Gépnarancs

Miért ez a címe?

Részeg pasas nyög, átölelve, szorítva, feszítve a villanyoszlopot: "Ki kell ennek jönni!". Már hatalmas tömeg gyűlik köré, mire hatalmasat szellent, majd így folytatja: "Mondtam én, hogy ki kell ennek jönni!" Vagyunk ezzel így...

Kálmán szerint

Friss topikok

Előre a Wass Albert sugárúton!

2012.06.22. 08:47 Humperdickk

Eltűnhetnek októberre Pécsen a kommunista diktatúrához, valamint a Tanácsköztársasághoz köthető, még meglévő utcanevek. A Marx útból Wass Albert út lesz Pécsen – írja az origo.

            Bizsu60: Matyóbabák

 
Talán egy könyvben vagyok egy betű.
Talán egy szó.
Talán egy költemény.
Mit tudom én.
Csak azt tudom,
hogy nagyon szomorú lehet az a mondat,
mit kiolvas belőlem valaki,
ha letette a tollat.

(Wass Albert: Talán)

Mondanám, hogy szórakoztató látni ezt a kasztingot, amit ez a magát konzervatív jobboldalnak képzelő félfasiszta (újabban félnyilas) bagázs rendez „nemzetileg elkötelezett kultúrtörténeti hivatkozási pont” tárgykörben, de mivel ezzel a nyughatatlan héroszkereséssel óhatatlanul, kvázi mellékhatásként együtt jár a cenzurált centralizált kultúrpolitika és bizonyos nemzeti(szocialista) eszmék rehabilitációja is, nem sok kedvem van szórakozni rajta. Azért persze el tudom képzelni azt a beválogatósót, a Megamagyar színpadán, ahol most Keszőefőy Hunor énekel őszintén hitéről és az élet igazi, nagy dolgairól, gyere Hunor, tied a színpad, és Hunor bejön, előadja, hogy én Istenem az idő hogy szalad! Ma még vagyunk, holnap már nem leszünk, múlt és emlék: minden elmarad (nem röhögni: vasalbert ez is!), amire persze kinevetik vagy nem nevetik ki és kimegy vagy nem megy ki: épületes lenne. És végső soron engem nem is zavarna lényegesen, ha valamelyik pincsitévéjükben meg is csinálnák ezt a tehetségtelenségkutatót is, ha másnak nem is, a következő békemenet résztvevői számára: otthon, családi körben mindenki úgy hülye, ahogy nem szégyelli. Különben is, annyira nem lehet rossz, mint egy brasbence, burgeszbendzsi duett.

A gond az, hogy nem állnak meg itt, hanem épp ellenkezőleg: továbbfejlesztik az ötletet. Nem (csak) azt válogatják ki, aki talán tehetségtelen, de szerintük nemzeti, hanem azt is, aki nem nemzeti eléggé – és innentől tehetségessége másodlagossá homályosul. Az ilyeneknek aztán komoly szívás van: nem elég átlagosak, tehát puszta létükkel cáfolják a szép, egészséges egyformaságba vetett hitet. Mert hisz, ugye, a melegekkel egyrészt van az a baj, hogy minek melegek, de annál nagyobb baj, hogy minek mutogassák magukat: ha valaki buzi (cigány, balos, zsidó stb.), az csak otthon, baráti körben legyen az. Tehát nem helyes, hogy nem csak otthon, baráti körben buzulunk (zsidóskodunk, cigánykodunk, libsiskedünk), hanem van pofánk elhagyni a körletet és nyílt színen, mindenki szeme láttára másnak lenni. Mert a fősodorba érő, abban vígan tapicskoló, mainstream, kanonizált idiótahalmazt már az is zavarja, hogy elvileg lehetséges a személyiség, horribile dictu tehetség totális feladása nélkül is létezni.

