozó: Igazad van!

Elmúltam én is 50 éves. Volt akivel együtt végeztem az egyetemen, több ember közülünk politikai utat választott, mert a munkában nem felelt meg. Találkoztam egyikükkel, kis előadást tartott nekem, mi és hogyan kell csinálni. Fingja nem volt a témához. Azt akartam mondani, hogy a dr. Schmitt, meg a dr. Kövér és az ilyen dr Lázár ne is fogjon bele komoly munkába, pláne alkotmányozásba.

Johnny Tinenbalm 2011.02.14. 14:21:24

totális baromság a poszt, teljesen fogalmatlan.

a lista NEM az alkotmány tervezetének adott pontjait akarja megszavaztatni, ez csak a posztoló fantáziájának szüleménye. ebből a szempontból lehúzni a listát teljes ostobaságra utal. (itt csak egyes célokat akarnak kalibrálni, az ESZKÖZ egy technikai, törvényhozási probléma, amit a célok tisztázása után kell csak megejteni. persze egyes kérdések újabb kérdéseket szülhetnek, de senki se állította, hogy ez a lista minden problémát érint és megold.)

le lehet húzni a listát pár hiányosság miatt, de nem amiatt ami miatt a posztoló teszi.

hiába, a piros bögréhez ész nem jár.

Lasombra 2011.02.14. 14:25:29

@Johnny Tinenbalm: az a "pár" hiányosság, konkrétan 12. 12 kérdésből ez meglehetősen rossznak mondható.

és mivel a kérdések pontatlanok, félreérthetők, hiányosak stb. tökéletesen mindegy, hogy ezt közvetlenül az Alkotmányhoz, vagy kapcsolódó törvényekhez, vagy pártgyűlési napirendi ponthoz vagy hova akarják használni. így, ebben a formában ezekből azt érthetnek ki, amit csak akarnak.

igényes 2011.02.14. 14:28:57

@Humperdickk: Hallgatnád a Lázár beszédét a parlamentben most! Most mondja el Orbánnak, hogy mit kell tenni! Orbán eddig semmiről sem tudott!

igényes 2011.02.14. 14:32:06

Orbán azt mondja, hogy ma február 15-e van. Hihetetlen! Most mondta a Parlamentben.

Johnny Tinenbalm 2011.02.14. 14:34:54

@Lasombra: nem érted. a kérdések arra irányulnak h az adott kérdéssel foglalkozzanak-e EGYÁLTALÁN. nem az a lista célja, h a konkrét pontot az alkotmányban minden részletével együtt megszavaztassa a néppel.

a lista nem hibátlan, de ostobaság (vagy alattomos gonoszság) olyat számon kérni ami nem célja.

salamander 2011.02.14. 14:39:35

@Oknyomozó:

Egyetértek, de azért mert a jogpopzitvista irányzat ma úgy virít mint annak a rendje.

A természetjog ami rendesen működtetné és az igazságszolgáltatást a helyére billentené nem létezik. A társadalmi normák évszázadok óta csiszolt működési elveit felrugdossa, sokszor azok helyre benyomul, s igyekszik mindent kazuisztikusan szabályozni más területeken pedig nem jelenik meg. elutasítja a magasabb emberi értékek fennhatóságát, mert az a csoport aki uralja a jogot, végérvényesen uralkodni akar.
A jog ma önreferenciális zártságba süllyedt s saját magát ellenőrzi, mindent átható társadalmi objektivációként nem hagyva időt, teret a társadalom szerves normáinak fejlődésére. (Kevésbé tudományosan és magyarul: mindenbe belepofázik.)

Aki jogász, az tudja miről beszélek. A legtöbbjük már az egyetemen tudja de kussol, hiszen ha álláshoz akar jutni akkor az annak néhány görénynek kell hajbókolnia, akiknek a kezében van az élete a karrierje, s akik bizony már eladták anyukájukat is a rabszolgapiacon pénzért... Nagy hatalmú régi rendszerben szocializálódott családok ezek, akik bárkit - mondom - kicsinálnak ha útjukba kerül. (egy példa is hogy ne a levegőbe beszéljünk: dr. Bárándy család - az "y" itt nem a nemesi származásra utal. Innen aztán sokan, sokfélék, kerültek ki mint méhek a kasból olyan jogászok akik szépen összedolgoznak)

Az állam- és jogtudomány az bizony tudomány méghozzá vastagon, és a társadalomtudományok közé sorolandó. Ha kételkedsz menj és seggeld végig bármelyik ÁJK-t, majd jobban belelátsz a lényeges dolgokba. Laikusként nem javaslom, hogy tudományos kérdésekben megszólalj: mert minek. Paradigmaváltást úgysem fogsz előidézni, csupán sokan fognak hülyének nézni.