És nem ér azzal jönni, hogy egyelőre még nincs kijárási tilalom, meg hogy nem jár fejbelövés elhajlásért (igen, ez egy rákosista fogalom: nincs különbség), sőt, nem kell felvarrni vidám színű geometriai alakzatokat sem a kabáthajtókára. Mert igaz ugyan, hogy ez a derék sok barom pusztán annyit vár el, hogy aki buzi, az oldja meg valahogy önállóan, hogy miből finanszírozza a hobbiját: de a helyzet az, hogy ez is éppen elég.

Úgy tessék ugyanis elképzelni, hogy eszerint a gyémántéles logika szerint lehet valaki ugyan buzi, de azért az már mégsem járja, hogy egy ilyen összefogdossa a parizert a teszkóban! (Kötvényt a bankban, súgópéldányt az újszínházban, kalászt a Nemzeti Magyar Simicska Lajos Emléktéeszben, satöbbi.) Ergo ahol a derékhad osztja a melót, pénzt, támogatást (azaz mára már szinte mindenhol), ott fű ezeknek nem terem. Nincs tehát per definitionem betiltva a buziság (mint ahogy az alternatív színházasdi, az ellenzéki rádiózgatás, sőt, az nembaráti kereskedelmi rádiózgatás sem), ám mivel a finanszírozása, sőt, megélhetési lehetőségeinek biztosítása ennek az eltérő (rosszabb esetben: progresszív, tehetséges, világhírű) kultúrának akadozik kissé, sőt, mondhatni, nem időszerű jelen helyzetben (aki nem hiszi, kérdezze meg mondjuk Fischer Ivánt). Úgyhogy lehet lobogtatni külföldön az oltási bizonyítványt, de nem szabad csodálkozni sem azon, ha sokan a művelt nyugaton nem tudnak teljesen elvonatkoztatni attól, hogy kissé habzik a szánk, valamint darab időközönként beleszarunk a zongorába.

Mindegy: Wass Albert út lesz tehát a Marxból, és örüljünk, hogy nem mindjárt sugárút. Ezt egyébként amolyan fénylő csillagösvénynek képzelem, ahol együtt vonulhat a hülye az idiótával, nemoligarcha a nemtaggyűléssel, nemrészeg polgármester a nemlézerblokkolós képviselővel tahóval. Hovatovább a tigris a szelíd őzzel. Illetve azzal inkább nem: rossz emlékeket képez, hiszen a kommunista diktatúrához köthető az, aki kitalálta. Akárcsak a sarló. Meg a kalapács.

Ha jól értem tehát, a kasza, a fejsze és a hentesbárd egyelőre megúszta. Csak szólok.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kikellennekjonni.blog.hu/api/trackback/id/tr314604020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzimackó 2012.06.22. 12:08:37

előre a horthy- és szálasi-terekért, wass- és nyírő-szobrokért, lesz itt még adolf hitler repülőtér is!

Mitzimackó 2012.06.22. 12:09:18

prohászkáról, hessről és göringről se feledkezzetek meg, bajtársak!

pityaa 2012.06.22. 13:00:26

Kedves, magyar nyelven iró, lélekben más nemzetekhez tartozó tollforgató urak! Nem tartozom a szélsöjobbhoz, de nemzeti értekeinkre, hagyományaink tisztelebentartására büszke vagyok! Mindazt amit mindannyian öseinktól örököltünk,s itt aláhúzom a nemzeti érzes fogalmát, kötelesek vagyunk megörizni és továbbadni. Az önök által megnevezett és kigúnyolt két író páratlant alkotott. Nemzetit! Olyat amit nem bárki tud! Politikai tevekenységüket talán vitatni lehet, de nem az "okos jövöböl" hanem az akkori adott nemzetközi konstellációban.
Az a mód, stilus és tartalom ami az írasaikat, kommentjeiket jellemzi felháboritó! Gonosz! Kedves uraim ez nemzetárulás. Hol van még egy nemzet a világon ahol a polgárok az öseik örökséget pocskondiázhatják? Isten hozta önöket is a Kertész csoportba! Szégyellheti magát az aki megtanitotta önöket magyarul írni.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.06.22. 15:20:48

@pityaa: szerintem bazmeg maga viccel. Ha igen, riszpekt, én ilyen jó stílusparódiát büdös életben nem tudnék írni.

Ha nem viccel, ellenben olvasni is tud, informálnám a következőkről:

- Majd én eldöntöm, "lélekben" kihez/mihez tartozom. Nem ugatni bele, mert az tahóság. (Többi részét leírtam a cikkben.)
- Különböző vasalbertek, nyírőjózsik inkább ne képezzék a "nemzeti hagyományainkat". Szarok voltak ugyanis, és szarokat is írtak. Maradjunk inkább József Attilánál, Adynál, Arany Jánosnál. Egyik se volt antiszemita, plusz (vagy épp ezért) tudtak jókat is írni.
- Az lehet, hogy páratlan, meg hogy olyat nem bárki tud. Én meg tudok faszalakút szarni, talán egyedül a világon; maga hogy van ezzel?
- Maga a gonosz. Maga az, mert nem engedi be a jót a lelkébe, megelégszik az "ősei örökségével". Az Ön ősei öröksége például az újvidéki vérengzés, vagy a szálasi is. Legyen büszke arra is: legyen következetes.

Egyébként meg hagyjon engem békén a picsába a hülyeségeivel. Dixi.

csikarcsi 2012.06.22. 16:21:51

@Humperdickk: Pityaa-nak írt válasza szívemből szólt, plusz nagyon jót röhögtem rajta. Kösz.

hungarikan 2012.06.22. 17:10:30

@Humperdickk:
Talán érdemes lenne az alábbi verseket tanulmányozni ( én csak részletet raktam ide) és akkor rájönnél, hogy az általad felsorolt neves személyek sem olyan makulátlanok, mint azt te magad hiszed. Mindazonáltal felhívnám figyelmedet arra is, hogy az irodalmi művek közötti jó vagy éppen rossz megítélés szerintem nem politikai kérdés. Tetszik vagy nem. S ennyi. Az alábbi összeállítás idő hiányában csak 1 kisebbségre korlátozódik, de gondolom sejted, hogy a többi népcsoportról is össze tudnék válogatni egy csokrot a kedvedért. : )
S még egy gondolat:
nem pityaa a gonosz, hanem te vagy kirekesztő, korlátolt gondolkodású és szűklátókörű! Bele sem olvastál egyetlen Wass Albert versbe sem, csak fújod azt amit a média szádba ad.
Vagy mindenki gonosz, ki mást olvas mint te?

Íme a példák:

Ady Endre:
„”A zsidó-bolyt pedig megbolygatom,
De csak kettőnk kedvéért egyelőre,
Nem vagyok gróf, pap, léha vagy zsidó,
Ügyes vagy seftes: hát nem félek tőle.
Lásd fölemelten az én szivemet,
Kiről már régen úgy megfeledkeztél
S emlékezz, hogy a mi regényünk átka
Épp a Sionnak mai furcsasága.””
részlet: Margita élni akar c. versből
,,Valamit már látok: ami magyarság van, az semmiképpen sem hasonlít az iskolai tankönyvekben föltálalt magyarsághoz. A püspök, a mágnás s a nobilis és egregius ősök gyámoltalan utódja csak akkor prosperálnak, ha zsidók." (Korrobori. 1917)

Ady Endre: Seregesen senkik jönnek c. verse
„””Minden semmirevalónak,
Gácsnak, svábnak és zsidónak
Grádics adatott:
Itt alant már csak egyedül
Maradok……”””

Vae nobis! (törölt) 2012.06.22. 21:34:11

@pityaa:
1. Talál-e Ön mentséget vagy enyhítő körülmény "az akkori adott nemzetközi konstellációban" más korok, mondjuk a Kádár-kor szereplői számára is?