Amit a joggyakorlattal kapcsolatban felvetettél sok esetben nem a jogászokon múlik. Magyarország tipikus esete a "ubi ius incertum ibi ius nullum" (azaz ahol a jog bizonytalan, ott nincsen jog) iskolapéldájának.

A bírósági döntések az első, másod- harmad fok összevissza joggyakorlata, a jogbizonytalanság, az elhúzódó jogi döntések hatalmas mennyisége a jogalkotási zűrzavart mutatja.

Nem minden jogász hülye, mint Torgyán elvtárs volt. Bár ő sem az a hülye volt aki ne tudta volna hol a zsebe.

Azonban rengeteg tisztességes jogász van, csak tudod "a szar mindig a víz tetején úszik", s te ezt érzékeled.

A jog egy csodálatosan szépen ketyegő svájci óra is lehet, illetve lehet a fejedet leválasztó bakó is.
A jog tehát olyan, amilyenné a társadalmi elvárás és elit formálja. A társadalmi elit pedig nem (csak) jogászokból áll SŐT!

Összefoglalásként: a diagnózisoddal - még ha pontosításra szorul is itt-ott - maximálisan egyetértek.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.14. 14:45:33

@Johnny Tinenbalm: ostobán és alattomosan, mi több, gonoszul azt gondolam, hogy ha feltesznek egy kérdést, arra választ is várnak. Ezekre nem lehet válaszolni.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.14. 14:46:30

@igényes: ha azt mondta, akkor annyi is van. Kötekedtek folyton, komolyan. Most nem mindegy neked? :)

Johnny Tinenbalm 2011.02.14. 14:48:16

@Humperdickk:

"A tizenkét kérdésre különféle válaszlehetőségeket ajánlanak majd fel, a kérdőív végén pedig a véleményüket is kifejthetik a választópolgárok"

/thread

igényes 2011.02.14. 14:48:33

@Humperdickk: Viszont akkor Ő tudja pénteken a szombati lottószámokat.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.14. 15:00:22

@Johnny Tinenbalm: ha a kérdés nincs rendesen kibontva, nem tudok választani a lehetséges válaszok közül sem. Legfeljebb beírom a végén, hogy hülye a kérdés. És abból mit szűr le az Alkotmányozó Elme?

Figyi, ha nem akarod érteni, mi itt a gond, ne tedd, de most már ne fárassz tovább. Nincs nekem erre időm, termelnem kell a dzsídípít, hogy fussa adósságcsökkentésre :))

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.14. 15:00:57

@igényes: kishitű vagy, már megint. Valójában már szerdán tudja.

Lasombra 2011.02.14. 15:03:15

@Johnny Tinenbalm: bocs, ha nem értettem, hogy te mit írtál. a kérdéseket félek, még kevésbé értem. (illetve nem ugyanúgy értem, ahogy más) és én még jóllehet mocsok fideszkritizáló vagyok, de viszonylag képzett. ezt meg elvileg mindenkinek ki lehet/kell töltenie.

a készítők célja nekem így ebben a formában (igen/nem) nem azt sugallja, hogy "akarjuk-e, hogy foglalkozzunk vele?", hisz itt konkrét állásfoglalást kér. de ilyen kérdésekre nehéz úgy válaszolni - pláne egy szóval -, hogy majd ők is azt értsék alatta, amit én.

értem ezalatt, hogy a válaszok szívem szerint: "igen, mert/kivéve ha/feltéve ha..." formátumúak lennének, ui. félek, hogy a vessző után, nekik egészen más ötleteik vannak, mint nekem, vagy neked, vagy random embernek az utcán.

én így gondolom.

Lasombra 2011.02.14. 15:05:28

@Lasombra: hopsz, látom, írták, hogy nem egyszavas válaszok lesznek.
ez esetben is áll a kérdések pontatlansága, továbbá bejön, mint új probléma a nyílt válaszok feldolgozhatatlansága.

Oknyomozó 2011.02.14. 15:05:36

@salamander: "Az állam- és jogtudomány az bizony tudomány méghozzá vastagon, és a társadalomtudományok közé sorolandó."
Akkor a Dr. OV most azt szarja le amit tanult vagy nem értette meg, vagy őszibarack befőttet vitt a vizsgáztatónak?

"Nem minden jogász hülye, mint Torgyán elvtárs volt."
Mint írtam van két jogász barátom.

Ha jól értem amit írtál, akkor a jogi végzettségűek már régen átvették a hatalmat az élet minden területén, mint a hangyák szuperkolóniái? Ezt már régen sejtettem!

Amikor (ezer éve) elkezdtem dolgozni, a főnököm azt mondta:
"Tegyük fontossá magunkat".
Olvastam Murphy? és Mrs Murphy? (már nem emlékszem a szerzőre) könyveit, ahol ez elég jól ki van fejtve.

Oknyomozó 2011.02.14. 15:22:42

Eddig ez volt a kedvencem:
"a hordozórakéták kényszerleszállást hajtottak végre"
Lásd Google.

Most olvastam az Index parlamenti tudósításában:
A miniszterelnök válaszolt:
"Az adórendszer reformját azzal indokolta, hogy mivel a munka fontosságát hangsúlyozzák, nem büntethették a sikereseket azzal, hogy tízszer annyi jövedelem után tízszer annyi adót fizessenek. "
A 16%-os kulcs azt jelenti, hogy 100.000 Ft esetén 16.000 Ft, 1.000.000 Ft esetén 160.000 Ft az adó.
Ezt még a hülye is tudja fejből, hogy pont tízszer annyi adót kell fizetni.

"A kormány a versenyszférában tapasztalt nettóbér-csökkenés láttán munkabizottságot hoz létre - jelezte Orbán."
Nehéz lett volna egy excel-ben (openoffice-ban) megcsinálni azt a kurva táblázatot előtte?
Az internet is tele volt hamar kalkulátorokkal, mennyivel lesz kevesebb a nettó egyeseknél. Ők vannak többen!
Előkészítő bizottság az nem volt, most munkabizottság az lesz!
Ha így dolgoztam volna életemben, mindenhonnan kirúgtak volna!

ostvan 2011.02.14. 15:26:34

A kérdésekről és a feldolgozásuk módjáról az az elv jut az esembe, amit egy rádiózásban dolgozó ismerősöm mesélt:
tehát a rádiós kivánságműsor nem úgy áll össze, hogy a hallgató kér valamit és majd megkapja. Nem. A műsorba kerülő zenéket a zenei szerkesztő összeválogatja (annak érdekében, hogy megfeleljen az adott rádió stílusának, elveinek, stb.) és a kiválogatott számokhoz keres kéréseket. Aztán elmondják, hogy ezt kérték a hallgatók és beolvassák azoknak a nevét, akik véletlenül azt kérték, ami a szerkesztőnek megfelelt.
Azt hiszem, itt is ez történik.
Azoknak a véleményét, akik meg az egyetnemértésüknek adtak hangot, majd "moderálják".

ostvan 2011.02.14. 15:27:06

A kérdésekről és a feldolgozásuk módjáról az az elv jut az esembe, amit egy rádiózásban dolgozó ismerősöm mesélt:
tehát a rádiós kivánságműsor nem úgy áll össze, hogy a hallgató kér valamit és majd megkapja. Nem. A műsorba kerülő zenéket a zenei szerkesztő összeválogatja (annak érdekében, hogy megfeleljen az adott rádió stílusának, elveinek, stb.) és a kiválogatott számokhoz keres kéréseket. Aztán elmondják, hogy ezt kérték a hallgatók és beolvassák azoknak a nevét, akik véletlenül azt kérték, ami a szerkesztőnek megfelelt.
Azt hiszem, itt is ez történik.
Azoknak a véleményét, akik meg az egyetnemértésüknek adtak hangot, majd "moderálják".

agyamelhagyom 2011.02.14. 20:49:28

Ez megint csak ködösítés, elterelés. Valaminek megint megemelik az árát - miniszteri döntéssel - mi meg ezen a hülyeségen csámcsogunk. Lásd manyup, médiaszabadság kontra 6% áram díj emelés (és még ki tudja mi más)...

Viktus 2011.02.15. 09:48:45

Elftársak biza ebben leledzenek jó pontok meg sok marhaság is a blogger elftárs átesett a ló másik oldalára.

Viktus 2011.02.15. 10:01:15

A gyerekesdi szavazatos hülyeségen kívül más kivetnivaló nincs benne.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.02.15. 14:57:26

Az 1., a 7. és a 12-re adott válaszod mennyire igaz, pont én is így gondoltam.
Az államadóssággal vizont nem értek egyet. Ha benne lesz az alkotmányban a maximális mértéke, nem lesz felelőtlen költekezésre lehetőség.

_Epikurosz_ 2011.02.15. 16:59:46

Aki ilyen kérdéseket tesz fel egy alkotmány előkészítéséhez, az nem tudja, mire való egy alkotmány. Arról meg végképp fogalma sincs, hogy mit lehet így elcseszni.
Viszont az új jog sem fog érvényesülni, a jogbiztonságot korlátozó joggyakorlat miatt. Ennélfogva alkotmányozhatnak, amit akarnak, úgyis az lesz, amit a kiskirályok megrendelnek. Jóccakát.
süti beállítások módosítása