2. Miért gondolja páratlannak Wass, Nyírő alkotásait? Nem "nemzetit" alkottak nagyjaink Janus Pannoniustól (pedig latinul írt!) Balassin, Zrínyin (horvát bán volt), Csokonain, Petőfin (Petrovics!), József Attilán át ....sokan?
Igaza van, nem "bárkik" voltak ők és a többiek, hanem valakik.

3. Az "őseink örökségét" nem pocskondiázza itt senki, hanem kritikusan mérlegeli.

4. Nem tartom magam sem gonosznak, sem nemzetárulónak azért, mert nem nemzeti elfogultsággal és elérzékenyedéssel tekintek történelmi eltévelyedéseinkre.
Íme, egy Ön szerint bizonyára idegenszívűnek tartott költő sorai "...hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép, ....". Ezen el lehetne gondolkodni.

5.Én nem vagyok "a hagyományaink tiszteletben tartására))) büszke". Sőt, magukra a hagyományainkra sem vagyok különösen büszke. Csak úgy különösebb büszkeség nélkül szeretem a hagyományainkat.
Ha valamennyire ismeri más népek kultúráját, tudhatja, hogy nem lehet rangsort felállítani köztük.

6. "Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók."
Ön,mint büszke magyar, biztos tudja, hogy kit idéztem.
Azt viszont az illető nem tette hozzá, hogy más nemzeteknél különbek, többek vagyunk.
Én ezt tartom a realitásnak.

Utóirat:
a tigris a szelíd őzzel - ezt is érdemes újraolvasni.

labrabbit 2012.06.22. 22:56:27

@pityaa: Jelent-e Önnek mást is a nemzeti érzés, azon kívül, hogy a keresztény, hetero, fehér és nem vagyontalan magyarul beszélő emberek (férfiak?) felsőbbrendűek a többieknél? Épp ennek jogán szabad szó szerint megsemmisíteni azokat, akik a fentiek bármelyikének nem felelnek meg. Emellett az lenne igazságos, ha a világ adót fizetni a magyar nemzetnek.

Így?

pityaa 2012.06.23. 11:59:07

kedveseim, ilyen hangnemben oszthatják az urak a vörös agyat, de csak úgy egymás között! a saját korlátaik közzé zárva. Minden jot!

whatsoever 2012.06.23. 23:50:51

@pityaa: Felebarátainkat gázkamrába küldeni bármely korban ellenkezik a keresztényi léttel, ez Wass, Nyírõ korában is így volt, függetlenül konstellációktól. A kereszténység épp a kirekesztés ellentéte. Már úgy értem, a krisztusi, nem ez, ami hagyja a fél országot éhen dögleni, és inkább politikai manipulációs eszköz, mint keresztényi élet...

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.06.24. 00:46:49

@Mitzimackó:
Bocsika Prohászkáról már réges régen iskola van elnevezve.

Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ
www.prohaszka.gyor.hu/

Mondjuk ismerve Prohászka Ottokár "életművét" igazándiból miért nem mondjuk "Szent Maximilian Kolbe" nevét vették fel?

Ki volt "Szent Maximilian Kolbe" ?
hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Maximilian_Kolbe

"Augusztus 1-jén a tábor 14-es barakkjából, ahol Maximilian Kolbe is élt, megszökött egy rab. A tábor parancsnoka bosszúból a barakk tíz lakóját éhhalálra ítélte. Ekkor Kolbe atya önként vállalta a halált egy kétgyermekes családapa, Franciszek Gajowniczek, helyett. A tíz foglyot egy félig földbe ásott bunkerbe zárták össze, hogy lassú éhhalál végezzen velük. A bunkerből mindvégig hallatszott az imádság és az ének, amit Kolbe atya vezetett a halálraítéltek között. Két hét után már csak ő volt életben (böjthöz szokott szervezete bírta az éhezést). Nagyboldogasszony vigíliáján egy injekcióval oltották ki életét. Franciszek Gajowniczek túlélte a tábort, 1995-ben hunyt el."

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.06.24. 09:02:25

@hungarikan: ja, és Ady még a Tanácsköztárságot is támogatta. Petőfi meg fel akarta akasztani a királyokat, és beleírta egyszer egy versébe, hogy "kurvanyádat". Borzasztó dolgok ezek.

A dolgok változnak. Egész más 1946-ban zsidőgyűlölőnek lenni, mint 1917-ben. És Ady nem is volt antiszemita, a jelzett citátumok alapján csak jelzőként használja a szót (seftes értelemben). A magyarokról pédául azt írta: "cigány-népek langy-szívű sihederje". Akkor biztos cigány- és magyargyűlölő is volt. Sőt, kamaszgyűlölő.

Az meg különösen tréfás, hogy szerinted bele sem olvastam egy vasalbertbe se, holott csak ebben a posztban kettőből is idéztem. Baszki, te bele se olvastál egy humperdickbe se, csak fújod, amit a kurucinfó a szádba ad!

egyfejű 2012.06.24. 11:41:30

@Humperdickk: +1
Arra tudsz valami magyarázatot, hogy miért nem Tamási Áron mellett ágálnak?
Bár van egy olyan sejtésem, hogy az irodalmi szinvonal szart sem számít, lényeg a szíriuszi magaslatokat ostromló elhivatott (szélső)jobboldaliság.

hungarikan 2012.06.24. 12:36:52

@Humperdickk:
Rosszul tudod, mert vannak dolgok melyek nem változnak…

Viszont mi itt a nemzeti jobb oldalon mindig is toleránsak voltunk a magad fajta fasisztázó, kirekesztő emberekkel szemben, akik a saját árnyékuktól is félnek s nem mernek szembe nézni az igazsággal. Tudod, ha kihúznád a fejed a seggedből akkor látnád, hogy mi folyik ebben az országban, de így háborogj csak nyugodtan tovább a Wass Albert úton, és félj a nem létező nyilasoktól! : )
Szebb Jövőt!

tüzisárkány (törölt) 2012.06.24. 14:08:55

@hungarikan:

Biztos tanultad a nemzeti helyesírást. Meg már a schmittpaja helyesírásunkat újítmányozó korszaka is elmúlt.
Csak figyelmeztetlek, hogy mást jelent a szembe nézni és a szembenézni. A magadfajtának illene tudnia, hogy a magadfajtát is egybeírjuk.

Vae nobis! (törölt) 2012.06.24. 15:00:57

@egyfejű:
Én azt gondolom, hogy azért nem Tamási Áron, mert
1.(legfontosabb ok) neki nem voltak a jelenlegi szélsőjobb szíve szerint szóló politikai nézetei, amelyekkel a sajátjukat (legalábbis ők úgy vélik, hogy) legalizálhatnák,

2. (az előzőből kis következik) ő eddig is része volt a canonnak, tehát nem lehet az ő ürügyén kultúrharcot szítani,
( Mindig olvasható volt,ott lehetett a saját vagy a könyvtárak polcain, Budapesten, a 12. kerületben, ahol évtizedekig élt, utca és iskola is viseli a nevét.)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.06.24. 15:37:02

@pityaa: "Kedves uraim ez nemzetárulás. Hol van még egy nemzet a világon ahol a polgárok az öseik örökséget pocskondiázhatják?"

Angliában például ennek a nemzeti sportnak igen szép hagyományai vannak.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.06.24. 21:06:24

@egyfejű: talán mert a (liberális) Ujság és az Ellenzék munkatársa volt? Mert elhallgattatták ugyan rákosi alatt, de kapott végül Kossuth-díjat? De a lényeget @Vae nobis! mondta ki: mert nem volt végig betiltva (akárcsak Örkény, Mészöly, Déry). És miért nem volt betiltva? Mert nem volt náci. Quod erat demonstrandum.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.06.24. 21:10:23

@hungarikan: az az igazság, hogy nem tudsz írni. Én meg igen. Szembenéztem veled, és nem látom a szebb jövőt se. Dunába kell tehát lövetnie engem is a magadfajtának, attól tartok. (Kösz a muníciót, @tüzisárkány!)

hungarikan 2012.06.25. 12:58:29

@Humperdickk:
Nem kell téged lőni….
Ugrassz te magadtól!

S az írást meg ne hagyd abba, mert attól, hogy 1-2 idétlen tapsol itt neked te nem tudsz írni, de próbálkozol és ez dicséretes… : )

„””A szavak csak olyanok, mint azok a kis kövek, melyeket a föld felszínén látsz, de amelyek mégis azt mutatják, hogy lent a föld alatt nagy-nagy sziklák vannak.”””Wass Albert

„””Ha őseink is elszaladtak volna, valahányszor nehéz idők jöttek, ma üres lenne ez az ország.””” Wass Albert

„””Minden baj ebből származik közöttünk ezen a földön, hogy nem értjük meg egymás szavát.””” Wass Albert

Salinas River 2012.06.25. 20:34:37

@Humperdickk: Hello, muszáj neked egy olyan ürgével/ürgelánnyal írni tudásról vitába bonyolódni, aki Wass Albertet idézget irodalom címén?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.06.26. 10:37:32

@hungarikan:

Valamint:

"Az én uram csak a vizet issza, nem is sírom leányságom vissza!" (Wass Albert)

"Nyugodt tenger nem nevel ügyes tengerészeket!" (Wass Albert)

"Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik!" (Wass Albert)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.06.26. 15:23:52

@Salinas River: igazad van. De nem is neki szól, hanem azokna, akik idejönnek. elolvassák, és bizonytalanok a kérdésben. Időnként megkell szólalni, formálni kell azt a kollektív tudattalant. Ahogy a az író mondja (nem vasalbert, nagyon nem): "Eine Sache nicht tun wollen, das ist auf die Dauer kein Lebensinhalt; etwas nicht wollen und überhaupt nicht mehr wollen, also das Geforderte dennoch tun, das liegt vielleicht zu benachbart, als dass nicht die Freiheitsidee dazwischen ins Gedränge geraten müsste...´´ "

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.06.26. 15:32:06

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

"A túlsó parttal szemben mindig megtalálod az innensőt."

"A ma a holnap tegnapja."

"A dolgok vagy önmagukban igazak, vagy sehogy. Mivel azonban dolgok önmagukban nem léteznek, így hát semmi sem igaz."

(Cecil M. Jeopardy)

:)))

egyfejű 2012.06.27. 13:48:34

És eljövend a pillanat, hogy sziklaként porló székelyek mellé énekeljünk együtt a másik szar műdalt:

Ki a Tisza vizét issza,
Vágyik annak szive vissza.
Lám, én is ittam belőle,
Megfájdult a szivem tőle.

Zavaros a Tisza vize,
Barna kislány fürdik benne.
Én is megfürödtem benne,
Rám is ragadt a szerelme.

Tisza partján elaludtam,
Jaj, de szomorút álmodtam!
Megálmodtam azt az egyet!
Hogy a rózsám már mást szeret.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.06.27. 15:03:09

@Humperdickk:

Erdélyország Coelho-ja! :DDD

@egyfejű:

"Házunk felett repülnek a darvak,
Kertünk végén vagy basznak vagy szarnak."
stb

:D

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.06.27. 15:05:41

"Ha ez bemegy, gól!" (Wass Albert)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.06.27. 15:30:44

@Humperdickk:

"Mondanék egy aforizmát, csókold meg a farom izmát!"
(Cecil M. Leopardy)

Beírtam a csávót a gugliba... Ú-R-I-S-T-E-N!!!

:D

sregvizavi (törölt) 2012.06.27. 16:40:17

Nyelvében él a nemzet, de nyelvével még senki sem nemzet(t).

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2012.06.29. 12:07:03

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: ja, Karinthyék találták ki, megszivattak vele egy rakás embert, pedig nem is csinálták meg rendesen a figurát. Kár érte, de azért így is poén! :)
süti beállítások módosítása